Soul-searching voor gevorderden

De burcht, zoals bedoeld in dit boek, staat symbool voor je ziel. Het is geen grauw gebouw, maar een fort van oogverblindend kristal met dikke muren, een slotgracht en een ophaalbrug. In dit boek worden zeven verblijven in de burcht onderscheiden, die elk uit meerdere vertrekken bestaan. Een uitgebreid gangenstelsel dus. In elk vertrek leer je een bepaald deel van jezelf onder ogen te zien. Want laten we eerlijk zijn: ieder van ons zit wel met onverwerkte ervaringen uit het verleden of bepaalde eigenschappen, waarmee we iets zouden moeten doen om ervan te leren en onszelf beter te kunnen ontplooien.

Al in het eerste verblijf word je uitgenodigd je 'reptielen' onder ogen te zien. Dat zijn ervaringen met moeilijke kanten van jezelf zoals jaloezie en wraak. Andere thema's die aan de orde komen zijn onder andere vergeving, chaos en nederigheid. Gebed is een belangrijk onderdeel van dit boek: het is de sleutel tot de burcht. Maar Caroline Myss laat ook zien dat het niet nodig is je moderne leven op te geven en het klooster in te gaan, om een meer innige relatie met het spirituele te bereiken. Je leert eerst jezelf beter kennen en daarna kun je groeien in de spirituele wereld. Je wordt een mysticus zonder klooster, gewoon in de context van het dagelijks leven.

Om iets aan De Burcht te hebben, is het handig als je op z'n minst bekend bent met 'zelfhulpboeken' op spiritueel gebied, in een god (of godin) gelooft en bereid bent om voldoende tijd en rust vrij te maken om aan jezelf te werken. De reis door de burcht van je ziel kun je namelijk onmogelijk in een dag of een week volbrengen. Iedere stap, hoe groot of klein ook, vereist geduld en discipline. Teresa zelf deed er vele jaren over om het zevende verblijf te bereiken; een staat van verlichting en grote nabijheid van God en het spirituele.

Caroline Myss geeft herhaaldelijk aan dat het voor veel mensen moeilijk is zo'n reis door de ziel te ondernemen. Je kunt wel zeggen dat je elke opdracht van een spirituele kracht zult accepteren, maar daar kunnen lastige uitdagingen tussen zitten. Je egoïstische verlangens en wensen komen als het ware op het tweede plan. Wanneer je oprecht geïnteresseerd bent in verrijking en verdieping van je leven door middel van het beter leren kennen van je ziel, kan De Burcht daarvoor een goed handvat zijn. Maar dan moet je wel beschikken over doorzettingsvermogen, geduld en vechtlust en de wens om dichter bij God te komen.


De Burcht
Caroline Myss
351 bladzijden
Uitgeverij Altamira-Becht
ISBN 9789069637990