Fashion / Mode & trends
Mode & trends

Trend: Tie Dye

Reageer 0
Het is hip, leuk en vooral erg simpel om te doen: Tie Dye. Wil je dat saaie, verkleurde hempje weggooien? Niet doen! Want met deze trend blaas je oude kleding gemakkelijk nieuw leven in en kom je fashionable de zomer door.
 
Ik deed het vroeger al met mijn moeder op een vrije zondag en nu is het weer helemaal terug. Gelukkig maar, want er is niets leuker dan je oude kleding nieuw leven inblazen. Zeg nou zelf, dat oude jurkje achterin je kast trek je toch echt niet meer aan? Wel dus! Want met de Tie Dye techniek wordt het weer helemaal leuk.
 
Recht van de catwalk
De gekke prints op jurkjes, broeken en shirtjes zijn weer helemaal terug deze zomer, zo ook op de catwalk. Michael Kors had Tie Dye broeken, Jean Paul Gaultier deed het met een jasje en Isabel Marant paste de trend toe op bijna elk kledingstuk. Of het nou een shirt, een broek, een jurkje of juist een sjaal of tas is: alles kan! Dus pak een willekeurig stuk stof en leef je uit!
 
Het is heel simpel. Men neme een emmer, een fles bleek, wat touwtjes en natuurlijk het kledingstuk. De kleur van de stof maakt niet uit, maar als je wilt bleken is het wel handig om van te voren even op te zoeken in welke kleur de gebleekte stof gaat veranderen. Zo veroorzaakt bleek op een bruin t-shirtje oranje vlekken. Houd je niet van oranje? Geen probleem, maar kies dan voor het gebruik van verf in plaats van bleek.
 
 
DIY
Nog een tip voordat je begint met dit Do It Yourself klusje: pas op met de kleding die je draagt. Tie Dye mag dan hip zijn, we willen natuurlijk niet dat je nieuwe Little Black Dress verpest wordt door een paar verkeerd gevallen druppels. Een schort is dan een goede oplossing. 
 
Je begint met het oprollen van de stof. Hoe je dit doet is afhankelijk van het patroon dat je wilt. Voor cirkels - mijn favoriet - pak je het kledingstuk in het midden vast en rol je het zo op. Strak oprollen zorgt voor een minder groot bleekeffect dus bedenk goed wat je wilt. Eenmaal opgerold bind je de touwtjes eromheen. Zorg dat je deze heel strak aantrekt, anders komt het bleek er onderdoor.
 
De kleding is nu klaar om bewerkt te worden. Vul de emmer met warm water, genoeg om de hele stof onder te dompelen. Voeg een scheut bleek toe en roer alles goed door. Het kledingstuk kan nu in de emmer gelegd worden. Zorg ervoor dat de stof de vloeistof goed opzuigt zodat het complete kledingstuk onder water blijft, leg er desnoods een zwaar voorwerp op. Hoe lang het moet intrekken is afhankelijk van hoe intens je de kleur wilt. Check dus regelmatig hoe het eruit ziet. Heb je het beoogde effect behaald? Haal dan het kledingstuk uit de emmer en knip de touwtjes door. Spoel het goed uit en was het een paar keer om de - smerige - bleekgeur eruit te krijgen.
 
James Perse Tie Dye shirt - ? 142,54

Experimenteren
Wil je niet met bleek werken, maar met verf? Dat kan. Het principe is dan hetzelfde, het effect is alleen omgedraaid. Met het gebruik van verf kun je de Tie Dye trend overigens ook combineren met andere trends, zoals het Ombre effect. Experimenteren is het codewoord hier. Wordt het de eerste keer niet zoals verwacht? Probeer het dan opnieuw en gebruik meer bleek of verf, laat het kledingstuk langer of korter intrekken of knoop de touwtjes net iets strakker of in een ander patroon. Alles kan!

Lees ook Xandra's vorige modeartikelen!
 
Fotocredits van links naar rechts
Jean Paul Gaultier, Michael Kors en Isabel Marant via Style.com
________________________________________________________________________________________

Xandra (22) is afgestudeerd journalist. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en websites en heeft haar eigen blog op xannsplace.blogspot.nl, maar bovenal is ze een echte fashionista.

Ze is gek op kleding, schoenen en accessoires en daardoor eigenlijk altijd blut, maar wel voor een goed doel natuurlijk.

Dit modemeisje is altijd op de hoogte van de laatste trends en deelt die graag met jou op Ze.nl.
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 2 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

  • fashionableeightees

    Ik ga ermee aan de slag!:)

  • -:+:-

    Hé, das toevallig, ik had vandaag mijn jurkje geverfd. Maar dan in de wasmachine. Hij is van feloranje naar bordeauxrood gegaan. Mooi egaal resultaat :)

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen