Beauty / Lichaam
Lichaam

Te druk om handen te wassen of een douche te nemen

Reageer 0

Getsie, wist jij dat de helft van de volwassenen zijn/haar handen niet wast met zeep na een toiletbezoek? En dat meer dan de helft van de mannen regelmatig ?s ochtends de douche overslaat en dus ongewassen naar het werk vertrekt?

Veel mensen nemen het dus niet zo nauw met de hygiëne, blijkt uit een rondvraag van Dettol HABIT onder 2000 volwassenen. Dat wordt vooral toegeschreven aan het drukke leven. Bijna een derde wast helemaal zijn of haar handen niet, omdat men op het werk bijvoorbeeld zo snel mogelijk terug naar het bureau wil, zo meldt Daily Mail.

En de reden dat we soms een onfrisse (mannelijke!) collega ruiken op het werk, is omdat ze wat extra slaap veel belangrijker vinden dan hygiëne of omdat ze er simpelweg niks om geven. Wat een smeerkezen... "Natuurlijk willen we allemaal liever blijven liggen in ons bed, maar het overslaan van een ochtendlijke wasbeurt is zowel antisociaal voor de mensen die met ons moeten werken, als ongezond. Een douche maakt je niet alleen wakker, maar regelmatig wassen houdt ook de overdracht van bacteriën tegen", zegt professor John Oxford van de Universiteit van Londen.


Bovendien blijft het niet alleen bij een gebrek aan persoonlijke hygiëne, maar worden ook heel wat huishoudelijke klusjes het slachtoffer van onze hectische levensstijl. Eén op de twintig ondervraagden gaf toe dat het al een maand geleden was dat ze hun toilet schoongemaakt hadden. Bij 10% was dat al twee weken geleden. Een kwart sliep dan weer een maand in hetzelfde beddengoed.

"Het leven is dan wel veel drukker dan vroeger, maar dat is geen excuus om niet te zorgen voor je eigen basishygiëne, zoals het wassen van je handen en zorgen voor een schoon en gezond huis", vindt professor John Oxford.

"Er is een groot verschil tussen een netjes huis en een hygiënisch schoon huis", benadrukt de specialist nog. "Als mensen hun bed niet willen opmaken of hun kleren in de kast hangen, dan is dat zo. Maar het is belangrijk om bepaalde oppervlakten schoon te maken en te desinfecteren, zoals het aanrecht in de keuken, gootstenen en natuurlijk het toilet."

Ga jij  's ochtends weleens ongedoucht naar je werk?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 12 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Sweat Dreems

  Gadver! Maar het is bewezen dat je net zoveel bacteriën weggaat met water dan met zeep. Het geurt alleen lekker en werkt bij veel vuil. Douchen doe ik wel elke dag om wakker te worden.

 • sepia01

  http://www.gezondnu.nl/media/Onderzoek/douche-onderzoek.pdf

  Grote onzin, dat elke dag douchen. Een dermatoloog in het ziekenhuis van de stad waar ik woon, heeft er ooit een flink artikel over geschreven in het plaatselijke dagblad. Googelen levert genoeg artikelen op, waarbij door deskundigen wordt gesteld dat een dagelijkse douchebeurt helemaal niet goed is.

 • MidnightSun

  Dit soort artikelen kunnen mensen ook erg onzeker maken...
  nu ben ik nog niet zo heel erg geschrokken maar ging toch even denken vaan goh ik douche in de avond en niet in de ochtend, ben ik dan ook zo vies?
  Daarbij douche ik om de dag tenzij ik net terug ben van sporten of erg veel gezweet heb dan douche ik wel vaker dan gebruikelijk.

  Is het ook niet erg slecht voor je weerstand trouwens als je de hele dag in de weer bent met zeep? of die anti bacteriële zooi op je handen smeert zodra je een papiertje bijvoorbeeld aanraakt? na het toilet en voor het eten vind ik handen wassen vrij normaal. dat komt waarschijnlijk ook door een opvoeding. maar zomaar uit het niets omdat ik teveel heb aangeraakt me handen wassen sorry daar sta ik echt niet bij stil...

  Dus tja ik moet dan maar zo denken ik ben volgens de schrijfster vies... but i don't care. :)
  Na het lezen van de reacties hieronder ben ik al blij dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. :)

 • Wipneusje

  wat een onzin, iedere dag douchen is juist niet goed.
  En of je nou 's avonds of 's ochtends doucht maakt ook niet uit.. ja tenzij je 's nachts echt super veel zweet.

  Wat degene onder mij ook al zei, door al dat overdreven geboen en weet ik het word je juist ziek.
  Kijk maar eens naar mensen die in minder schone huizen wonen, deze zijn bijna nooit ziek. Terwijl mensen in super schone huizen bij elke bacterie ziek op bed liggen.

  Plus zijn er een heleboel bacteriën die je nodig hebt en goed voor je zijn. Deze was je dan continue er van af.

 • PEM

  Ik douche altijd 's avonds.. dan ben je blijkbaar dus vies haha.
  En je handen altijd wassen met zeep lijkt me nou ook niet echt bevorderlijk voor je huid

 • Anoniem

  Haha volgens mij heeft de redactie van ze een beetje last van smetvrees.
  Het is juist goed voor je afweersysteem om je niet steeds te wassen. En als je gewoon s avonds onder de douche gaat en sochtends deo op spuit ben je ook schoon.
  Ook zo'n onzin met kraamzorg die gaan lopen zeuren over katten in huis. Hallo daar krijgen kinderen ANTISTOFFEN van. Mensen worden juist ziek door dat smetvrees gedoe van tegenwoordig.

 • meonly

  En als je nu eens na een toiletbezoek zonder je handen te wassen, handen schudt met een kankerpatiënt, een klein kind, een bejaarde? Zij hebben een zeer laag immuun systeem. Het is gewoon asociaal om je handen niet te wassen!

 • Anoniem

  Ik vind het apart dat het smerig is wanneer mannen ohgod hun handjes niet wassen na een toiletbezoek, maar vervolgens is het INEENS volledig okee (& hygienisch?) om die hele lul in je mond te stoppen.

  Iedereen zeurt zo. Mensen (JA WAARONDER IK) die het allemaal niet zo nauw nemen met hygiene leven ook nog, sterker nog, ik ben al jaren niet ziek geweest. De mens overdrijft zo.

 • Inanna

  Ik vind het doodnormaal om niet elke dag te douchen. Om de dag, heb ik altijd geleerd, behalve als je hard gesport of uitzonderlijk gezweet hebt.

 • xLinda

  Ik douche eigenlijk altijd 's avonds en niet 's ochtends..

 • Dromertje

  Ieuw.. Ik moet wel toegeven dat ik wel eens mijn beddengoed er wat te lang op laat liggen maar al die andere dingen doe ik altijd.. Geen handen wassen na het toiletbezoek is gewoon ronduit smerig, ik vind dat het kleine kinderen ook meteen aangeleerd moet worden. Zijn genoeg die het namelijk niet doen.

 • Anoniem

  Zo goed is het niet om elke dag te douchen. Je kriijgt (althans, ik krijg) er een ontzettend droge huid van. Om over het milieu nog niet te spreken.
  Wil niet zeggen dat ik vies ben, ik was me elke ochtend met een washand en ik was mijn handen zo'n 186 keer per dag.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen