Mode: Roze schoenen!

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Ik sla toch af en toe wel eens aan het twijfelen. Is het misschien te meisjesachtig?
De meeste meisjes lijken naar mate ze ouder worden namelijk over hun voorkeur voor deze kleur heen te groeien. Maar het meest wonderlijke is wel dat vóór de Tweede Wereldoorlog roze meestal geassocieerd werd met jongens, terwijl blauw, van oudsher de kleur van de Maagd Maria, bij meisjes hoorde.

Ik ben kennelijk niet de enige vrouw die roze een moeilijke kleur vind. Twee vrouwen in Engeland, tweelingzussen Abi en Emma Moore, hebben er echt een probleem mee. Zij zijn boos op speelgoed winkelketen Early Learning Centre (ELC) die 'pinkification' van meisjes speelgoed in de hand zou werken. Om daar verandering in te brengen, roepen ze zelfs op tot een heuse boycot van roze speelgoed. Volgens de Britse moeders zou al dat overdreven schattige speelgoed een remmende werking hebben op de ontwikkeling van meisjes.

De tweeling is begonnen met een Facebook-campagne 'Pink Stinks', om mensen te laten weten dat volgens hen roze speelgoed een bekrompen en schadelijke boodschap uitdraagt. De zussen vinden dat door het aanmoedigen van klanten om roze spullen te kopen schoonheid boven kennis wordt gesteld.

Zij zien in speelgoedwinkels veel educatief, actief, avontuurlijk en wetenschappelijk speelgoed voor jongens en een veel beperkter en beknottend aanbod voor meisjes. Ze vinden dat het ELC niet alleen seksisme aanmoedigt door 'leuke' roze dingen op te dringen aan kleine meisjes, maar ook de gender stereotypen versterkt. ELC verkoopt namelijk roze speelgoed wasmachines, roze kassa's, en zelfs roze wereldbollen!

Een woordvoerster van het ELC verwerpt de kritiek. "Klanten kunnen kiezen voor een rode keuken, een blauwe keuken, een blauwe kassa, een geel poppenhuis of een prachtige boerderij".

Hoe zit het nu? Houden meisjes en vrouwen gewoon van roze? Is het een deel van hun jeugdigheid en onschuldige charme en geen teken dat ze op het punt staan om hun leven en talenten te verspillen aan nietszeggende baantjes of carrières?

Volgens mij valt het wel mee. Ik houd van mijn roze schoenen. Het zijn mijn favoriete schoenen!

Foto: D Sharon Pruitt

Op de website www.myfavouriteshoes.nl kun je dagelijks leuke artikelen lezen over vrouwen en hun liefde voor schoenen.