Schijnbewegingen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wanneer hij zijn baan verliest raakt Adrian aan lager wal. Hij moet zichzelf zien te redden en besluit vanwege zijn gebrek aan geld toch om Trops een bezoek te brengen. Ze worden meer dan goede vrienden en Adrian besluit zich voor seksuele diensten aan Trops te verhuren. Daarnaast krijgt hij ook een baantje als schildersmodel bij de schilder Vincent, die van goede huize komt. Zo komt Adrian tijdens de poseersessies in aanraking met de gegoede Londense kringen en omringt zich met kunst, literatuur en poëzie, waar hij intens van geniet.

Geld blijft een belangrijke rol spelen en om zijn inkomsten aanzienlijk te verhogen sluit hij zich aan bij een jongensbordeel in Little College Street, waar rijke mannen op zoek zijn naar arme straatjongens. Steeds dieper raakt Adrian verzeild in de wereld van de betaalde mannenliefde en hij verdient veel geld. Maar al de dure kleding en spullen die hij kan kopen, wegen niet op tegen het nare gevoel dat hij eraan overhoudt. Het blijkt dat een paar van de jongens hun klanten niet alleen bevredigen, maar ze naderhand ook chanteren en daar grote geldsommen mee verdienen. Adrian wordt hier in meegezogen, maar weet zich er uiteindelijk afzijdig van te houden en stopt ermee. Inmiddels heeft Augustus Trops hem geïntroduceerd in de kringen van Oscar Wilde en Adrian probeert zich aan te passen. Maar helaas wordt hij niet voor volledig aangezien. Als je voor een dubbeltje wordt geboren, word je blijkbaar nooit een kwartje.

Dit motto loopt als een rode draad door het verhaal van Floortje Zwigtman. De armoede, een zoektocht van een puber naar de Ware Liefde en het omgaan met zijn homoseksualiteit in een tijd waarin dit ongeaccepteerd is, maken Schijnbewegingen tot een heel bijzonder boek. Er is veel aandacht besteed aan details die de geest van die tijd goed neerzetten. Briljant om te denken dat je als schrijfster in deze tijd zo'n boek kunt schrijven. Zwigtman heeft veel research gedaan en dat is duidelijk te merken. Ze voert zelfs de schrijver Oscar Wilde ten tonele, waardoor feiten en fictie door elkaar heen lopen. Hoewel het een enorm dik boek is om aan te beginnen, leest het als een trein. Het verschijnt als een soort film op je netvlies waar je geboeid naar blijft kijken. In de eerste drukken werd Schijnbewegingen uitgegeven als jeugdboek, maar ik heb het geen moment als zodanig ervaren. Een wereldboek en ik kijk uit naar het vervolg! Schijnbewegingen is namelijk het eerste deel van het trilogie Een groene bloem.

Afbeelding verwijderd door redactie

Schijnbewegingen
Floortje Zwigtman
509 pagina's
Uitgeverij De Fontein
ISBN-13: 978-90-261-3220-9
Adviesprijs: 19,95 euro