VrOuw inspireert: Leven in verbinding

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als ik in het bos loop, in een bergwei zit, of op een rots in Zuid –Afrika, altijd weer ben ik diep onder de indruk van de pracht van de natuur om me heen. De grassen, de bomen, de bloemen en de dieren en de luchten. De wolken. De onweersbuien die dreigend aan komen zetten en langzaam boven je hoofd openbarsten: wat een geweld, wat een kracht!

Ik heb geleerd dat we alles ook in ons dragen. We zijn ook die bloem, die vogel, die leeuw, die onweersbui. We staan er niet los van. Het feit dat niets op zichzelf staat maar dat we in een wereld van verbindingen leven, maakt dat wat om ons heen gebeurt invloed heeft op ons, maar ook dat alles wat je doet een effect heeft op het leven om je heen. Dat betekent dat jouw creativiteit, de manier waarop je leeft, wat je doet en denkt, die bloem beïnvloedt, die appelboom, dat hert en natuurlijk je gezin, je medemens, je team.

Zo zijn we deel van de subtiele levensstroom. Wij vrouwen voelen en weten dat. Alleen zetten we die kennis soms opzij omdat het werk, de kinderen, de partner en een beetje zorg voor jezelf alle aandacht opslokken en er weinig energie overblijft voor het diepe wonder van het leven.

De veranderingen die in ons lichaam en om ons heen plaatsvinden, deze voortdurende beweging is voor mij een sleutel tot leven, tot creatief leven. Alles is daardoor elk moment nieuw, een uniek moment: als de bloem zich opent, de uil vliegt, als je iemand groet of juist niet groet. Alles wat er gebeurt in de materiële wereld, heeft een direct effect op de stroom van het leven. Wij zijn vergeten hoe alles verbonden is en dat wij deel uitmaken van een geheel, van een groot ecosysteem, van de ongelofelijke diversiteit van het leven op aarde.

Vrouw zijn is dicht bij de natuur staan, is dicht bij je eigen natuur staan. Vroeger gingen vrouwen bij elkaar op de aarde zitten als ze menstrueerden. Ze menstrueerden trouwens meestal bij volle maan. We zijn los geraakt van de natuur, van de natuurlijke cycli en daarmee van een deel van onszelf. We hebben onderweg onze eigenwaarde verloren, omdat alle beslissingen op mondiaal niveau door mannen genomen worden en ons keer op keer verteld wordt, openlijk of indirect, dat wij op de tweede plaats komen...

Deel van de lezing 'Vrouw zijn en creator zijn'
van Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld uit het boek: Leven in verbinding van uitgeverij Ankh-Hermes


Leven in verbinding
I. van Lippe-Biesterfeld