Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Breken met je beste vriendin

Reageer 0
Vriendinnen zijn fijn. Ze zijn er om samen op jacht te gaan naar leuke mannen, om samen onder een dekentje thee te drinken, te kletsen en om bij uit te huilen. Maar wat als de vriendschap verandert..?

Welke vrouw heeft het niet een keer meegemaakt? Een vriendschap die op een gegeven moment nog maar van één kant kwam, of een altijd negatieve vriendin. Of een vriendin die in plaats van blij voor je is als je een nieuwe baan of vriend hebt, jaloerse steken gaat uitdelen.

Ook Carla (28) heeft meegemaakt dat ze geen energie meer haalde uit een vriendschap met een (destijds) goede vriendin. ?Ik kende haar al bijna tien jaar ? in de brugklas leerden we elkaar kennen. Ik merkte al vrij snel aan haar dat ze vaak down en negatief was, maar goed: we waren pubers en ik was ook niet altijd de vrolijkste in huis. Maar bij haar werd het in de loop der jaren steeds erger in plaats van minder. Op een gegeven moment kreeg ze, gelukkig, ook psychische hulp. Nou probeer ik er altijd te zijn voor vriendinnen die niet lekker in hun vel zitten, dat zou ik tenslotte zelf ook willen. Alleen haar negativiteit putte me echt uit; als ik naar haar toe ging was ik altijd vrolijk, zodra ik wegging was ik een energieloos wrak. De vriendschap vrat energie in plaats van dat ik er blij van werd. Dus toen heb ik heel laf de vriendschap laten verwateren. Ik durfde echt niet tegen haar te zeggen dat ik niet meer met haar om wilde gaan, waarschijnlijk zou ze dan weer in haar ellende verdrinken...?


Hoe moet je nou 'uitmaken' als je het niet meer zitten om met je beste vriendin om te gaan? Volgens Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ zul je toch echt eerlijk moeten zijn. "Vriendschap is een nauwe relatie tussen twee of meerdere mensen. De belangrijkste peilers waarop een goede vriendschap gebouwd is zijn vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Je doet het contact met je vriendin recht door op een constructieve manier te bespreken waar je moeite mee hebt. Dit kun je doen met behulp van de ik-boodschap, opdat je de ander niet beschuldigend aanspreekt in de jij-vorm. Hierbij vertel vanuit jóuw perspectief waar je last van hebt binnen de vriendschap. In de situatie van Carla kun je bijvoorbeeld zeggen 'ik merk dat ik er moeite mee heb dat je vaak erg negatief bent. Ik voel dat ik daar moe van word'. Je kunt deze uitspraak versterken door het van voorbeelden uit de praktijk te voorzien. Niet gemakkelijk om te zeggen, maar je geeft je vriendin wel constructieve feedback. Idealiter ziet ze hierdoor hoe negatief ze is geworden (spiegel) en kan ze dit veranderen. Daarnaast krijgen mensen zoals de vriendin van Carla, vaak van niemand eerlijke feedback en laten vrienden deze vriendschappen verwateren. Dit leidt ertoe dat zulke mensen nog geïsoleerder en negatiever worden en soms een depressie krijgen."


Wat vaak ook een grote rol speelt bij vrouwelijke vriendschappen is jaloezie. Niet voor niets blijkt uit onderzoek dat we stiekem lelijke foto?s van elkaar op Facebook zetten en elkaars dieet zelfs saboteren..! Ook Mirjam (27) kan hierover meepraten. ?Ik heb een goede vriendin waar ik nog steeds bevriend mee ben. Maar zodra zíj niet lekker in haar vel zit, ben ik daar onmiddellijk de dupe van. Ik heb in m?n leven wat andere keuzes gemaakt dan zij; ik ben in de stad gaan wonen, heb nieuwe mensen leren kennen en ik heb nu net een relatie, terwijl haar relatie net over is. Voor haar genoeg redenen om mij steken onder water te geven over de ?ranzige studentenhuizen? waarin ik heb gewoond, de ?lelijke? mannen waarop ik verliefd ben geweest en m?n ?stomme, nieuwe vriendinnen? die ik heb leren kennen. Eerst zei ik er nooit wat van, tegenwoordig ga ik er wel tegenin. Maar ik weet zeker dat als ik letterlijk het woord ?jaloezie? in de mond neem, dat ze weer gaat steigeren...?


Psychologe Klein: "In de situatie van Mirjam heb je feitelijk niet te maken met een echte vriendschap. Bij vriendschap is het belangrijk dat je elkaar helpt, meer van elkaar aanvaardt dan van anderen en de ander haar geluk gunt. De vriendin van Mirjam lijkt haar haar geluk niet te gunnen. Dit is een vriendschap die je niet helpt, maar eerder naar beneden haalt. Het is zaak dit tegen een dergelijke vriendin te zeggen en ook te benoemen als jaloezie! Als zo'n vriendin haar gedrag vervolgens niet aanpast, kun je de vriendschap beëindigen. Wanneer je dat besloten hebt kun je je vriendin laten weten dat het jaloerse gedrag er nog steeds is, dat het je stoort, en dat je daarom niet langer vriendinnen wilt zijn."

