Wijngids voor gevorderden

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De gids staat vol met praktische informatie over het het huidige wijnaanbod, verdeeld over de landen. Hugh Johnson bespreekt ook minder bekende wijnlanden als bijvoorbeeld Bulgarije en Engeland. Per land geeft hij een alfabetische rangschikking van wijnhuizen. Johnson heeft ook aandacht voor de meest recente ontwikkelingen. Hij geeft een duidelijk oordeel over wijnen, waarbij een helder systeem wordt gehanteerd. Het systeem classificeert de wijnen naar de kwaliteit van het huis. Ook de prijs van de wijn weegt mee voor de classificering. Daarnaast bevat het boek een overzicht van de beste en meest voorkomende druivenrassen en nog veel meer algemene informatie over wijn.

Johnson doet een aantal aardige uitspraken waarvan ik er één wil aanhalen. "Er bestaan geen grote wijnen, alleen grote flessen". Hij doelt hiermee op het feit dat iedere fles - zelfs al komen ze uit hetzelfde vat - verschillend is. Hij noemt het 'mysterieus beneden de maat' zijn. Daarbij doelt hij niet alleen op het bekende 'kurk hebben' van wijn, maar ook op het feit dat er (te) weinig aandacht is voor een constante kwaliteit per fles. Hij gaat ervan uit dat op iedere doos van twaalf flessen, er één tegenvaller tussen zit. Uit ervaring weet ik helaas dat hij gelijk heeft.

Verhelderend is het overzicht van smaakomschrijvingen dat gegeven wordt. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk dat geparfumeerd staat voor: uitbundig, nadrukkelijk en overheersend geurend. Leuk om op die manier geur en smaak te kunnen benoemen en natuurlijk ook heel handig als je een keer indruk wil maken.

De gids geeft een overzicht van spijzen en gerechten met daarbij een aantal wijnsuggesties en een motivering van de keuze. Aan het einde van het boek laat Johnson nog een aantal jonge Nederlandse sommeliers aan het woord: de 'wijn-spijsgeneratie', zoals ze ook wel genoemd worden. Heel aardig om te zien hoe alle informatie uit het boek gaat leven door de verhalen over en door deze gedreven jonge mensen.

Vraag blijft natuurlijk of deze gids daadwerkelijk iets toevoegt aan alle andere wijngidsen. Hugh Johnson is in ieder geval een autoriteit op het gebied van wijnen. Hij heeft een enorme wijnkennis, die hij op een toegankelijke wijze overdraagt in deze gids. Maar door de enorme gedetailleerdheid, is deze gids veel meer geschikt voor de gevorderde wijnliefhebber. Voor een echte kenner die snel iets wil opzoeken of gewoon lekker door al deze wijnfeiten wil dwalen. De gids is dus minder geschikt voor mensen die niet zo veel van wijn afweten en gewoon een betaalbare wijn voor dat ene speciale diner zoeken. Wees gewaarschuwd dus!


Wijngids 2009
Hugh Johnson
415 bladzijden
Uitgeverij Unieboek
ISBN:9027481369/9789027481368