Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

De beroepszeikerd

Reageer 0
Terwijl de zon aan een strakblauwe hemel staat, lig jij met een strandhanddoek op het overvolle strand. Je geniet volop van het moment, totdat je de onvermijdelijke woorden van de buurman hoort: ?De tering. Wat een kuthitte!?

Zeikerds. Er bevindt zich in ieder van ons één; een gruwelijke monster dat zelfs de leukste momenten grondig verpest. Vrouwen zijn nog het allerergst. Ik ook. Ik zeik over het perfecte jurkje dat ik niet vind, schimmelfruit en stinkende mensen in het openbaar vervoer. Je moet wat. Toch? In tegenstelling tot de meeste Nederlanders zeik ik echter niet over het weer. Ik dank de weergoden op m?n blote knieën voor broeierige zweetdagen en met een hond leer je leven met verpeste kapsels voor acht uur ?s ochtends. Hier kan mamlief nog wat van leren, want het is altijd té koud, té warm of 'godverdomme wat een plakzooi'. Maar het blijft m?n moeder. Dus ik luister, knik en ben het altijd met haar eens. Dat hoort bij moeders. Ook bij zeikerds.


Tegen de zeikerd ingaan
Tegen een zeikerd ingaan heeft ook totaal geen zin. Voor je het weet is er een uur gepasseerd en zit iemand nog steeds verhit uit te leggen waarom haar kat de oorzaak is van al het kwaad in de wereld. So don?t. Bovendien wil je zelf ook volledig genieten van een eigen ?zeikmomentje?. Dan is een 'ja maar' totaal ongewenst en zijn goede beredeneringen passé. Zeiken is niet voor de politiek correcte mensen bedoeld, maar voor mensen die graag de schuld op anderen afschuiven. Ongeveer 99% van de bevolking dus.

Gek genoeg zijn de meeste mannen niet zulke enorme zeikerds. Vandaar ook de term ?zeikwijf?. Een man is simpelweg veels te nuchter en zou op bovengenoemde ?katsituatie? waarschijnlijk als volgt reageren: ?Nou, dan doe je de kat toch weg? Probleem opgelost." Waarop je als zeikerd genoodzaakt bent om te schreeuwen: ?Ben je gek? Ik houd van mijn kat! Die doe ik niet weg. Je snapt mijn punt niet!? Regel nummer één in zeikpraat: kies een goede zeikpartner waar je op kunt rekenen.

De beroepszeikerd
Je hebt echter ook de beroepszeikerd; de echte ?ongezelligerd?. Dit figuur ziet werkelijk nergens de humor van in en weet zelfs de Eiffeltoren tot een pispaal van ijzer te minimaliseren. Niet alleen het weer, maar ook de omgeving ? en in de ergste gevallen jijzelf ? moet het ontgelden. Laten we het erop houden dat dit niet de meest geschikte persoon is om mee uit eten te gaan. Of in je leven te hebben.

Maar alhoewel zeiken je een zeikerd maakt, is het soms zo verschrikkelijk lekker. Even vijf minuutjes ? oké een halfuur ? zeiken en je kunt er weer hard tegenaan. Nog mooier zijn de zeikmomenten die vriendinnen met je delen, waardoor je beseft dat je ? godzijdank ? niet het enige zeikwijf bent. Dus neem de tijd om eens flink in het rond te zeiken, want dat hoort er nu eenmaal bij. Maar kijk soms ook even naar het inspirerende YouTube-filmpje van Nick Vujicic en besef je dat je werkelijk geen enkele reden tot zeiken hebt.

 Lees ook de vorige columns van Jerney!


Jerney van Poorten - een 25-jarige in ontkenning - heeft een ?overdose? aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.

Wekelijks schrijft ze op haar blog http://schrijftaal.blogspot.com over alles wat in haar ogen bijzonder interessant is. Zoals George Clooney of ruziën in bed. De columns zijn niet politiek correct, maar gelukkig ook nooit politiek: "Want dat is voor oude mannetjes met hangbillen."
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 3 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Chantal

  Leuk geschreven! Iedereen zeikt wel eens, ook de mensen die beweren altijd positief te zijn (en vervolgens zeiken dat ze zich irriteren aan zeikerds,haha). Zolang het maar niet te vaak is! Enjoy!

 • DesireeMelanie

  Ik kan me verschrikkelijk irriteren aan zeikerds. Mijn motto is: 'als je er écht niets aan kunt veranderen, heeft het geen nut om te zeiken, en als je er wel iets aan kunt veranderen: zeik niet en doe er wat aan!'

  Mijn vader is ook zo'n negatieveling. Maakt zich nu al druk dat hij misschien over 15 jaar nietop z'n 65e met pensioen kan, en ergert zich er aan dat ik me er met mijn 29 jaar niet druk over maak. Maar sorry, tegen de tijd dat ik 65 ben zijn de meeste nu 'vergrijsde' mensen dood, en zijn er veel jeugdigen die graag willen werken. Drukte om niks dus.

  Maar het ergste vind ik mensen die zeuren over het weer. Ik hou van het Nederlandse weer. Koud in de winter, langzaam maar zeker steeds warmer in de lente, zonnig in de zomer en knus in de herfst. Elk jaargetijde heeft wel iets (en nee, ik hou niet van ijs en ook niet van 30 graden. Maar dat is maar een paar dagen per jaar). Als het regent kruip ik vroeg onder de dekens met een fijn boek of een goede film, heerlijk als de regen op mijn platte dak tikt en de wind om het huis giert. En als het in april of mei 18 graden is, gaat de lange broek uit en het rokje aan. Heerlijk!

 • CurlyGirly

  Mensen die zeiken... jaa, die ken ik ook wel.
  Ik ken een persoon die soms (onnodig) negatief is.
  We hebben mooi weer deze zomer en er zaten net 2 dagen tussen met regen.
  Zegt die persoon meteen 'klote zomer'.
  We mogen in onze handjes knijpen met deze zomer.
  Want de vorige was 1 en al regen en herfst weer.
  En met de afgelopen hittegolf, zat diegene ook de hele tijd te steunen en te kreunen.
  Dat je een paar keer zegt dat het warm en plakkerig weer is ok, maar voor de rest: get over it.

  Be positive, dat maakt het leven een stuk leuker :)

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen