Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Lisa: ?Ik ben al tweeënhalf jaar werkloos?

Reageer 0
De recessie in Nederland raakt sommige dames flink. Lisa zit al tweeënhalf jaar werkloos thuis nadat haar contract bij haar vorige baan niet werd verlengd. "Ik heb inmiddels meer dan 1200 sollicitatiebrieven verstuurd."

Lisa (28): ?Op dit moment zit ik al tweeënhalfjaar jaar werkloos thuis. Ik werkte hiervoor bij een grote organisatie als administratief medewerker. In drie jaar heb ik twee verschillende functies gehad."

Of Lisa het er naar d'r zin had, twijfelt ze over. "Ik vond het daar wisselend. Er waren leuke momenten en er waren ook veel minder leuke momenten. Met sommige mensen kon ik niet heel goed communiceren en er was vaak een bepaalde strijd onderling tussen de dames. De eerste functie vond ik het leukst, omdat ik meerdere dingen mocht doen. Bij de laatste functie werden ideeën al snel afgekapt."
 

Ontslag
Bij Lisa werd niet gezegd dat ze het niet goed deed, ze had zelfs al drie keer een jaarcontract gehad. "Maar na het derde jaar moet je een vast contract krijgen, helaas kreeg ik dit niet. De reden hiervan is me niet 100% duidelijk. Ik denk nog steeds dat het er mee te maken heeft dat ik niet heel goed in het team paste en minder extravert was dan de rest. Ze zeiden dat ik niet meer goed functioneerde, maar al mijn evaluatiegesprekken waren goed. Dus ik denk dat het meer met mijn persoonlijkheid te maken heeft. Bovendien had ik al een halfjaar lang het gevoel dat ik geen vast contract zou krijgen. Als je dit al een halfjaar denkt, presteer je ook niet naar behoren. Het was dus een mengeling van factoren."

Solliciteren
Toen Lisa's contract niet werd verlengd dacht ze zo aan een nieuwe baan te komen, helaas liep dit anders. "De redenen van afwijzing zijn heel wisselend: de ene keer ben ik te hoog geschoold, de andere keer heb ik te weinig ervaring of voldoe ik niet aan het profiel. Nu ben ik er ook al een tijd uit. Daarbij word ik toch onzeker, dat straal je dan ook uit. Hoeveel brieven ik heb geschreven? Gemiddeld 10 per dag. Dus dat zijn er nu ongeveer 1200 in totaal..."
 

Rondkomen
"Helaas had ik dus net een appartementje gekocht. Gelukkig staan mijn ouders garant. Ik woon nog steeds in dat appartement, maar met veel financiële hulp van mijn familie."

Lisa krijgt op dit moment haar inkomen via de bijstand. "Toen ik werkloos werd kreeg ik de eerste maanden WW, daarna belandde ik in de ziektewet. Dat was 70% van mijn salaris. Nu zit ik helaas in de bijstand. Dit betekent dat ik rond de 800 euro per maand binnenkrijg."

Wat iedereen zich afvraagt: hoe komt Lisa rond? "De hypotheek betaal ik zelf, de overige rekeningen en boodschappen worden voor mij betaald door mijn familie. Ik kom net een soort van rond, maar ik sta wel iedere maand in de min. Helaas heb ik mijn auto moeten verkopen. Eigenlijk heb ik  alles wat verkoopbaar was, verkocht: mijn computer, m'n iPod, mijn eReader en heel veel oude meuk op de rommelmarkt op Koninginnedag."

Psyche
"Ik heb echt een hele rottige periode gehad met veel woede, verdriet en alle emoties die je maar kunt bedenken. Het heeft echt wel een tijd geduurd voordat ik het enigszins verwerkt had. Ik bleef heel de dag in bed liggen, ging niet naar buiten. Ik was bang voor vragen als 'heb je vakantie?'. Ik voelde vooral schaamte. Mensen hebben toch vaak een vooroordeel over werklozen. Het is hun eigen schuld. Zullen ze dat ook van mij denken?"


"Ook mijn sociale leven is veranderd; ik heb veel vrienden verloren. Omdat je toch een ander persoon wordt, kunnen sommigen er niet mee omgaan. Je bent niet meer vrolijk en care free en je kunt niet met geld smijten dus moet je vaak 'nee' zeggen. Dus gaan ze uiteindelijk weg. Hierdoor raakte ik nog meer in een isolement. Goede vrienden en vriendinnen heb ik niet. Nieuwe contacten maken is ook moeilijk; ik heb niet veel te bieden. Ik ben wel min of meer in een depressie geraakt. Ik zat zo in de put dat ik gewoon geen uitweg meer zag, dat kan tot hele erge denkbeelden leiden. Dat je het letterlijk niet meer ziet zitten."

Optimistische toekomst
Gelukkig is Lisa erg optimistisch over de toekomst. "Ik heb inmiddels wel een knop om kunnen zetten en ben weer positief. Dat komt doordat ik nu doe wat ik leuk vind. Ik ben een poëziebundel gaan schrijven en met behulp van m?n ouders heb ik me volledig kunnen omscholen. Ik heb nu diploma's in de dierenverzorging, dieren EHBO, diergeneeskunde, homeopathie, bach bloesem, communiceren met dieren, energetisch dierentherapeut, kruidengeneeskunde en stervens- en rouwverwerking voor dieren. Met de dierenartsassistente studie ben ik nog bezig. Ook heb ik vrijwilligerswerk gedaan."

