Recept: Gegrilde salade van halloumi en pruimen

Eten door Paola

In de vroege herfst maak ik graag gebruik van allerlei soorten pruimen - zoals in deze salade met gegrilde pruimen en halloumi. Serveer de salade als voorgerecht met een fruitige rosé, bijvoorbeeld de La Palma Merlot-Cabernet Sauvignon uit Chili.

Halloumi is een rubberachtige kaas uit het Midden-Oosten die vergelijkbaar is met feta. De kaas heeft een zoute smaak en is bijzonder geschikt om te bakken. Je kunt halloumi bij Turkse of Marokkaanse winkels kopen, of bij de betere supermarkt.

Wat heb je nodig?
(Voor 2 personen, als voorgerecht)

  • 1 el goede olijfolie, plus een beetje om te besprenkelen
  • 2 tl citroensap
  • ¼ tl gerookte paprikapoeder
  • ¼ tl gemalen koriander
  • ¼ tl gemalen komijn
  • 1 knoflook teentje, geperst
  • zout en peper naar smaak
  • 3 pruimen, gehalveerd en ontpit
  • 3 reepjes halloumi kaas van ongeveer 40 g per stuk
  • kleine muntblaadjes en goede extra vergie olijfolie, als garnering

Hoe maak je het?
  1. Meng de olie, citroensap, kruiden, knoflook, zout en peper. Wentel de stukjes halloumi door dit mengsel en laat ze hier 10 minuten marineren.
  2. Snij de pruimen doormidden en verwijder de pit.
  3. Verwarm de grillpan op middelhoog vuur, besprenkel met olijfolie en gril de halloumi aan één kant in 2-3 minuten goudbruin.
  4. Draai de kaas om en leg het fruit, met de gesneden kant naar beneden, ook in de pan. Gril alles nog 2-3 minuten.
  5. Leg de halloumi in het midden van het bord en de pruimenhelften eromheen. Garneer de salade met muntblaadjes en een scheutje goede olijfolie.
EetZe!



Paola Westbeek is culinair schrijfster, receptenontwerpster en kookdocente.

Ze is in 2007 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit, geeft kooklessen en schrijft voor verschillende Engelstalige kookmagazines.

Kijk voor meer informatie over Paola en haar werkzaamheden op mijnzoeteleven.blogspot.nl.


Paola is culinair blogger voor Ze.nl en verblijdt ons regelmatig met haar kennis op culinair gebied!