Zoek je balans met acupressuur

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Eerst even een misverstand uit de weg helpen: acupressuur is niet hetzelfde als acupunctuur, dus aan de technieken van Willem Jan van de Wetering komt geen naald te pas. De auteur ontwikkelde samen met anderen de zogenaamde EIK-methode, wat staat voor Enneagram IntegratieKunde. In het eerste deel van Het belangrijkste ben ik wordt daarvan de theorie uiteengezet. Van het ontstaan van de emotionele psychologie vliegen we snel naar het enneagram, de negen basistypen die daarin verenigd zijn en de conclusie dat we alle typen in ons dragen en weer 'heel' moeten worden. Emoties zijn in ons leven geen welkome gasten want, zo zegt de auteur: 'Emoties zijn een verkeerde interpretatie van een gedachte op een gevoel.' Gevoelens mogen we dus hebben, maar emoties zijn eigenlijk alleen maar verwarrend. Acupressuur kan ons helpen om emotionele blokkades weg te nemen en zo de balans tussen lichaam en geest te 'resetten'.

Na de theoretische inleiding, die mijns inziens wat kort door de bocht is wanneer je van tevoren niet echt in de materie zit, gaat het boek in het tweede deel op praktische voet verder. In woord en beeld worden veertig oefeningen besproken om klachten zoals vermoeidheid, woede en maagpijn te verhelpen. De werkwijze is eenvoudig: je 'tapt' (tikt, klopt) telkens op bepaalde plaatsen op je lichaam die met de klacht verbonden zijn en spreekt daarbij een affirmatie uit. Affirmaties zijn zinnen zoals: Ik houd van mezelf. Ik ben de moeite waard om mijn liefde te ontvangen. Ik vertrouw erop dat ik de juiste beslissingen neem. Door het uitspreken van dit soort overtuigingen, in combinatie met de juiste plaats en volgorde van het tappen op bijvoorbeeld je achterhoofd, knie of hand, kun je blokkades opheffen en de energie in je lichaam weer vrij laten stromen.

Het belangrijkste ben ik is vooral een praktische gids. Elke oefening is voorzien van kleine tekeningen of foto's die duidelijk maken wat de bedoeling is. Daarnaast hoort er bij dit boek een dvd, waarop de auteur je zelf stap voor stap door zijn methode leidt. Samen met zijn collega Ulrike legt hij in woord en beeld uit hoe je een oefening kunt uitvoeren en waar deze goed voor is. De dvd ondersteunt zo het boek en je kunt er gemakkelijk mee aan de slag gaan. Wel komt het materiaal zo nu en dan wat onprofessioneel over: de beelden zijn duidelijk opgenomen voor een wit projectiescherm in een oefenruimte voor (fysio)therapie en in de titels van de onderdelen zitten, net zoals in de tekst van het boek, nogal wat schoonheidsfoutjes.

De EIK-methode zal je niet spontaan van al je klachten af helpen, maar wie weet heb je er baat bij zelf aan de slag te gaan voordat je naar de huisarts stapt. De acupressuuroefeningen zijn in ieder geval laagdrempelig. Als je iets aan emotionele psychologie wilt hebben, zul je echter wel voor de volle honderd procent in de methode moeten geloven. En ik vraag me toch af waarom er nog zo veel klachten bestaan en mensen uit balans zijn, als deze oefeningen een eenvoudige oplossing zouden bieden. Of zou mijn scepsis soms ook weg te tappen zijn?

Afbeelding verwijderd door redactie

Willem Jan van de Wetering
Het belangrijkste ben ik
220 bladzijden + dvd
Uitgeverij Andromeda
ISBN 9789055992324