Spelen met vuur: fucking boeiend

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Either you love him or you hate him

. Er zijn weinig mensen te vinden die de Schot Gordon Ramsay maar zo-zo of een beetje leuk vinden. Nee, óf je vindt de temperamentvolle kok geweldig óf je bent niet gediend van zijn gescheld en gefoeter in de keuken. In het boek Spelen met vuur doet Ramsay uit de doeken wat er nodig is voor een zakenimperium als dat van hem. En dat is vooral: beginnen bij nul.

Niets

In het begin was er niets... helemaal niets – geen cent te makken, platzak, fucking niets. Zo gaat het verhaal van Ramsays carrière van start. In mijn vrije tijd sliep ik. Ik draaide diensten van zeventien uur, moest een uur van en naar mijn werk rijden (...). Hij werd als voegveeg behandeld, maar vond dat prima. Hij wist dat hij hard moest werken, wilde hij wat bereiken. Je maakt in het boek kennis met Chris Hutcheson, Ramsays schoonvader en zakenpartner. Op Ramsays 31ste opende dit duo het eerste restaurant Royal Hospital Road in Groot-Brittannië. Binnen enkele jaren heeft Ramsay drie Michelin-sterren en een basis voor een wereldbedrijf. Je leest hoe Chris en Gordon een gouden team blijken te zijn: Hutcheson als het zakelijke brein en Ramsay als de vakman.

En het lijkt zo simpel, zoals Ramsay het beschrijft: succes hebben. Vallen en opstaan is basisregel nummer één. Daarna komen goed leiderschap, betrokkenheid, passie voor het vak en vakkennis, het koesteren van goede collega's en de klant die áltijd koning is. Toch kan het niet zo simpel zijn: waren er anders niet alleen maar succesvolle zaken?

Succes

Dit boek is zeer inspirerend, geeft een goede kijk op het verwerven van succes: het is niet iets wat je van de ene op de andere dag hebt. Het is een kettingreactie van juiste keuzes en leren van de verkeerde keuzes, en, op zijn tijd, het hebben van geluk. Het boek is geen exemplaar dat je in een dag uit hebt, omdat het eigenlijk een chronologische opsomming van gebeurtenissen is en niet al te goed geschreven is. Chaotisch soms. Toch is het fucking boeiend en leerzaam om te lezen, zeker ook voor niet-Ramsayfans.

Afbeelding verwijderd door redactie
Gordon Ramsay
Spelen met vuur - Het geheim van zijn succes
256 bladzijden
Uitgeverij: VIP
ISBN 9789022994221