Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

24/7 mobiel

Reageer 0
Internet, WhatsApp, Facebook; you name it en het is tegenwoordig te vinden op ons supersonische mobieltje. En daar zijn we blij mee. Tenminste, daar lijkt het op - waarom zouden we anders 24/7 met dit apparaat bezig zijn?

Tijdens het spitsuur is het dan ook een geweld van mobiele telefoons in het openbaar vervoer. Twee stoelen voor me vertelt een mevrouw bijzonder luid over haar ?fan-tas-tische? avond, terwijl de man naast haar geïrriteerd zijn e-mails controleert. Op de stoel links van me speelt iemand een onverklaarbare versie van Sudoku en ik? Tja, ik kijk voor de verandering maar eens op Facebook. Want wie zegt dat er binnen een halfuur niet iets extreem spannends is gebeurd in mijn vage kennissenkring? Precies.


Klauwhand
De laatste tijd begint het vastgeplakt-aan-mijn-mobiel-leventje echter een beetje te irriteren. Wakker worden met je mailbox is geen briljante start van de dag, sms?jes ontvangen om 4 uur 's nachts ook niet. En wat te denken van de verveelmomenten die steeds vaker worden besteed met het nutteloos surfen op m?n mobieltje? Of erger (en gênanter): je op het toilet beseffen dat je zelfs dáár de inbox controleert. Kortom: Ik heb geen ?muisarm?, maar een ?klauwhand? die 24/7 om mijn mobiel zit bevestigd. Scary.

Mijn vriendenkring heeft echter ook last van het ?vastgeplakt-aan-mijn-mobiel? syndroom. Zo worden borrelavondjes meerdere keren onderbroken met: ?O, wacht. Mijn telefoon?, en zijn de laatste nieuwtjes vaak al via Facebook publiekelijk gemaakt. Een vriend wist echter al mijn mobielwaanzin te overtreffen door een serieus gesprek op de wc-pot te doen. Of hij doortrok voordat hij had opgehangen is mij niet bekend.


Een dag mobielloos
Afgelopen week maakte ik daarom een radicale beslissing: de stekker eruit. Oké, niet letterlijk. Ik besloot één dag mijn mobiel op stil te zetten. Ik nam hem niet mee naar werk en keek geen seconde naar het scherm van mijn dagelijkse verslaving. En dat was flink kut. Maar ?o, zo lekker?. Eén dag lang was ik weer acht jaar en mobielloos. Ik hoefde geen likes te geven, liet mijn aanwezigheid niet registreren via WhatsApp ? welke eikel heeft deze functie verzonnen? ? en had geen enkele behoefte om van een paar waardeloze letters een bestaand woord te creëren. Het was een topdag.

Maar toen werd het weer ochtend, checkte ik mijn mailbox en las ik tijdens het uitlaten van m?n hond de laatste nieuwtjes op Facebook. De lunch op werk bestond uit een paar mobiele excuses voor het niet aanwezig zijn op WhatsApp en om drie uur had ik het perfecte truitje via een lugubere webshop gevonden.

Dus hierbij geef ik het toe. Ik ben Jerney van Poorten, een ? niet zo ? anonieme 24/7 mobiel verslaafde. Wil iemand zich bij mijn AVM ? Anoniem Vastgeplakte Mobiel ? club aansluiten?
 
Lees ook de vorige columns van Jerney!Jerney van Poorten - een 25-jarige in ontkenning - heeft een ?overdose? aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.

Wekelijks schrijft ze op haar blog http://schrijftaal.blogspot.com over alles wat in haar ogen bijzonder interessant is. Zoals George Clooney of ruziën in bed. De columns zijn niet politiek correct, maar gelukkig ook nooit politiek: "Want dat is voor oude mannetjes met hangbillen."

 
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 10 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • Claudia

  Heb deze vakantie in totaal 4 weken zonder mobiel internet gezeten. Zodra ik de grens over ga is het even raar, maar zodra ik aankom zie ik mijn telefoon nauwelijks nog, die ligt dan te verstoffen in mijn tas. (nee ik neem dan ook niet op als iemand belt, kost hartstikke veel, en het is dan vakantie :P)

 • Jerney

  Bedankt voor de leuke reacties! Het gaat nog een grote club worden :)

 • ibouwmans

  Helemaal mee eens. Pas geleden op vakantie geweest zonder internet en telefoongebruik beperkt tot bellen en sms-en..heerlijk. Het is mij opgevallen dat tegenwoordig in een restaurant twee mensen tegenover elkaar als communicatiemiddel jawel...de mobiele telefoon gebruiken. Het is prettig om in een oogopslag op de hoogte zijn van gebeurtenissen/foto's van vrienden/familie en kennissen...maar het maakt wel communicatie arm denk ik.

 • Marlicious

  Ook ik doe mee...

 • Elyne

  Sluit me er helaas volledig bij aan .. ;)

 • Andrea

  Ik heb laatst een weekend in the middle of nowhere gezeten. Er was geen electriciteit, alleen op zonne-energie. Geen internet en telefoonverbinding. Geen tv en geen computer. En wat was dat heerlijk! Ik vond het zo heerlijk dat ik heb besloten om 3 dagen per week de tv en computer uit te laten (Mijn telefoon is vanuit het jaar nul, dus daar kan ik toch niet zoveel mee) en het bevalt me uitstekend!

 • Alet

  Hier net 10 dagen in het buitenland gezeten... In die tijd facebook 3x gecheckt. En oooh wat ben ik trots op mijzelf dat ik dat tot dit minimum kon beperken.

  Maargoed, sinds ik terug ben staat de whatsapp, facebook, e-mail en twitter weer te gloeien.... *zucht*

 • Jess

  Hier ook iemand die zich wilt aansluiten

 • Karin

  Ik ook. Voor het te laat is.

 • anoukk

  Geniaal geschreven! Ik wil me graag aansluiten

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen