'Wat ik was': dromerig en mysterieus

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Wat ik was

beschrijft de ontdekkingstocht naar de liefde van een puber in 1962. Hij begint in dat jaar op St. Oswald, een jongensschool aan de oostkust van Engeland. Eerder al was hij van twee andere scholen gestuurd vanwege 'betreurenswaardig gedrag en cijfers'. Erg druk maakt de hoofdpersoon zich er niet over – als hij het verhaal vertelt is hij bijna honderd jaar – hij zegt: 'Eén ding moet ik ze nageven. Zonder de eerste was ik niet op de tweede beland. Zonder de tweede had ik niet op het St. Oswald gezeten. Zonder het St. Oswald had ik Finn niet ontmoet. Zonder Finn zou er geen verhaal zijn.'

Kluizenaar

Finn is een aparte jongen, een soort kluizenaar van een jaar of zestien. De overheid heeft geen weet van zijn bestaan, want hij bezit geen officiële documenten en heeft dus geen leerplicht of andere verplichtingen. Hij werkt op de markt, vangt zelf vis en weet zichzelf zeer goed te bedruipen.

Vissershutje

De ik-persoon ontmoet Finn tijdens een van de veldlopen die hij met zijn klas maakte. Zijn niet al te beste conditie zorgt ervoor dat hij uitgeput met een pijnlijke achillespees tegen een vissershutje beland. De eerste ontmoeting beschrijft hij: 'Hij was bijna ondraaglijk mooi en ik moest me afwenden, overvallen door blijdschap en verlangen (...)' Vanaf dan lijkt zijn leven op de jongensschool weer zin te hebben. Hij ervaart zijn fascinatie voor Finn als logisch: niks geen issues met verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht, nee er bestaan alleen zorgen over de band met Finn. Dat lijkt het enige belangrijke in zijn leven en dat is ook het hele verhaal.

Antiheld

De hoofdpersoon, geestig gekenschetst als een lichte antiheld met veel dromen en verlangens, hangt het verhaal op aan tien regels die hij zichzelf gesteld heeft. Bijvoorbeeld 'Vertrouw niemand' (als zijn vader hem naar het St. Oswald stuurt) of 'Er bestaat niet zoiets als de waarheid'. Deze komen in het hele boek terug en slaan uiteraard op de relatie die hij met Finn probeert op te bouwen.

Mystery

Het mooie aan het boek is het mysterie dat Rosoff om het verhaal weet te creëren. Het feit dat je niet weet hoe de hoofdpersoon heet (een besef dat pas gaandeweg het boek ontstaat), de geheimzinnige omstandigheden waarin Finn leeft, en het steeds heviger wordende gevoel dat er iets niet helemaal klopt, geven het boek een dromerige glans. Hoewel het een traag verhaal is, is het boek mooi, lief en aandoenlijk.


Wat ik was
Meg Rosoff

224 bladzijden
Moon Uitgevers
ISBN 978904880023