Koukleumen en warmlopen bij de Rembrandt Awards

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het was bitter koud daar aan de rode loper van het Amsterdamse Hotel Arena. De wind raasde en de regen druppelde. Gelukkig stonden wij als fotografen beschut. Daar wachtten we vanaf een uur of half zes rustig af, totdat de eerste BN'ers de rode loper zouden betreden.

Tegen kwart over zes is gaat het opeens heel hard. We zien Carice van Houten, Bridget Maasland, Wendy van Dijk, Dick Maas, Bracha van Doesburg met Daan Schuurmans en Pierre Bokma voorbijkomen. En als klap op de vuurpijl: de Amerikaanse filmster Goldie Hawn. Zij was vooral een belangrijke ster in de jaren zeventig en tachtig toen ze met succesvolle films als Private Benjamin, Overboard en Bird On A Wire grote successen had.

Nu is de actrice alweer 62 jaar oud, al zou je haar die leeftijd zeker niet geven! Gekleed in een grote witte bontjas - waar vast niet iedere dierenliefhebber even blij mee is geweest - schrijdt ze over de rode loper. Daar wordt ze meteen overvallen door tv, pers en paparazzi 's. Ze willen graag álles van haar weten en zijn uiteraard benieuwd wat ze vindt van de 'Rembrandt Award' die ze kreeg voor haar gehele oeuvre.


Binnen in Hotel Arena is het gelukkig lekker warm. Daar zijn fotografen en pers wederom verzameld aan de loper om verslag te doen van de 'Rembrandt Awards' zelf. Aan initiatiefnemer René Mioch de eer om de awards aan elkaar te praten en aan iedere prijs een leuk verhaaltje te koppelen. De ene na de andere acteur en actrice mag het podium betreden om zijn of haar award in ontvangst te nemen.

Vooraf had een vakjury een lijst met diverse categorieën samengesteld, waarop het publiek kon stemmen. In elke categorie werd er een prijs uitgereikt aan zowel een Nederlandse als een buitenlandse filmster of productie. De Nederlandse film Alles Is Liefde blijkt de grote publieksfavoriet. De film sleepte zowel de Award voor Beste Nederlandse Film 2007 als Beste Actrice (Carice van Houten) en Beste Acteur (Thomas Acda) in de wacht.

De award voor de Beste Buitenlandse Film van het afgelopen jaar ging naar de Pirates of the Caribbean. Daarna was het wederom aan Hollywoodactrice Goldie Hawn om te stralen. Ze nam de Ere Rembrandt Award graag in ontvangst in de stad waar ze volgens eigen zeggen gek op is en waar de mensen zo vrolijk zijn.

Dan is de (korte) ceremonie bijna ten einde. Alle aanwezige - en bekroonde acteurs, actrices en filmmakers verschijnen nog één keer op het podium mét Goldie Hawn.