Dutjes doen wonderen!

Verander je leven: doe een dutje!

Nou, ik ben behoorlijk sceptisch daarover. Dat een middagdutje dankzij een fiks slaaptekort soms pure noodzaak is, moge duidelijk zijn. Toch voel ik mij na elk middagdutje nog beroerder dan daarvoor en het duurt ruim een uur voordat ik weer enigszins aanspreekbaar ben. Wat doe ik verkeerd? Twee dingen, weet ik na het lezen van het boek van Sara Mednick, en die twee dingen zijn makkelijk te veranderen...

Wie een middagdutje doet wordt alerter, creatiever, gezonder, productiever, slanker en ga zo maar door. Een wondermiddel dus, maar het juiste recept blijkt voor iedereen anders te zijn. Allereerst moet je bepalen wat je wilt bereiken met je middagdutje, zodat je precies kunt bepalen hoe lang je zou moeten slapen. Voor de meeste mensen is anderhalf uur precies lang genoeg, omdat je dan een hele slaapcyclus van vier stadia achter de rug hebt. Ook het tijdstip is van belang, want dat bepaalt hoe lang de diverse slaapstadia aan bod komen. Zo zal je REM-slaap (een fase die ervoor zorgt dat je nieuwe informatie beter onthoudt) relatief korter zijn, naarmate je later op de dag een dutje doet. Ingewikkeld? Geen paniek, want het wordt allemaal duidelijk uitgelegd met veel voorbeelden.

Voor de meeste mensen - en dus waarschijnlijk ook voor jou - geldt dat je het beste anderhalf uur kunt pitten ergens tussen 11.00 en 13.00 uur. Voor mij ligt dat ideale tijdstip twee uur eerder, omdat ik dagelijks al om 05.00 uur opsta. Normaliter slaap ik één keer per week bij aan het eind van de middag, dus waarschijnlijk was dat het probleem. Feit is wel dat ik het aan het einde van de ochtend steevast te druk heb met van alles, zodat dit 'ideale dutje' nog steeds slechts een nobel streven is... Verander je leven: doe een dutje! ligt braaf op mijn nachtkastje te wachten, totdat ik besluit meer tijd aan mijzelf te gaan besteden. Voor mij geldt dus blijkbaar dat ik eerst mijn leven moet veranderen, zodat ik een goed dutje kan doen.


Verander je leven: doe een dutje!
Sarna Mednick & Mark Ehrman

174 bladzijden
www.spectrum.nl
ISBN: 9789027464941