Gestructureerde wanorde in Zó

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Aan de start van de voorstelling blijkt dat niet iedereen in staat is om een zuiver geluid te verkrijgen uit de bij binnenkomst gekregen fluitjes of kazoo's. Het gezoem in de schouwburg heeft meer weg van een groep op hol geslagen bijen met neusverkoudheid dan een samenhangend melodietje. Brigitte Kaandorp is wel in staat zuiver te spelen. Aan de hand van flap-over teksten spiegelt de comédienne een maatschappij voor waarin we geen enkele zekerheid meer hebben. Een samenleving waarin we in permanente staat van dreiging leven en waarbij geldt: 'eigen schuld is dikke bult'. Wanhopig proberen de chaos te lijf te gaan. Regelmatig vinden we onszelf in situaties terug waarbij de dingen niet uitpakken zoals gedacht. Humoristisch is de anekdote over kanovaren in de Ardèche. Laat je niet verleiden door de mooie foto's in folders, want in werkelijkheid blijkt deze onderneming tegen te vallen!

Een hoogtepunt uit de show is de anekdote over een ingezonden brief naar de Libelle door de glutenvrije vrouw met muisarm, ADHD, bekkeninstabiliteit, lactoseallergie en flauwtes. Ook de 'generatieladder' is zeer vermakelijk. Overzichtelijk wordt per leeftijdsgroep aangegeven wat de grootste zorgen zijn. De generatie Nix (40 - 50 jaar) heeft de grootste moeilijkheden, waar toevallig of niet, Brigitte Kaandorp ook toe behoort. De generatie Nix wordt verweten niet maatschappijkritisch te zijn en nergens tegen te protesteren. Maar waar moet je tegen protesteren als de generatie voor je, de babyboomers, alle heilige huisjes al omver hebben geschopt? Kippenvel bezorgt Kaandorp met het liedje over het liefdesverdriet van haar dochter.

Uiteindelijk draait het in om twee woorden: 'Waar' en 'Hoe?'. 'Waar' komen de permanente dreigingen vandaan en 'Hoe?' ermee om te gaan. De vraag 'Waar' wordt beantwoord door Brigitte Kaandorp en de vraag 'Hoe?' wordt vakkundig opgeruimd. Na een zeer geslaagde avond kan iedereen met een gerust hart naar huis. is wat het beloofd te zijn: scherpe, humoristische anekdotes worden afgewisseld met prettige liedjes. bied een avond entertainment van de bovenste plank.

www.brigittekaandorp.nl