Lifestyle / Eten
Eten

Interview: My Greek Kitchen's Tonia Buxton

Reageer 0
Tonia Buxton maakt de heerlijkste Grieks-Cypriotische gerechten in My Greek Kitchen. Het tweede seizoen van dit kookprogramma op TLC begint vanavond. Ze.nl sprak met haar over eten, haar programma en Griekenland!
 
In My Greek Kitchen 2 reist Tonia Buxton terug naar haar geboorteland Cyprus om op zoek te gaan naar meer typische gerechten en smakelijke culinaire verhalen. Onlangs sprak ik met deze inspirerende dame over kruiden tot aan dierbare eetherinneringen.
 
Hoe zou je de manier van koken en de gerechten in My Greek Kitchen 2 kunnen omschrijven?
"Het is erg rustiek Grieks koken, maar het verschilt enigszins met de eerste serie want daar waren alle gerechten traditioneel. Elk gerecht. In de tweede serie die op 7 juli begint, gebruik ik Griekse ingrediënten ook in wat modernere gerechten. Die combinatie van traditioneel en modern is leuk en interessant."
 
 
Je hebt het over Griekse ingrediënten; ik ben heel benieuwd naar de smaken en de ingrediënten die essentieel zijn voor de Griekse-Cypriotische keuken.
"In de Griekse keuken zijn de ingrediënten erg belangrijk. Eigenlijk is de Griekse keuken geëvolueerd uit wat er op het land verkrijgbaar was. Daarmee ging men koken en daarom aten de koning en de armen hetzelfde. Het mooie aan Griekenland en Cyprus is dat beide landen erg vruchtbaar zijn. Als je een Griekse tomaat proeft is de smaak totaal anders dan een tomaat uit de kas. Een Griekse tomaat is heerlijk zoet. We hebben het geluk dat we mooie ingrediënten tot onze beschikking hebben. Maar als je me vraagt over de typische smaken, de typische kruiden en specerijen van de Griekse keuken, dan zou ik oregano noemen. En munt. Deze worden veelvuldig gebruikt in de Griekse keuken. Net als kaneel, een zeer aromatische specerij die we in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken."
 
Heb je in de serie een favoriet recept? Eentje dat echt je hart heeft gestolen?
"Er is een recept dat ik erg leuk vind om te maken als er mensen komen eten. Een recept van mijn tante Zoë. In de tweede serie komen veel mensen uit mijn familie langs om een lievelingsrecept te delen en één daarvan heeft mijn tante Zoë mij leren maken; lam met komijn en gedroogde dadels. Zó lekker! Het zit in de combinatie van de langzaam gebraden lam en de specerijen die gebruikt worden. Veel knoflook. En het is zo makkelijk. Je kunt het van tevoren voorbereiden, in de oven schuiven en dan serveren. Daar hou ik van."

"Wat veel mensen niet weten is dat onze keuken een sterke vegetarische basis kent. Als we het over Grieks eten hebben, denken veel mensen gelijk aan souvlaki, kleftiko en moussaka. Maar de realiteit is dat ons dieet voor een groot deel vegetarisch is. Dat heeft te maken met de vastendag van de orthodox-christelijke godsdienst die nog steeds veel aanhangers heeft. Er wordt veertig dagen voor Kerst gevast, veertig dagen voor Pasen en twee weken voor de hemelvaart van Maria in augustus. We maken dan veganistische gerechten met peulvruchten, bulghur en veel verse kruiden en specerijen. Dat is iets wat veel mensen door deze serie over de Griekse keuken zullen ontdekken. Die is niet zo gebaseerd op vlees als mensen denken."

 
Ik heb gelezen dat je de passie voor koken van je moeder hebt gekregen. Wat is je meest dierbare eetherinnering?
"Ik vertel je eerst mijn vroegste eetherinnering. Mijn moeder kan geweldig goed koken. Ik zal nooit zo goed zijn als zij. Ze is briljant. Maar, ze is ook erg slordig en het was mijn taak om achter haar op te ruimen! En zo leerde ik koken. Niet om dat ze samen met mij kookte, (lachend) maar omdat ik haar keukenslaafje was!"
 
"Maar mijn meest dierbare eetherinnering... volgens mij was ik toen een jaar of negen. We zaten aan tafel in Cyprus met mijn oma en zaten een paar tantes dolmades te rollen voor een feest de volgende dag. Het was ongelofelijk veel werk, maar we rolden en werkten en ik voelde me zo veilig in die keuken."
 
Je hebt veel passie voor eten. Is passie een belangrijke eigenschap om lekker te kunnen koken?
"Wat koken betreft, zijn er twee invalshoeken. Je kan veel passie en interesse hebben voor koken, maar het is niet het allerbelangrijkste. Wel vind ik dat we allemaal weer vanuit de basis moeten gaan koken. We worden alleen maar ziek van al dat voorverpakt eten. We moeten terug de keuken in. Zelfs zonder passie, kun je een simpel recept volgen en als het de eerste keer lukt, dan mag je creatief aan de slag en kun je dingen veranderen. Ik ken veel mensen die zeggen ?ik haat koken? of ?ik kan niet koken?, maar als ze langzaamaan beginnen, ontdekken ze dat het eigenlijk wél leuk is. Het probleem is dat mensen soms veel te gecompliceerde recepten proberen en als het dan mislukt vinden ze koken meteen niet leuk meer. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die koken niet leuk vinden. Dat snap ik echt niet, er is niets mooier dan koken en zorgen voor de mensen van wie je houdt en dan samen aan tafel eten. En als ik uit eten ga, wil ik met mensen praten. Ik wil mensen om me heen. Het gezelschap en het eten zijn een sociale gebeurtenis."
 
 
Heb je een essentiële kooktip voor onze leZeressen?
"Het belangrijkste, vooral als je begint met koken, is om de tijd te nemen en plezier te hebben. Ik heb veel vriendinnen die carrière hebben gemaakt en het helemaal niet eng vinden om een bestuurskamer vol mannen binnen te lopen. Iets waarvan ik bloednerveus zou worden. Maar als er een paar mensen komen eten, raken ze helemaal in paniek. Mijn advies is altijd: kies iets simpels en geef jezelf de tijd. Dan pas wordt koken een plezier."
 
My Greek Kitchen 2 is te zien vanaf vanavond - zaterdag 7 juli - om 19.00 uur op TLC. Midden september komt er een kookboek (in het Engels) met recepten uit de serie. Het boek is verkrijgbaar via Tonia?s website of via amazon.com.
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen