Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Afscheid van anorexia

Reageer 0
Anderhalf jaar lang heb ik iedere twee weken een column geschreven. Columns die over mij gingen en mijn beslissing om afscheid te nemen van anorexia. Maar vandaag draait het eens niet om mij. Nee, ik wil jullie in het zonnetje zetten.
 
Bijna drie jaar geleden kwam ik op het punt waar ik er klaar voor was om anorexia los te laten. Ik wist dat het een zware strijd zou worden en na zo?n anderhalf jaar was ik me er heel erg bewust van dat anorexia echt een bitch is. Anorexia ? of welke eetstoornis dan ook ? is iets wat ik niemand ooit toe zal wensen. Dat gevoel zat me dwars, net als de vele vooroordelen waar ik mee te maken kreeg en het onbegrip. Bovendien kon ik nog zo goed in mijn hoofd hebben hoe achterlijk ik bezig was, het waren de keiharde letters die me met de neus op de feiten drukten.
 
Van negatief naar positief
De frustraties, de ervaringen en de gevoelens moest ik kwijt. Ik wilde mijn eigen anorexia ? iets negatiefs ? gebruiken om er iets positiefs van te maken en ik hoopte dat ik niet alleen mezelf, maar vooral ook mijn lezers ermee kon helpen. Helpen om te begrijpen wat er in het hoofd van iemand met een eetstoornis om kan gaan, hoe ontzettend ingewikkeld het is en hoe gevaarlijk het kan zijn. Ik dacht dat het allemaal daar om draaide. Maar ik zat ernaast.
 
Inspireren
Ik ontdekte dat het om nog veel meer dingen ging. Zo koos ik ervoor om geen professionele hulp te nemen, maar er zelf voor te vechten. Hopelijk heeft dat mensen geïnspireerd om hun eigen kracht te gebruiken en beter te worden.
 
Meer kracht
Maar bovenal wilde ik mijn verhaal vertellen. Om dat te doen, heb je lezers nodig. En wát voor lezers: de ene reactie toverde een brede lach op mijn gezicht, bij de ander pinkte ik haast een traantje weg van emotie. Om nog maar te zwijgen over al die lezers die geen reactie achter hebben gelaten. Hoe bijzonder is het eigenlijk dat zo veel mensen de moeite hebben genomen om de columns over mijn strijd te lezen? Al die dingen waren en zijn hartverwarmend en geven me nog meer kracht om ertegenaan te gaan.

Afscheid nemen
Anderhalf jaar van vele woorden en overwinningen. Anderhalf jaar hebben jullie ze gelezen. En daar ben ik zo ontzettend dankbaar voor. Helaas is de tijd gekomen om afscheid te nemen van mijn columns hier.
 

Ik koester jullie lieve reacties en het gevoel dat ik voor een aantal misschien echt iets heb kunnen betekenen. Dat mijn avontuur bij Ze.nl voor nu afgelopen is, betekent niet dat ik van de aardbol verdwijn. Je mag me altijd mailen op jikke.zenl@gmail.com als je vragen hebt of gewoon een mailtje wilt sturen. Ik antwoord sowieso.
 
Lieve lezers, heel erg bedankt voor het lezen van mijn columns en jullie motiverende woorden!

Liefs, Jikke

Lees ook de vorige columns van Jikke!Jikke is een 21-jarige studente met veel schrijfambitie. Ze worstelt al sinds haar twaalfde met een eetstoornis en wordt hier nog steeds iedere dag mee geconfronteerd. Jikke hoopt dat schrijven over haar ervaringen niet alleen haarzelf, maar ook andere mensen helpt.
 
Jikke blogt voor Ze.nl en schrijft regelmatig over de obstakels en overwinningen in haar strijd tegen anorexia.
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 10 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • zonzekerheid

  'een zware strijd' zeg je. en daarmee definieer je voor jezelf hoe moeilijk het is. Zodra je de algemeen geaccepteerde verhalen over anorexia gelooft, duurt het inderdaad jaren voor je eruit komt, wordt het een strijd, zijn er obstakels. Het kan ook anders. Er met een frisse blik naar kijken, zonder aannames en ervaringen van anderen te beschouwen als jouw waarheid. Lees Jongste zegt NEE eens.

 • WATERMELON

  een trouwe lurker hier! :) Hopelijk blijft het steeds beter met je gaan! Ik heb zelf ge-luk-kig niet last van een eetstoornis, maar zo heb ik het wel beter leren begrijpen

 • Kate

  Jij bedankt Jikke
  je hebt (mij in ieder geval) een hoop geleerd en inzicht gegeven. Succes verder!

 • Meadow

  Zo jammer dat je stopt. Bedankt voor je verhalen iig.
  Ik las je columns graag. het was en is allemaal zo herkenbaar!
  Ik wens je heel veel succes met je verdere gevecht. En ik doe lekker met je mee!

  Succes en veel plezier

 • Sleipnir

  Ik vind het echt heel jammer dat deze column stopt! Ik hoop dat je ooit nog eens via de site laat weten hoe het met je gaat.

 • -:+:-

  Wow, anderhalfjaar al. Jammer dat je avontuur bij ze.nl is afgelopen, ik heb al jouw columns met plezier gelezen en heb er heel veel uit geleerd. Ik vind het sterk van je hoe je omging met je strugglings en bepaalde (negatieve/positieve) gedachtes en ik wens je heel veel succes met je verdere carriere en je strijd. Good luck Jikke :)

 • Princess_lettuce

  Geweldig dapper :)

 • Elyne

  Vond het altijd mooi om te lezen! Succes verder =)

 • Karin

  Dankjewel voor je prachtige verhalen, Jikke!

 • Yolande

  Ik vind het heel knap dat je anderhalf jaar hebt kunnen schrijven over je eetstoornis. Dat moet vast niet makkelijk zijn geweest. Bedankt voor al je verhalen en dat je er zo openhartig erover hebt geschreven! Dat vind ik echt een compliment waard.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen