Passie in je baan: Graphic Love.

Lifestyle door Redactie Ze.nl
Het begin

"Tijdens mijn opleiding aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam kwam ik in aanraking met twee freelancers. Via hen begonnen de opdrachten binnen te lopen. Toen richtte ik Gorengkreng op." vertelt Tamara. "Ik ben één van de weinigen uit mijn klas die voor zichzelf begonnen is."
We zijn ondertussen twee jaar verder, en de naam Gorengkreng is verandert in Graphic Love; wat ook meteen aangeeft waar haar voorliefde ligt. In die twee jaar heeft Tamara zich een slag in de rondte gewerkt. "Dat geeft me nu wel de luxe om opdrachten te weigeren. Ondertussen heb ik een goede neus voor welke opdrachten niet gaan werken. Omdat er geen klik is met de opdrachtgever, of omdat de opdracht zelf niet in mijn straatje past."

Tamara verliest zichzelf nog weleens in haar werk. "Vooral in het begin had ik dat heel erg. Mijn kantoor is mijn huis, dus ik zit eigenlijk constant in mijn werkomgeving. Daardoor is het scheiden van werk en privé best wel moeilijk. Je gaat snel 'nog even' iets afmaken, en juist omdat ik mijn werk zo leuk vind, verlies ik me weleens in een opdracht. In de toekomst wil ik graag een werkruimte zoeken. Want hoe leuk een opdracht ook is, mijn man wil ook wel een beetje aandacht," lacht ze.
Gelukkig heeft haar man wel begrip voor haar ambitie en enthousiasme. "Hij wil in de toekomst ook een eigen bedrijfje opzetten."

Spiritueel

"Ik ga niet naar de kerk, maar ik geloof wel dat God als energie in iedereen voortleeft. Iedereen moet doen wat hem of haar passie geeft. Als iedereen dat doet, dan dragen we een klein beetje bij aan een betere wereld. Mijn moeder werkt al 20 jaar bij de Belastingdienst, niet echt haar droombaan. Maar ons, haar kinderen, heeft ze altijd op het hart gedrukt te doen wat we leuk vinden. Mijn ultieme droom is om mijn geld te verdienen met illustreren en het maken van schilderijen. Mijn familie komt oorspronkelijk uit Nederlands-Indië, en mijn opa was hobbyfotograaf. Hij heeft ontzettend veel foto's gemaakt, van familiedagjes, feestjes... gewoon laid back, niet van die statusportretten. Dat zijn zulke pure, mooie beelden, dat ik er schilderijen van wilde maken. Natuurlijk zit er ook een emotionele waarde aan voor mij, wat het extra bijzonder maakt."

Inspiratie & frustratie

Op de vraag wat haar stijl is, moet Tamara even nadenken. "Ik weet het niet precies. Ik houd heel erg van clean cut. Audrey Kawasaki is één van mijn favoriete illustrators; haar werk is heel vrouwelijk. Grafitti vind ik ook heel spannend, door de rauwe, snelle manier van werken. In Den Haag is er vlakbij de McDonald's een muur in een steegje waar een hele mooie grafitti-tekening gemaakt is."

"Tegenwoordig heeft iedereen wel een basiskennis van Photoshop, waardoor mensen al snel denken 'O, dat kan ik ook wel'. Dat vind ik jammer, want wat mensen vergeten is dat er kwaliteit in het werk van een vormgever schuilt, die zij niet kunnen garanderen.
Wat ik trouwens ook jammer vind, is dat de ongelijkheid in behandeling. Ik heb een MBO-opleiding gedaan, en dan mag je jezelf net grafisch DTP-er noemen. Wanneer je een kunstacademie hebt gedaan, dan ben je kunstenaar, heb je recht op subsidie en een atelier. Ik ben zelf gewoon te nuchter voor een kunstacademie: het is mij te zweverig allemaal. Wie bepaald er wie er goed genoeg is om zichzelf kunstenaar te noemen? Er zijn genoeg mensen die een stijl kopiëren en dus geen eigen stijl hebben. Ik ben van mening dat werk van anderen inspireert, maar ik kopieer niet. Dan zit ik mijn eigen persoonlijke groei in de weg."

Voor- en nadelen
Zijn er nog duidelijke voor- en nadelen aan zelfstandig ondernemen die Tamara zelf heeft ondervonden? "De nadelen zijn toch wel dat je moet investeren en dus overuren maakt, en minder verdient dan bij een vaste baan. Aan de andere kant zou ik nooit een vaste baan willen hebben, ik vind het heerlijk dat ik zelf kan uitmaken wat voor werk ik doe en wanneer. De valkuilen zijn vooral het aantal uren en het geld. Soms spreek je een bedrag af met een klant, waarop die verwacht dat je nog éven dit doet, of nog éven dat. Vroeger deed ik dat ook, en ging dan gigantisch over het afgesproken aantal uren heen. Nu ben ik daar harder in geworden: als het meer gaat kosten, dan zeg ik dat. Want van passie alleen, kun je natuurlijk niet leven, " sluit Tamara lachend af.

De website van Tamara: Graphic Love