Tiramisu: cheers you up of bitterzoet?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Anne (Anneke Blok) is een getalenteerde toneelactrice. Haar grootste passie is toneel en het uitbundige leven dat zij er, op haar geliefde woonboot, op nahoudt. Dat haar manier van leven meer geld kost, dan het opbrengt, komt aan het licht waneer haar nieuwe boekhouder Jacob (Jacob Derwig) voor de deur staat. Anne blijkt grote schulden te hebben en Jacob vreest dat zij haar boot zal moeten verkopen. Door Jacob in haar wereld te betrekken, raakt de serieuze boekhouder steeds meer gefascineerd door Anne's wilde bestaan. Ondanks de gevolgen voor zijn eigen leven, zet hij alles op alles om de boot van Anne te redden.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

De letterlijke betekenis van Tiramisu is: 'Trek me omhoog'. In de film verwijst dit direct naar Jacob die Anne uit de ondergrond moet trekken. Een wat vrijere vertaling van de toetjesnaam is het engelse 'cheer me up', dat meteen een stuk vrolijker klinkt. De festivalcatalogus van het IFFR omschreef de film dan ook als "dé feelgood film met happy end van het festival". Van der Oest vond dit jammer en noemt de sfeer van haar film liever 'bitterzoet'. Daar ben ik het mee eens. Het verhaal, van zowel Anne als Jacob, is alles behalve luchtig. Het bittere drama bevat echter wel de nodige dosis humor, waardoor je blijft lachen om de - vaak uit de hand lopende - gebeurtenissen.

Het verhaal komt wat langzaam op gang en lijkt op momenten zelfs even de draad kwijt te zijn, maar is toch goed uitgewerkt. Het einde, wat ik niet op deze manier verwacht had, maakt dan ook veel goed. Bovendien verrichten de acteurs - waaronder uiteraard Anneke Blok, maar zeker ook jong talent Sylvia Hoeks - goed werk. Tiramisu is naar mijn idee absoluut geen feel good movie met een happy end. Wel is het een leuke film over twee uitersten die bij elkaar komen en die verrassend eindigt, zonder dat daarbij alle vragen worden beantwoord.

Afbeelding verwijderd door redactie
Tiramisu
Speeltijd: 90 minuten
Adviesleeftijd: Alle leeftijden
Vanaf 6 maart in de bioscoop