Dresden: Meeslepend oorlogsdrama

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In Dresden volgen we het leven van de jonge verpleegster Anna. Ze werkt in het ziekenhuis dat gerund wordt door haar vader en heeft daar ook haar verloofde Alexander leren kennen. Ondanks de oorlog ziet ze haar toekomst vol vertrouwen tegemoet. Bang om te sterven is ze niet. Als het luchtalarm gaat, blijft ze bij een patiënt op de operatiekamer. Zijn leven redden vindt ze belangrijker dan haar eigen vrijheid.

Terwijl de strijd steeds heftiger wordt, ontdekt Anna een vreemdeling in de kelders van het ziekenhuis. Dag in, dag uit verzorgt ze de zwijgzame, maar fascinerende man. Ze zet haar leven op het spel, want de man blijkt een Britse piloot, genaamd Robert te zijn. De Duitsers verdenken hem zelfs van spionage. Na een paar dagen zegt ze dat hij moet gaan, maar Robert wil niet weg. Hij wil bij de mooie verpleegster blijven. En dat lukt hem ook, door zich voor te doen als Duitse patiënt. Langzaam groeit hun vriendschap uit tot een hartstochtelijke liefde, die niet geheel zonder gevaar is.

Afbeelding verwijderd door redactie

En dan verandert er opeens veel in het leven van Anne. Terwijl ze verliefd is op de Britse piloot, staat haar verloving met Alexander op het programma. Ondertussen heeft haar vader ook allerlei plannetjes, want hij wil hoe dan ook Dresden zo snel mogelijk verlaten met zijn gezin. Daar heeft hij heel veel voor over... Lange termijnplanningen maken in de oorlog heeft niet zo veel zin. Tussen 13 en 15 februari 1945 verandert de historische stad Dresden in een inmense vuurzee. Zullen de geliefden dit drama overleven?

De beelden van Dresden in vuur en vlam zijn verschrikkelijk om te zien. Mensen vechten voor hun leven. Overal liggen lijken. Ze zijn niet alleen gesneuveld door de bommen, maar ook gestikt in schuilkelders of ze hebben in hun wanhoop zelfmoord gepleegd. Afschuwelijk! Toch is dit het verhaal van de stad Dresden; de Duitse stad waar veel vluchtelingen zich veilig waanden. Volgens schattingen zijn er zo'n 35.000 burgers omgekomen door de bommen van de geallieerden. Was dit wel nodig? Over die vraag is na de Tweede Wereldoorlog veel gediscussieerd. Ging dit bombardement niet alle grenzen te buiten? Als kijker vroeg ik me dat ook wel af.

Dresden is een ontroerende, meeslepende, soms schokkende film. Toch is het niet al te zwaar. Het is ook leuk om Anna volwassen te zien worden in deze film. Naast het mooie liefdesverhaal bevat deze 3DVD ook een bonus-disc. Dit betekent nog zo'n drie kwartier na genieten met de documentaire Rain of Steel, The Making Of en de foto's. Verder kun je in het kort lezen wat er nu precies gebeurde in de Tweede Wereldoorlog in Dresden. Kortom: erg interessant allemaal.

Afbeelding verwijderd door redactie

Dresden
Met o.a. Felicitas Woll, John Light, Benjamin Sadler & Heiner Lauterbach
Tijd: 177 minuten
Adviesprijs: 25,99 euro
Adviesleeftijd: 12 jaar

Bestel Online!

Dresden (3DVD)
John Light