"Op dit moment ben ik nog steeds een baan aan het zoeken. Dagelijks ben ik actief met netwerken, solliciteren en langsgaan bij bedrijven. Ik maak nu ook beter contact en ben open en vrolijk en dat straal je dan ook uit. Maar het blijft een knokproces, het zou pas echt 100% goed zijn als ik uit deze situatie ben. Ik ga de strijd aan om er krachtiger uit te komen."

Als jij een baan (in de dierenbranche of anders) hebt voor Lisa in de buurt van Utrecht, neem dan contact op via redactie@ze.nl.

Lees ook onze vorige real life verhalen.
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 9 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Anoniem

  Ik ben benieuwd hoe het leer/werktraject tot assistent drogist je is bevallen. Ben je daar nog mee bezig?

 • Inge van den Berg

  Jammer dat je nog steeds geen werk hebt kunnen vinden ondanks dat je er wel moeite voor doet en ook nog cursussen voor hebt gevolgd. Het is moeilijk om positief te blijven als er geen baan aankomt. Helaas blijken vriendinnen af te haken als het financieel minder gaat en je niet meer doet wat je vroeger wel kon doen. Mijn mening is dat je echte vrienden bent door dik en dun maar jouw ervaring is dat niet. Zijn het dan wel echte vrienden/vriendinnen geweest? Als ze met elkaar een beetje geld bij elkaar leggen kan jij gratis mee, is dat zoveel moeite? Soms moet je switchen met hetgeen je gedaan hebt en om te beginnen iets aanpakken wat misschien onder je niveau ligt maar waardoor je wel weer aan het werkproces kan deelnemen. Heel veel sterkte en ik hoop dat er iemand reageert op de oproep en je snel werk vindt!!

 • Anoniem

  Ik heb het gevoel dat je er een beetje erg negatief inzit op dit moment. Mijn partner en ik heb dit beide meegemaakt en moesten flink downsizen met ons budget. we hebben weken gehad dat we geen geld hadden om brood te kopen of zelf zwart met de metro moesten reizen alleen maar om op werk te komen. Ga niet wachten of alleen reageren op de ideale baan. 800? per maand is erg weinig. Als je alleen al gaat schoonmaken (er wordt veel schoonmakers gevraagd bij kantoren) verdien je al meer dan die 800 e per maand. Denk eens aan taarten maken en verkopen of heb je al gedacht aan wat mevrouw hier ook zegt aan helpdesk of callcenters. tuurlijk geen vetpot, maar geloof mij, thuis zitten is geen optie, je sterft op d elangere termijn af. en meid! je auto verkopen is niet erg, dat is luxe!

 • Annet

  Ga eens langs bij callcenters die service-desks verzorgen! Daar zoeken ze meestal wel nieuwe mensen en het is ook nog eens een goede oefening voor je communicatieve vaardigheden, als je daar niet al goed in bent. Callcenterwerk is niet zwaar, verdient redelijk en het houd je bezig. Ikzelf heb in 2010 een burnout gehad en moest daarom stoppen met school..En ja, toen moest ik dus gaan werken want een andere opleiding had ik nog niet gekozen. Je kunt er veel uren draaien en dus een stuk meer verdienen dan dat wat je van de overheid krijgt. En service-desk werk houdt niet in dat je moet verkopen, dus met die stress zit je dan ook niet.
  Hoop dat je er wat aan hebt.

 • Anoniem

  ik zou eens verder kijken dan je eigen branche! er is genoeg werk hoor.
  ben zelf ontslagen na 5 jaar in de zorg te hebben gewerkt, als voedings assitente.
  heb 2 weken thuis gezeten en kon toen via het uitzendbureau aan de slag als orderpicker in een groot bedrijf. was ook totaal niet mijn ding maar kon ondertussen wel verder zoeken. 2 maanden laten kon ik in dat bedrijf aan de slag als administratief medewerker. heb nu een jaar contract gekregen en zonder uitzendbureau

 • Anoniem

  Bedankt voor de reacties.

  De dierenbranche is idd heel lastig om een baan in te vinden, maar dat geldt ook voor mijn overige diploma's van directiesecretaresse en toerisme.

  Overigens na de niet zo leuke periode, wil ik toch meer mijn passie gaan volgen en daar mijn beroep van proberen te maken, want dat maakt mij echt gelukkig naast het schrijven van poezie, maar daar is geen brood mee te verdienen.

  Ik heb al alles geprobeerd om een baan te vinden. Heel veel omscholingstrajecten. Ik heb namelijk ook al een omscholingstraject op aanraden gedaan van coaches tot Gastouder, waarbij ik ook de kinder EHBO heb gevolgd, maar helaas daarin kom ik ook niet aan het werk, wegens gebrek aan werkervaring. Ik probeer al vrijwilligerswerk in alle branches te kunnen doen of stage om ervaring op te kunnen doen, maar dat valt niet mee om een plek te vinden. Leeftijd is ook van belang daarbij, geeft men aan, wegens de hoge kosten e.d. naast het feit dat bepaalde studie instellingen voorrang hebben voor stagiaires.

