Baby boy or baby girl

Kinderwens door Mila
Een veel voorkomend droombeeld is van elk geslacht een kind. Er bestaan veel ?wijsheden? over hoe je het bepalen van het geslacht zou kunnen beïnvloeden. Zijn dit fabels of feiten? 
 
Als je zwanger bent is de allereerste - en allerbelangrijkste - vraag natuurlijk of het kindje gezond is. Of alles erop en eraan zit en of alles werkt. Als dit uit de echo blijkt blijft er natuurlijk nóg een vraag over, namelijk wát er precies op en aan zit. 
 
Boy or girl. Sommige mensen willen het weten, anderen niet. Het blijft natuurlijk spannend tot het moment dat je het kindje eindelijk na lang wachten in je armen kunt nemen en je het met eigen ogen kan zien. Er worden namelijk nog weleens fouten gemaakt bij de voorspelling. 
 
 
Verbaasd
Het zal je maar gebeuren dat je wekenlang hard gewerkt hebt aan dé perfecte roze babykamer, je de perfecte meisjesnaam gevonden hebt en je bergen roze kleding hebt ingeslagen omdat de verloskundige zei dat het een meisje zou worden. En dat je dan toch onverwachts een klein manneke met een, weliswaar klein, piemeltje in je armen krijgt. Dan sta je toch wel even (extra) verbaasd te kijken. Gelukkig worden de geboortekaartjes achteraf gedrukt.
 
Voorkeur
Ik denk dat iedereen vooraf wel een voorkeur heeft als het gaat om het geslacht van het aanstaande kind. Vaak durven mensen deze voorkeur niet hardop uit te spreken. Stel dat het wat anders wordt. Vaders geven over het algemeen de voorkeur aan jongens en moeders aan meisjes. Bij het tweede kind wordt meestal de voorkeur gegeven aan het tegenovergestelde geslacht als dat van het eerste kind. Lekker stereotype. Maar valt de bepaling van het geslacht te beïnvloeden? 
 
Y-man en X-vrouw
Al vanaf het moment van de bevruchting is het geslacht van het kindje bepaald. Door versmelting van de kernen van zaadcel en eicel wordt de genencocktail samengesteld. De geslachtschromosomen van moeder zijn te formuleren als XX. Die van vader zijn XY. Het Y-chromosoom komt dus alleen bij mannen voor. Bij de bevruchting wordt één chromosoom van moeder en één chromosoom van vader gecombineerd. Als er een Y voorkomt in de combinatie dan wordt het kindje een jongen. De man bepaalt dus het geslacht. Dat is een feit. Maar zijn er meerdere factoren die de chromosomenmix kunnen beïnvloeden?
 
 
Timing
De timing van de bevruchting blijkt ook een rol te kunnen spelen in het bepalen van het geslacht. Dit heeft ook weer met de X- en de Y-chromosomen van de man te maken. Hoe dichter de bevruchting plaatsvindt bij de eisprong, hoe groter de kans op een baby boy. Voor het krijgen van een meisje is het aan te raden om drie of meer dagen voor de ovulatie te bevruchten. Dit omdat veel van het zwakkere Y-sperma dan al is doodgegaan en er meer kans is op een XX-bevruchting. Ongeveer 48 uur voor de ovulatie is de kans 50/50.
 
Verstand van zaken
Zelfs de manier waarop er bezwangerd wordt kan bijdragen aan de geslachtbepaling. De stand van sekszaken en de diepte van de penetratie zijn hierbij van belang. Een minder diepe penetratie zorgt voor een zuurdere omgeving. Hoe zuurder de pruim, hoe groter de kans op een baby girl. Ook wordt er aangeraden om als vrouw een orgasme te faken (let op: alleen hiervoor!) als de voorkeur uitgaat naar een meisje. Als een vrouw een orgasme heeft scheidt deze namelijk een stof af die de omgeving minder zuur maakt. Bij een ondiepe penetratie moeten de zwakkere mannelijke Y-cellen een langere weg afleggen om bij de X te komen. Dus wederom weer een grotere kans op een XX-mix. 
 
Conclusie: een ondiepe penetratie voor meisjes (missionarispositie), en een diepe penetratie voor jongens (op z`n hondjes). 
 
Dieet
Men zegt dat ook het dieet bij kan dragen aan de samenstelling van de chromosomencocktail. Als de voorkeur uitgaat naar team roze dan is zout een no go! Verder zal de mama to be weinig koolhydraten, calorieën, natrium en kalium binnen moeten krijgen (afzien dus). Veel zuivel (calcium), magnesium en magere producten zijn juist een prio. Het menu bestaat dus uit onder andere yoghurt, spinazie, broccoli, sperziebonen en rabarber. Een feest voor de melkmeisjes en health freeks onder ons. 
 

Als de voorkeur uitgaat naar team blauw is het smikkelen geblazen. Een bezoekje aan de tapas bar is hierbij dé ideale avond uit. Op het menu staat namelijk onder andere olijven, spek, zalm, aardappelen en brood. Geen wonder dat ik een jongen gekregen heb! Wat de papa to be betreft zou koffie en een warm bad vlak voor de paringsdans de kans op een jongen vergroten.
 
Worth a shot
Om invloed uit te oefenen moet je dus aan (te) veel dingen denken. Het haalt de romantiek er wel vanaf, maar het is het proberen waard toch?! It?s worth a shot, letterlijk. Ik ben erg benieuwd of het werkt. 
 
Chinese geslachtskalender
Als je geen zin hebt om je aan een bepaalde timing, een soort standje of een dieet te houden is er nog een weg. Deze leidt niet naar Rome maar naar China. Er bestaat namelijk zowaar een Chinese geslachtskalender. Volgens de legende is deze geslachtskalender in de 13e eeuw na Christus door een vooraanstaand Chinees geleerde gemaakt. De tabel geeft een geslachtsvoorspelling op basis van de leeftijd van de moeder en de maand van conceptie. Dit kan dus zowel voor- als achteraf worden berekend. I?ll put it all to the test. To be continued.
 
Geloof jij in de beweringen over geslachtsbepaling en het beïnvloeden hiervan?
________________________________________________________________________________________

Mil@, onze 26-jarige columniste en jonge moeder van Noah, droomt ervan om schrijfster te worden. Ze woont samen met haar twee mannen in Hoorn, maar vlucht minimaal 28 uur per week naar de stad van haar hart: Amsterdam.
 
In haar columns worden de meest uiteenlopende mama-onderwerpen besproken. Van het kolven in een hippe club tot het met een krijsende peuter in de supermarkt staan. Graag neemt ze je mee in de wereld van zwangerschap, peuters, moeders, vaders, de bijbehorende taboekwesties en nog veel meer.