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 10 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Laura

  Bij mij gaat het momenteel ook zo... ik weet niet echt wat ik moet doen. Hopelijk wordt zij ook niet zo pessimistisch en zo. Maar ik weet niet of het nu het geschikte moment is om er over te praten, de examens beginnen, stress enzoo...

 • Anoniem

  Ook ik heb mn vriendschap met één van mn beste vriendinnen verbroken...Ik ging heel goed met haar om deelde lief en leed met haar zo als het hoorde in een goede relatie.
  Maar ik kreeg ineens door dat het op een gegeven moment van één kant kwam. Als ik vroeg iets te gaan doen kreeg ik als antwoord dat ze al plannen had of geen zin had...en dat ging een tijdje door. Ze had destijds een drukke baan en was vaak erg moe en dat begreep ik ook wel maar ik vond het toch vreemd dat ze mij steeds langs de zijkant schoof. Op een gegeven moment kwam ze ook niet meer op mijn verjaardag dus had ik er een punt achter gezet....Blijkbaar was ze toch niet een beste vriendin.

 • -:+:-

  Heftige verhalen hieronder zeg, jeetje.

 • Anoniem

  In één woord afschuwelijk!

  Ik heb ook iets dergelijks meegemaakt met mijn beste vriendin.
  We waren als zussen, ook haar moeder en zus voelde voor mij als familie.
  We belde elkaar zowat elke dag en gingen weekenden bij elkaar logeren
  (we wonen ruim 100 km uit elkaar). Ze was alles voor me en dacht dat we tot het einde der dagen vriendinnen zouden zijn.

  Maar, na een korte vakantie samen, ontstond er een email wisseling over wat kleine wrijvingen mijnerzijds. Uiteindelijk kreeg ik dè mail waarin ze voor onze vriendschap bedankte en of ik haar sleutel op wilde sturen en nog wat persoonlijke spullen. Ik wilde met haar praten, afspreken om het uit te praten, maar dat wilde ze niet meer, voor haar was het helemaal klaar.

  Ik ben er heel lang ziek van geweest, miste haar vreselijk en begreep er echt helemaal niets van! Het is nu bijna 3 jaar geleden maar er gaat geen week voorbij dat ik niet aan haar denk, ik voel nog steeds het gemis dat ik haar voorgoed kwijt ben!

  Ik ben haar nog eens tegen gekomen en wilde direct naar haar toe lopen, maar zij draaide zich om en liep snel weg.

 • Anoniem

  ik dacht eindelijk een soulmate te hebben gevonden en we leken net een tweeling met een hoop dingen, was gewoon bizar soms. helaas kwam ik er via nare steken op facebook achter dat ze na jarenlange vriendschap toch iemand bleek te zijn met vooroordelen en ook enorm jaloers was. waarop geen idee want ik leef op de armoede grens en als ik al eens wat doe moet ik daar veel moeite voor doen. heb toen toch voor mezelf gekozen en haar overal verwijderd. ben wel in groot zwart gat gevallen want ze was de enige vriendin die ik had en sprak haar elke dag.

 • Karin

  @Anoniem: wow, wat heftig! :(

 • Anoniem

  ik heb mijn vriendschap met mijn beste vriendin sinds n paar weken verbroken. ik ken haar al (september) 26 jaar, we hebben samen veel meegemaakt en we vertelde elkaar alles, maar dan ook alles. totdat ik er achterkwam dat ze n groot geheim voor me had. en dat geheim was dat ze met mijn man naar bed was geweest. dus nu ben ik mijn man kwijt maar ook mijn beste vriendin.

 • Dasha

  Goede artikel.. had m wel wat langer verwacht. Ook 2 jaar geleden gebroken met beste vriendin omdat ze jaloers was en idee had dat k alles had ,terwijl het niet eens zo was maar ja

 • vero232

  ja dat is iets moeilijk zeker als je elkaar door en door kent
  vrienden voor altijd of vrienden voor even
  vrienden moet van beide kant komen of het komt op niks uit
  of het financieel gedeelte je gebruiken of er misbruik er van maken

 • Sue

  Goh wat herkenbaar. Ik brak een jaar geleden met mijn beste vriendin na ruim 10 jaar omdat ze achteraf gezien ontzettend jaloers was op wat ik had en ik bereikte. Het is jammer want ik mis tot op de dag van vandaag iemand waar ik 'alles' mee kan delen.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen