De hotspots van Turkije: het krachtige Cappadocië

Reizen door Redactie Ze.nl

De vakantie lijkt ver weg, maar we zijn al aan het aftellen. Wil je dit jaar naar de zon, dan is Turkije the place to be! Om helemaal in Oosterse sferen te komen, zocht Ze.nl naar de allermooiste plekjes. Deze week: Cappadocië!

 
Het Disneysprookje Aladdin was toch wel één van onze grote favorieten. Het vliegende tapijt wilden we hebben, Jasmine wilden we zijn en hoe vaak hebben we wel niet over een lamp gewreven! Dat Oosterse sprookje is dichterbij dan je denkt. Daar heb je geen magische geest voor nodig, gewoon de hulp van Ze.nl! Want hier lees je alles wat je moeten weten over Cappadocië!

 
Natuurwonder
Als je aan de stadse drukte wilt ontsnappen, dan is Cappadocië the place to be deze zomer. Deze streek is een speciaal gebied in Turkije dat tussen de rivieren Eufraat en Kizil Irmak in ligt. Je wordt er niet betoverd door blauwe zeeën en witte stranden, maar het bergachtige landschap is zeer indrukwekkend.
 
Cappadocië is extra bijzonder omdat het gebied behoort tot één van de grootste natuurwonderen. Daarom staat de streek ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het grillige landschap bestaat uit verschillende gesteentetypen zoals tufsteen en kalksteen. Ideaal voor de echte avonturier!


 
Vulkanen
Wil je iets spectaculairs zien, neem dan een bezoekje aan één van de drie vulkanen. Vanaf de hoogste, de Erciyes Berg, heb je een prachtig uitzicht over heel Cappadocië. Enne, je hoeft niet bang te zijn gevaar te lopen. De vulkanen zijn - gelukkig - al eeuwen inactief. Mocht je er deze zomer niet komen, dan kun je zelfs in de winter de berg een bezoekje brengen. Er zijn namelijk ook veel verschillende wintersportactiviteiten te doen.
 


In het ruige berglandschap vind je ook veel grotwoningen. Niet alleen onze prehistorische voorvaderen vonden daar hun onderkomen, maar zelfs tot aan de jaren ?50 hebben hier mensen in gewoond. De kleine huisjes die uit steen gehakt zijn zien er sprookjesachtig uit. Door het water dat er langs stroomt, hebben de vele gesteentelagen bizarre vormen gekregen die ook wel fairy chimney?s worden genoemd. Samen met de rotswanden die er door de jaren heen een beetje uitzien als gatenkaas, ziet het geheel er betoverend uit.
 
Luchtballonvaart
Als je ooit hebt overwogen een luchtballonvaart te maken, doe dit dan in Cappadocië! Bij zonsopgang stap je met zo?n 19 anderen in een rieten mandje. Tegen de tijd dat de zon is opgekomen, ben je elke vallei van Cappadocië doorgevlogen. Waaronder de magische Love Valley en de Witte Vallei waar je de beroemdste rots van Cappadocië vindt: een kameel uit steen gehakt.
 
Met een ballonvaart heb je het geluk de fairy chimney?s en enorme rotsformaties van heel dichtbij te bewonderen. En met vijftien verschillende ballonvaartbedrijven is er altijd wel een plekje voor je over!


 
Wandelen & golfen

Echte wandelaars kunnen in Cappadocië hun hart ophalen. Door het ruige landschap en de ongerepte natuur, leent het gebied zich er perfect voor om er met de benenwagen op uit te trekken. Je kunt kiezen uit verschillende routes die je door alle bijzondere valleien leiden. Zand, steen of bij elkaar gedrukt vuil, je passeert de mooiste plekjes. En dat allemaal gratis!
 
Ook aan andere sporten is gedacht. Voor grote golffans is er Cross Golf. Met deze vorm van golfen wordt alleen gebruik gemaakt van de heuvelachtige natuur. Zelfs voor de meest ervaren golfer, is dit een grote uitdaging.
 
Turkse Riviera
Een vakantie in Cappadocië wordt door de meeste vakantiegangers gecombineerd met een paar dagen aan de Turkse Rivièra. Om toch even het zand tussen je tenen te voelen, ben je in een mum van tijd zo aan de kust. Ook als je wat cultuur wilt opsnuiven, zit je in Cappadocië goed. Een echte aanrader is het openluchtmuseum van Göreme en het openluchtmuseum in de Zelve vallei. Hier kom je meer te weten over de historie van Cappadocië.
 


Ondergrondse steden

Cappadocië telt meer dan veertig ondergrondse steden. De grootste stad onder de grond is Kaymakli. Deze bestaat uit maar liefst tien (!) verdiepingen, waarvan er vier open zijn voor toeristen. Niet erg geschikt voor claustrofobische mensen, want je beweegt je door smalle gangen en kleine ruimtes. Woningen, kerken, oude stallen, alles wat je in een gewone stad ziet, kom je er tegen.

Ben je enthousiast geworden en loop jij al warm voor het zonnige Turkije? Kijk voor meer informatie en vliegtickts voor Cappadocië op goturkey.com! Voor meer vakantiebestemmingen in Turkije, kijk even op de website.