  Daarnaast het gezeur dat ik te hoog geschoold ben voor veel functies, wat ik uiteraard onzin vind. Ik ben gewoon een MBO-er met meerdere diploma;s op zak van MBO 4 en MBO plus. Ik wil gewoon graag aan het werk en of ik nou bijvoorbeeld putjes moet scheppen maakt mij niet uit. Iedereen is gelijk wat mij betreft en wat maakt het uit dat een universitair geschoold iemand dan naast een MBO-er, HBO-er, VMBO-er e.d. staat. Iedereen wil toch graag een eigen inkomen kunnen regelen.

  Ik wil alles aanpakken. Sta overal ingeschreven, stap overal op af, heb tich coaches gehad en heb nog coaches en volg diverse trajecten e.d. Je kan het zo gek nog niet bedenken of ik heb eraan gedacht en het gedaan.

  Wellicht dat ik het risico toch aan moet gaan om voor mijzelf te beginnen. Ik heb echter geen inkomen van een partner e.d. om op terug te vallen en je moet toch eerst een klantenkring opbouwen om een inkomen te kunnen creeeren of een sterk ondernemingsplan weten te maken e.d.

  Ik hou al mijn opties open en onderzoek alles wat mogelijk is. Alle tips zijn meer dan welkom.

 • ThatGirl_1987

  oeh... de dierenwereld is niet de branche met ultraveel vacatures. Ik ben zelf paraveterinair dierenarts assistent maar werk nu bij een verzekeringsmaatschappij. Ik werkte bij een dierenwinkel waar mijn contract niet verlengd werd ben 3 maanden werkloos geweest en heb me ingeschreven bij een uitzendbureau. Gelukkig kwam na 3 maanden een uitzendbaantje voorbij.

  Mijn tip voor de dierenwereld, zoek ook bij leveranciers van dierenartikelen / medicijnen voor een baan. hou de website van universiteit van utrecht in de gaten ( faculteit diergeneeskunde heeft vaak vacatures in de kliniek daar), kijk voor werk in dierenwinkels etc..

  Maar ook kijkende naar al je diploma's waarom begin je niet iets voor jezelf?

 • Anoniem

  Echt vervelend dat je al zolang thuis zit, je zou denken dat je met een goede opleiding en werkervaring wel weer aan het werk komt inderdaad.
  Ook vreemd dat als je in de bijstand zit, het uwv je dan niet helpt om een baan te vinden. Ik zat ooit 3 weken thuis en toen werd ik al naar een bedrijf gestuurd waar ik kon gaan werken.
  De enige tip die ik je eigenlijk kan geven, is echt alles aan te pakken en niet alleen in je eigen vakgebied te solliciteren, maar dat doe je misschien al.
  Ik heb ooit kleding gesorteerd terwijl ik ook een administratieve opleiding heb, maar nu zit ik nog steeds in de productie. Het is wel niet wat ik wil doen, maar het is in ieder geval iets. Ik kom soms ook gewoon mensen tegen die hbo hebben en ook in de productie staan, of bij de mac donalds of wat dan ook.
  Ik zou in ieder geval me bij alle uitzendbureaus in laten schrijven en zeggen dat ik alles aan wil pakken zodat je in ieder geval bezig bent en andere mensen leert kennen.
  Jezelf doorontwikkelen is natuurlijk altijd goed, maar dierenartsassistente lijkt me dan weer niet zo'n slimme zet omdat daar helemaal geen werk in is. Daar zijn er al veel te veel van.
  Die vooroordelen zijn inderdaad heel erg irritant,ik krijg ook vaak genoeg naar mijn kop gesmeten dat ik niet goed genoeg mijn best doe enzo, maar op oproepbasis is gewoon het enige dat ik op het moment kan krijgen.
  Succes in ieder geval met werk zoeken, ik hoop dat je snel iets vindt.

 • DesireeMelanie

  Ik ben ook al 1,5 jaar werkloos, op dezelfde manier Lisa: 3 tijdelijke contracten, daarna eruit.
  Gelukkig ben ik een optimistisch persoon, en heb ik die kans aangegrepen om te gaan doen wat ik echt leuk vind: Ik ben begonnen als zelfstandig fotograaf. Ook dit is moeilijk, opdrachten krijgen gaat niet vanzelf, dus in zekere zin is het sollicitatieproces weer opnieuw begonnen, maar toch voelt het anders. Ik ben alleen maar bezig met wat ikzelf wil, ik vind het namelijk moeilijk om voor een baas te werken die me verteld wat ik moet doen en vooral wat ik niet mag doen. Nu ben ik eigen baas, bepaal ik mijn eigen werkritme en doe ik het op de manier zoals ik het wil.
  Ik hoop dat Lisa ook doorgaat met het volgen van haar hart, want geluk en voldoening in je leven is toch echt belangrijker dan geld.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen