Reportage: Tentoonstelling ontwerpers Jansen & Stolk.

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Jan Jansen is een internationaal topontwerper van designschoenen. In de jaren zestig opende Jan Jansen zijn studio 'Jeannot', om zich te ontplooien tot een ontwerper van wereldniveau. Na eerst nog redelijke ingetogen schoenen te ontwerpen, werden zijn modellen steeds vernieuwender en buitenissiger. Geen hak te hoog of zool te dik.

Jan Jansen, door de Vogue omschreven als The Mad Shoe Designer from Holland, verwierf nationale bekendheid met de 'Woody': een klompschoen uit de jaren zestig. Internationaal brak Jan Jansen door met de 'Rattan', een hooggehakte damesschoen van bamboe en rotan. Sinds die tijd kan Jan Jansen vele bijzonderheden aan zijn cv toevoegen. Hij heeft onder andere samengewerkt met Dior, een expositie gehad in Japan, is docent aan de Bunka-academy in Tokia en aan de Ars-school voor modelleurs in Milaan, heeft verschillende prijzen gewonnen én zijn schoenen zijn door verschillende ontwerpers gekopieerd. Deze twijfelachtige eer komt ook Armani toe. Zij kopieerden de witte veterschoen van Jan Jansen, welke inmiddels een bekend ontwerp is geworden.

Comfortabele laarsjes met folkloristische elementen, soepele veterschoenen met een ingebouwde hak, pumps en hoge hakken met accenten rond de enkel, het is allemaal te zien in het Valkhof Museum. Geen enkel ontwerp is te gek, te lomp, te elegant, te zwaar, te licht of te futuristisch voor Jan Jansen. Een bijzonder ontwerp van zijn hand is ook de zweefhak. Deze unieke hak schijnt zelfs erg comfortabel zijn om op te lopen. Mooie bijkomstigheid bij een stel parmantige schoentjes.

Een echte primeur voor de tentoonstelling in Nijmegen is de presentatie van nieuwe door Jan Jansen ontworpen meubels. De spreuk 'Schoenmaker hou je bij je leest' gaat gelukkig voor Jan Jansen niet op. De meubels zijn mooi vormgegeven. Gelijk aan zijn schoenen komt duidelijk zijn zwak voor de vrouwen in deze ontwerpen naar voren. De benen en voeten van de vrouw zijn niet te missen.

Wie de tentoonstelling van Jan Jansen bezoekt kan niet anders concluderen dan dat Jan Jansen een waar kunstenaar en vrouwenliefhebber is. Zijn schoenen maken de vrouw. Doordat de schoenen op sokkels achter het glas staan gepresenteerd, staren ze je extra magisch aan. Je kan niet anders dan fantaseren over hoe deze schoenen aan je voeten zouden staan en hoe op en top vrouwelijk je je dan wel niet zou voelen. Het glazen muiltje van Assepoester laat je na het zien van de tentoonstelling volledig koud. Laat die prins maar zitten. Een Jan Jansen moet er aan je voet!

De tentoonstelling 'Jan Jansen en Swip Stolk - Twee meesterontwerpers' is tot en met 30 augustus te bezichtigen in het Valkhof Museum te Nijmegen

www.janjansenshoes.com