Is dit echt het beste boek?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ook in Nederland heeft het boek goede kritieken gekregen. Zo noemde Arjan Peters het in de Volkskrant zelfs 'het beste boek van het jaar'. En in de flap van de kaft meldt de uitgever de volgende lovende woorden. "Uitzonderlijk mooi en kristalhelder van toon, rijk, elegant, wijs, gevoelig en subtiel: met Vreemd land bewijst Lahiri dat ze één van de beste schrijvers van haar generatie is. Als wij dit boek lezen zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen.

Lahiri onderzoekt in acht opmerkelijke verhalen, waarbij ze de lezer meeneemt van Amerika naar Europa, India en Thailand, de complexiteit van familiebanden en het leven tussen twee culturen. Alle personages in deze bundel hebben iets verloren - liefde, geliefden, geborgenheid - en zijn daardoor gedwongen hun weg te zoeken op onbekend terrein. Denk hierbij aan een dertiger die tijdens de bruiloft van zijn jeugdliefde beseft dat zijn huwelijk voorbij is of de leegte die een moeder na haar overlijden achterlaat en waar haar dochter noch haar man iets mee kunnen. Terwijl Lahiri de innerlijke levens van haar personages onder de loep legt, toont ze ons ook de momenten waarop die levens een transformatie ondergaan. Dat doet ze echt op een geweldige manier.

Wij vergelijken dit boek met een snack in de plaatselijke bistro en een diner in een sterren-restaurant. De kwaliteit van Vreemd land komt overeen met het sterren-diner. Je leest hier niet snel doorheen, zoals je je snack wegprikt. Nee, hier moet je echt de tijd voor nemen. Dan pas ontdek je dat dit echt een schitterend boek is.


Vreemd land
Jhumpa Lahiri
351 bladzijden
Uitgeverij: J. M. Meulenhoff
ISBN: 9789029081290