Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Puberonzekerheden

Reageer 0
Ken je dat? Dat je terugdenkt aan je puberteit en denkt: ?Oh my, waar maakte ik me allemaal druk om in die tijd, en wat wás ik onzeker!?  En nu, als euh.. volwassen en wijze vrouw, zou ik dit tegen mijn 16-jarige ik willen zeggen.

Lieve 16-jarige ik,
 
Om je maar meteen gerust te stellen: die pukkels gaan echt weg hoor. Misschien niet helemaal. Maar voor een groot deel. En dan durf je zelfs af en toe zonder een dikke laag klei op je gezicht over straat. Hoezee! 
 
En ja, die beugel. Dat is echt niet erg hoor. Het ziet er in ieder geval beter uit dan die draculamond die je eerst had, toch? Laten we eerlijk zijn. 
 
Nee, een ontmaagding is niet romantisch en mooi. Het is ongemakkelijk en pijnlijk.

Waarom je nog niet ongesteld bent en je vriendinnen het allemaal op hun twaalfde al waren? Ach? doet het er toe? Wees blij dat je nu nog niet met zo?n dikke luier in je onderbroek euh? string hoeft te lopen. En je hoort er heus wel bij als je ?het? nog niet bent. En dat je tegen iedereen hebt zitten liegen dat je wél al ongesteld bent, is niet zo slim. Want nu moet je een soort fake-agenda bij gaan houden, met wanneer je zogenaamd ongesteld bent. Anders hebben ze je door.
 
Die jointjes rokende jongen op die scooter is niet de ware. 

Een vriendje? Nee, daar begin je voorlopig nog niet aan hoor. Ja, je bent een laatbloeier inderdaad. So what? Over een paar jaar zien al die sukkels uit je klas die je nu lelijk vinden, je ineens wél staan. Ja, dat kun je je nu niet voorstellen met je complex, je acné en je borstenloze bovenlichaam. Maar wacht maar af.

Piemels zijn inderdaad lelijk en eng.
 
Die meiden die je nu achter je rug om uitlachen om je uiterlijk, die worden later allemaal drie keer zo dik als jij. Gerechtigheid! 
 

En die leuke jongen? Nee, hij ziet je niet zitten. Dus hou alsjeblieft op met dromen over hem, zwijmelen en hopen dat ?ie ooit in een dronken bui zijn tong in je mond steekt of nog erger. Want dat doet ?ie niet. 

De wereldbevolking bestaat niet alleen uit kakkers, populaire mensen, nerds en alto's.

Het is heel schattig dat je denkt dat vriendschap voor altijd is, maar dat is het niet. En liefde vaak ook niet, en daarin zal je nog flink op je bek gaan. Maar daar kom je wel overheen. Ook al denk je op dat moment dat je de rest van je leven zal blijven rouwen om hem op liedjes van Mariah Carey.

De liederen van de Spice Girls zitten inderdaad vol levenswijsheden.

Het komt allemaal goed, lieve 16-jarige ik. Heb even geduld.
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 13 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Anoniem

  hahahha ik ben 15, en al die dingen hierboven daar denk ik al zo over, en piemels zijn echt niet eng haha =$, en veel leuke jongens zagen me wel zitten ..

 • vero232

  vriendschap is illusie

 • Szaartje

  jammer genoeg ben ik er een tijdje geleden ook achter gekomen dat vriendschap niet voor altijd is :( jammer is het zeker

 • Annette

  Hahahaha geniaal ook gewoon!

 • Marit_S

  Haha wat erg, ik herken mijzelf zo in de meeste beschrijvingen! Gelukkig was ik op mn 16e al beugel-af.

 • Boterbloempje

  Hahaha leukleuk al heb ik nooit een fake-diary bij hoeven houden en geen last gehad van puisten :P en ik was eerst ook moeders mooiste niet, maar nou mag ik er zeker best wezen! het komt allemaal wel goed haha :P

  -al vind ik piemels nog steeds niet erg mooi haha-

 • Kate

  Haha, leuk geschreven en ook zo waar !

 • Anika

  Precies, wie het laatst lacht, lacht het best...

 • Snoessepoess

  So true!

 • Zoë

  haha leuk geschreven! en (grotendeels) ook wel waar!

 • queenoftheroad

  Het begon met een bescheiden giecheltje maar eindigde in een welgemeende schaterlach. Herkenbaar en leuk! Het valt me ook steeds vaker op dat onze opvoeders ons vroeger met alle geweld bepaalde 'fouten' (overgangsrites lijkt me een passender woord nu) wilden besparen. Maar feit is; iedere generatie zal bepaalde 'fouten' gewoon moeten doorlopen. Net als wij dat moesten. Onzekerheden, lichamelijke groei, ons eerste blauwtje lopen, hartzeer etc. Ik hoop dat ik me die wijsheid ook nog zal herinneren als ik kinderen heb van die leeftijd. ;-)

 • Renate

  Hahaah, deze is echt heel leuk. En herkenbaar..

 • Jacqueline

  hahahaha, leuk geschreven!

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen