Lifestyle / Reizen
Reizen

Australië Special: Brisbane

Reageer 0
Denk je aan Australië, dan zijn Sydney en Melbourne waarschijnlijk de eerste steden die in je opkomen. En dat terwijl Brisbane, hoofdstad van de staat Queensland, de laatste jaren steeds populairder is geworden!

Oud-stagiaire Madelon vertoeft momenteel in 'the land down under' Australië en houdt ons op de hoogte van haar avonturen!
 
Brisbane ligt in het oosten van Australië en heeft inmiddels zo?n 1,6 miljoen inwoners, verdeeld over meer dan honderd suburbs. De stad is de laatste jaren enorm gegroeid en mede zo populair dankzij het gezellige uitgaansleven. Brisbane bevat honderden gezellige pubs, cafés en discotheken en in het centrum is altijd wel iets te doen. Bovendien vestigt het uitgaansleven zich niet alleen daar: de wijk The Valley staat bekend om haar hippe clubs.
 
 
Brisbane heeft veel moderne hoogbouw, maar ook oude monumenten en gezellige pleintjes. De stad oogt heel rustig, terwijl het op straat toch altijd druk is. Het centrum doet New York-achtig aan met veel drukke eenrichtingswegen en tientallen mensen die tegelijkertijd oversteken als het stoplicht op groen staat. In tegenstelling tot Sydney heeft Brisbane weinig bekende bezienswaardigheden, waardoor de stad voor backpackers misschien wat overweldigend kan zijn. Je doet er goed aan om wat langer te blijven in Brisbane, om de stad echt te leren kennen.
 
Wie van zon en warmte houdt, zit in Brisbane gebakken: de stad ligt in het zuidoosten van Queensland en heeft daarmee een subtropisch klimaat, wat zorgt voor warme zomers en zeer milde winters. In februari, in Australië hartje zomer, is het er het warmst en is de luchtvochtigheid het grootst: temperaturen van 35 graden zijn dan geen uitzondering. De rest van het jaar is het er heerlijk vertoeven, zelfs in de wintermaanden komt de temperatuur bijna niet onder de twintig graden uit. 
 
 
Bezienswaardigheden
Dwars door de stad kronkelt de Brisbane River: hét symbool van Brisbane. De rivier is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens functioneel: de CityCats die over de rivier varen doen dienst als openbaar vervoer. Met je go card (de Australische versie van een OV-chipkaart) check je in als je de boot opstapt en word je van de ene kant van de stad naar de andere gevaren. Hoe leuk! 
 
Ben je bezig aan een tochtje over de rivier, stap dan zeker even uit bij de South Bank Parklands. Dit park is waarschijnlijk de meest bekende plek van Brisbane ? en hiermee ook dé plek waar toeristen als eerst naartoe gaan. In het park vind je een kunstmatig strand met bijbehorende lagune, waar je je even aan de kust waant, terwijl je een prachtig uitzicht over het stadscentrum hebt. Verder kan je wandelen, genieten van een glas wijn in één van de cafés aan de rivier én een rondje maken in het Brisbane Wheel, het reuzenrad van Brisbane. 
 
 
Als je dan toch in de buurt van South Bank bent, bezoek dan meteen even het naastgelegen Cultural Centre, waar je een bezoekje aan het theater of het museum kan brengen. Ook vlakbij en goed te bereiken met de CityCats zijn de City Botanic Gardens, leuk voor een picknick!
 
De Story Bridge is voor inwoners van Brisbane wat de Harbour Bridge voor Sydney is. De 75 meter hoge brug is onderdeel van een drukke highway, maar is sinds 2005 ook een toeristische attractie: sinds dat jaar kan de brug, net als de Harbour Bridge, ook beklommen worden. Voor ongeveer honderd dollar (zo?n 75 euro) sta je er al bovenop!
 
 
Omgeving
Brisbane is de stad die het meest centraal ligt in Oost-Australië en is dus perfect om jezelf te settelen als je veel trips in de omgeving wil gaan maken. Deze leent zich hier dan ook uitstekend voor: de oostkust van Queensland heeft enorm veel toeristische trekpleisters.
 
Wat dacht je bijvoorbeeld van het prachtige Fraser Island, op zo?n vier uurtjes rijden ten noorden van Brisbane? Ook het nabijgelegen Rainbow Beach en Tin Can Bay, waar je ?s ochtends vroeg dolfijnen kunt voeren, zijn de moeite van het bezoeken waard. Brisbane grenst verder aan de kuststrook van Moreton Bay, waar vanuit veel ferry?s vertrekken naar het nabijgelegen Moreton Island. Ook een trip naar Stradbroke Island is met een rit van een uur vanuit Brisbane prima te doen. Leuk om te bezichtigen zijn verder het Long Pine Koala Sanctuary, waar je kangoeroes kan voeren en met een koala kan knuffelen, en de Australia Zoo, de dierentuin van de nationale held Steve Irwin. Beiden zijn vanuit Brisbane goed te bereiken.
 
Hoewel Brisbane zelf niet aan de kust ligt, zijn mooie stranden binnen handbereik. De Gold Coast, op ongeveer een uur ten zuiden van de stad, is het populairst. Dit gebied trekt, mede dankzij de drie grote amusementsparken Movie World, Sea World en Wet ?n Wild, steeds meer jongeren aan. Met name Surfers Paradise is enorm populair. Ben je op zoek naar vertier, discotheken en veel toeristen, dan moet je hier zijn, maar wil je niets van dat alles? Dan ben je bij de Sunshine Coast beter af. Dit gebied ten noorden van Brisbane heeft eindeloze stranden die nog niet ontdekt zijn door de grote massa ? ideaal voor een dagje rust, zon, zee en strand. Bovendien bezit Brisbane een groot vliegveld, waardoor plekken als het Great Barrier Reef, de Whitsundays en natuurlijk Sydney en Melbourne goed te bereiken zijn.
 
 
Brisbane is dus enorm veelzijdig: voor het strand kan je vlak buiten én in de stad terecht, om de nodige cultuur te snuiven bezoek je het Cultural Centre, wil je een gezellige stapavond dan zit je in de honderden pubs gebakken en ook om heerlijk te shoppen is het centrum ideaal. En dat is dan alleen het centrum nog maar...
 
Zou jij ooit naar Brisbane willen?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er is 1 reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen