Interview: Nannet van der Harm over spiritueel afvallen.

Lichaam door Redactie Ze.nl

Tot onze verbazing vaak met nog meer gewicht aan ons lijf dan voor onze zoveelste lijnpoging. Gewichts- en lifecoach Nannet schrijft boeken over spiritueel afvallen en legt uit hoe we door vriendschap te sluiten met ons lichaam voor altijd van ons overgewicht afkomen.

Nannet: "Wat we vanaf vandaag écht moeten gaan doen is onze bindingsangst laten varen en onvoorwaardelijke vriendschap sluiten met de enige grote liefde die ons nooit verlaten wil: ons lichaam. Dat is de kern van het verkrijgen van een slanke lijn. En niet alleen je lichaam zal lichter worden, ook je hoofd en je hele leven. Verlichting in de letterlijke en figuurlijke zin is wat je bereikt als je vriendschap sluit met je lijf."

Klinkt interessant, en bijna te mooi om waar te zijn! Hoe werkt die vriendschap dan precies?

"Je geeft je goudvis precies het geschikte voer, je kat precies het goede blikje eten en je auto precies de juiste brandstof. Waarom denken we dan dat we maar alles in ons lichaam kunnen gooien? Als je verkeerd of slecht hout in je openhaard of op je barbecue gooit brandt het vuurtje slecht of helemaal niet. Gooi je er plastic in of natte aanmaakblokken dan gaat de boel stinken en sissen. Geen energie, geen warmte, geen licht.

Feitelijk gebeurt dat met ons lijf ook. We denken er allerlei rommel en vergif in te kunnen gooien en toch uitzonderlijk te kunnen functioneren. Mooi niet!
Het stinken en sissen herkennen we allemaal, maar ook het gebrek aan energie is wat ons opbreekt als we ons lichaam blijven zien als een vanzelfsprekende metgezel die alles van ons moet pikken. We gaan er vaal uitzien, het vet begint aan alle kanten uit te stulpen, en hoewel ons lichaam subtiel signalen begint af te geven dat het ongelukkig is - in de vorm van een pijnlijke knie, onderrug of nek -sluiten we onze ogen voor de realiteit en staan we werkelijk met onze oren te klapperen als op een kwade dag je beste vriend er de brui aan geeft. Tot hier en niet verder.

Het ingenieuze apparaat dat ons lichaam is, is krakend vastgelopen en wij zijn het meest verbaasd van allemaal. Zoals de man die jarenlang zijn vrouw veronachtzaamt terwijl zij blijft aangeven dat er dingen moeten veranderen. En er als van de prins geen kwaad wetend bij zit als op een dag het huis leeg is en zijn zielsmaatje van weleer is verdwenen! Het gaat er om dat we ons bewust worden van hoe ons lichaam werkt. Zet je lichaam op een voetstuk. Koester het, verwen het, daag het uit. Neem je body serieus, geef het wat het vraagt, beschaam het vertrouwen van je lijf aan jou niet."

Hoe exact moeten wij dit afslanken-Vriendin-stijl aanpakken?

"Laten we nu voor eens en altijd schoon schip maken met het hele lijnengedoe. Van lijnen worden de meeste mensen na verloop van tijd alleen maar dikker."

Oké, we doen dat vanaf nu nooit meer: Maar dan?

"Zoveel mensen in de leeftijd vanaf dertig jaar, net in de kinderen, met drukke baan of met allebei, laten alles vóór hun eigen welzijn gaan. Dénken dat alles vóór henzelf moet komen. Terwijl de waarheid is dat we onszelf op nummer één moeten zetten, willen we ons leven lang en slank blijven leven tenminste. Elke dag bewegen. En dat is niet een extra verplichting op je “To Do” lijstje, maar een belangrijk onderdeel van je levensonderhoud. Dit is de tijd dat het roer nog om kan, maar zoveel verplichtingen binnen- en buitenshuis hebbende komt het er meestal niet van.

Eenmaal in de veertig, met inmiddels een jarenlange onverschilligheid of knagend schuldgevoel jegens het lijf, is het nog moeilijker het tij te keren. Maar het kan wel. Wees de duivel in jezelf ontrouw en sluit vriendschap met je lichaam, dat als een trouwe hond bij je is gebleven en je waarschijnlijk vaker door dik dan door dun heeft gesleept.

En wil je als fiere vijftigster en zestigster van je zwembandjes en stootbumpers af, verlies dan niet de moed en wéét dat het kan, maar onthoud vooral dat het teveel aan lichaamsgewicht er niet in één jaar is bijgekomen en ook niet in één jaar van je lichaam afgaat. Dat kun je je lichaam simpelweg niet aan doen."

Vriendinnen voor het leven dus. Hoe gaat dat in de praktijk?

"De eerste stap: puin ruimen. Overal. In de keukenkastjes, in de badkamer, de make-uptas, de garderobe. Maar ook in verplichtingen op het werk, in de familie en op het gebied van vriendschappen. Schrappen, schrappen, schrappen is het devies, want een lichter, opgeruimder huis geeft ruimte in je hoofd en ruimte in je hoofd geeft je tijd om je bewust te worden van de voordelen van een lichter lijf. En voor we het weten hebben we een lichter leven en voelen we ons kortweg superverlicht!

De tweede stap: eet zoveel mogelijk natuurlijk en onbewerkt voedsel.
Voorgeschreven menu’s zijn niet meer nodig als we bedenken waar ons lichaam blij van wordt en op floreert. En omdat we geen heilige boontjes zijn nemen we ook elke dag verplicht ons snoeprantsoen.

Aangezien we, als derde stap, ons lijf elke dag gaan uitlaten en gaan bewegen zoals de natuur het heeft bedoeld en ons lichaam het wil, kan het mini-snoepen echt geen kwaad. Het gekke is overigens wel dat na enig verloop van tijd de behoefte hieraan volledig is verdwenen.

Vriendschap sluiten met je lijf is het beste dat jullie beiden kan overkomen. Het maakt je lijf en jou gelukkiger! Maak weer kennis met je lijf, sluit het in je hart, voed en koester het, ontwikkel het, raak het aan. Wees trots op je beste vriendin en laat het zien. Aan jezelf, je body en de hele wereld!"

Nannet van der Ham houdt regelmatig workshops en schreef drie boeken over Lichter worden in je hoofd en lijf: het lifestyleboek 'En nu écht! Nooit meer overgewicht!' Spiritualiteit werkt bij het afvallen, tips om vanbinnen en vanbuiten lichter te worden' en 'Vorm je lijf en je leven!'

Speciale aanbieding voor de Vrouw lezeres om een goede start van 2010 te maken: 10% korting op de dagworkshop Spiritueel afvallen en het boek Vorm je lijf en je leven! cadeau.
Meer informatie en aanmelden via www.ennuecht.nl, nannet@ennuecht.nl