Wegdromen bij de musical Joseph!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Joop van den Ende Theaterproducties brengt deze vrolijke en kleurrijke musical in een vernieuwde versie met vertaling van Martine Bijl. De musical is geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Jozef in het oude Egypte, waarin hij zich ontwikkelt van zijn vaders oogappel tot onderkoning van het land. Jozef is de favoriete zoon van vader Jacob, daarom haten zijn broers hem. Om Jozef terug te pakken, verkopen zijn elf broers hem als slaaf aan Egyptische handelaars.

Jozef wordt slaaf van een rijke Egyptenaar, maar die betrapt Jozef met zijn vrouw. Daarom belandt hij in de gevangenis. Echter, hij heeft een bijzondere gave, waardoor het gevangenisleven iets verdraagzamer wordt. Hij kan namelijk dromen van anderen uitleggen. Wanneer de Farao door nare dromen wordt gekweld, helpt Jozef zijn dromen te verklaren. Als dank kroont de Farao hem tot onderkoning van Egypte.


Een tijdloos verhaal over volwassen worden, jaloezie en vergeving. Dit alles op een uitbundige manier met veel humor en muziek. Rock 'n Roll, Calypso, Disco en nog veel meer; Joseph and the amazing technicolor dreamcoat is, naar eigen zeggen, de enige musical ter wereld met zoveel verschillende en vrolijke muziekstijlen! En ze hebben gelijk. Al vanaf de eerste minuut word je meegevoerd door de kleurrijke wereld van kostuums, decor, dans en wervelende muziek.

Het is misschien afgezaagd om wederom een lofzang te zingen over de kwaliteiten van Freek, maar hij verdient deze waardering simpelweg. Die jongen kan fenomenaal zingen! Was ik al onder de indruk van zijn talenten in Les Miserables, nu ben ik nog meer overtuigd van zijn kwaliteiten als musicalster. Hij spat werkelijk van het podium af, zelfs in de scènes waar hij niet het middelpunt van de belangstelling is.

De musical heeft humor en buiten Freek ook vele andere talenten. Paul Walthaus, bekend van onder andere Cats, speelt een over-the-top-Elvis-Presley-look-a-like, een rol die hem op het lijf geschreven lijkt. Daarnaast spelen maar liefst vier (!) andere Op zoek naar Joseph-kandidaten in deze musical mee. Hein Gerrits, Mathijs Pater en Robin van den akker schitteren in hun rol als jaloerse broers. (Vierde ex-Op zoek naar Joseph deelnemer John Vois heb ik niet gezien, want hij is de alternate van Freek voor Joseph.)

Een heerlijke musical met weinig diepgang, maar met zoveel verve neergezet dat je dat geen moment mist. Joseph and the Amazing technicolor dreamcoat staat garant voor een heerlijk avondje uit, om te kunnen genieten zonder zorgen! De minutenlang durende staande ovatie aan het eind van de show was werkelijk verdiend.


Kijk voor meer informatie en de speellijst op de website van Stage Entertainment.

Lees ook de eerdere artikelen die Vrouw.nl over Joseph schreef:

- Op zoek naar Joseph met pezzáázz!!
- Jaloerse broers in Joseph