Mama / Kinderwens
Kinderwens

De moderne baby

Reageer 0
Het is zover, de helft van mijn vriendinnen is inmiddels moeder. Waren we nog geen vier jaar geleden vrolijk student en hingen we wekelijks in de kroeg, inmiddels is vrijwel iedereen aan de man én aan de leg.

Inmiddels heb ik een hele verzameling aan geboortekaartjes op de schouw staan en ben ik een doorgewinterde kraambezoekster, die door schade en schande weet wat ze wel en niet moet doen als je voor het eerst de pasgeboren baby en kersverse ouders gaat bezoeken. (Niet doen: langer dan een uur blijven hangen, klagen over je liefdesleven, vragen naar specifieke details omtrent de bevalling. Wel doen: iets leuks en lekkers meenemen voor de ouders, want aan iets gewoons als boodschappen doen komen ze soms amper toe.)

Hippe geboortekaartjes
Wat mij tot nu toe vooral opvalt, is dat vrijwel alle ouders een speciaal, het liefst uniek, geboortekaartje willen. Variërend van zelf in elkaar geknutselde kaarten met verfsjablonen op oud behang, tot aan de allernieuwste geboortekaartjes die ze zelf hebben ontworpen op sites á la hippe-geboortekaartjes.nl. Daar komt ook nog eens bij dat bijzondere namen hip zijn. Sem, Levi, Dante, Jip, Noor; ik heb ze allemaal voorbij zien komen.

Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Ik bedenk me alleen op zulke momenten dat het in mijn tijd (en zó lang geleden is dat nu ook weer niet) er anders aan toeging. Waar je vroeger gewoon een foto kreeg van de baby in kwestie, al dan niet met ouders en broertjes en zusjes eromheen, plus de naam en de dag van de geboorte, krijg je nu soms een complete dvd bij de post met een filmpje van de pasgeboren spruit en toepasselijke achtergrondmuziek (echt gebeurd).  

Wapenwedloop
Ik ga nu echt niet roepen dat vroeger alles beter was. Dat was ook helemaal niet zo. Maar waar vroeger een geboorte nog vrij 'normaal' en misschien wat traditioneler was, lijkt het nu zo bijzonder dat alle registers worden opengetrokken. De mooiste kaart, de meest authentieke naam, de meest bijzondere geboorte ('Wij hebben de fotograaf al geboekt, zodat alles meteen vastgelegd kan worden'): het lijkt soms wel een wapenwedloop.


Daarentegen is dat natuurlijk wel het resultaat van onze moderne samenleving. De pil heeft ervoor gezorgd dat vrouwen nu zelf kiezen wanneer ze zwanger willen worden en steeds meer vrouwen willen toch eerst een paar jaar flink aan hun carrière timmeren, voordat ze besluiten om moeder te worden. En probeer tussendoor ook nog maar eens een leuke vent te vinden die potentieel papamateriaal is.

Als je het zo bekijkt, is het eigenlijk wel een wonder dat er nog kinderen geboren worden. Helemaal niet zo raar dat je als ouders bij dat moment uitgebreid stil wilt staan en vieren. En als je de middelen hebt, waarom ook niet? Want alles goed en wel, zo'n nieuw, klein mensje is uiteindelijk het meest bijzonder van allemaal. Daar kan geen naam, kaart of bevalling tegenop.  

Geschreven door: Hsin-Chi Berenst
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 6 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Jacqueline

  Gelukkig leven we in een tijd waarin er meer keuze is, en dat niet iedereen met hetzelfde saaie kaartje aan komt zetten, maar dat je als ouders in verwachting uren mag gaan knutselen en overleggen hoe jullie unieke geboorte kaart eruit komt te zien voor jullie zoon of dochter. Tof toch?

  Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde, en vinden we allemaal andere dingen mooi.

 • Anoniem

  zo vind ik Lotte zo'n veel voorkomende naam. sinds mijn schoonzusje bevallen is van lotte heb ik die naam al wel 10 keer voorbij horen en zien komen. hier in de straat al 2 keer.

  vind ik toch jammer. een naam hoeft niet 1 keer voor te komen maar een beetje uniek mag ie wel zijn, toch?

 • meonly

  Heerlijk toch dat er zoveel keus is? Ik ben blij dat we niet voor een standaard geboortekaartje hoeven gaan. En wat de naam betreft: ik kies er liever een waarbij het kind niet met 3 naamgenoten in de klas komt te zitten...

 • Anoniem

  Superleuk geschreven en vindt het totaal niet niet negatief overkomen. Ik mis nog wel één naam in het rijtje. Anne-Lynn. Dat is een naam die ik echt (te) veel hoor als er weer een meisje is geboren tegenwoordig. Blijkbaar vinden veel ouders het wel een mooie naam;)

 • Nathalie

  Ik begrijp je inslag, vind het alleen jammer dat het stuk zo negatief overkomt. Komt misschien ook omdat ik dat niet zo in mijn omgeving meemaak. Maar 'potentieel papamateriaal schaars' is voor mij nu wel een beetje 'been there, done that'. Kijk naar al die gelukkige vrouwen en kindjes met toffe papa's! En Noor(tje) een bijzondere naam? Die naam is stiekem best heel oud! Ik treed nu misschien iets teveel in detail, trying to say is:
  Het ligt naar mijn idee vooral aan de tijd waarin we leven: alles is mogelijk en er is zoveel keuze (in bijv geboortkaartjes en namen; vroeger zaten er tien jongens genaamd Jan in de klas). Daarnaast zijn de normen en waarden zo veranderd dat je dit niet moet gaan vergelijken met vroeger. Ben nu wel heel benieuwd hoe jij het zelf dan zou aanpakken :-)

 • Claudia

  Wat dacht je van Jayden/Djayden(/of hoe ze het ook schrijven). Dat is echt de 'Tom' van nu. Die zitten over 3 jaar allemaal samen in de klas. Dat wordt gezellig.

  Misschien dat ik het toch traditioneel houd wanneer mijn tijd komt. Lekker verfrissend :P haha

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen