Alles over? nagels!

Make-up door Madelon
Ben jij een echte nagellakleek en staat je nagellak maar te verstoffen in de kast omdat je niet weet wat je ermee moet? No worries! Ze.nl vertelt je alles basic ins en outs die je als vrouw móet weten over nagels!

Lakken

Als je je nagels wilt doen, kan dat op verschillende manieren. Je eigen nagels lak je, als je het écht goed wilt doen, niet met alleen nagellak. Voordat je de nagellak op je nagel aanbrengt gebruik je basecoat, een (vaak doorzichtige) lak die ervoor zorgt dat je nagel optimaal beschermd wordt en dat de kleur van de uiteindelijke nagellak niet in je nagel trekt. Een basis voor je nagellak. Je nagel lak je vervolgens in je favoriete kleur door (afhankelijk van de dekking van de kleur nagellak die je opdoet, maar meestal) twee dunne laagjes na elkaar aan te brengen. Laat de eerste goed drogen, voor je verdergaat met de tweede. Is die eenmaal droog, dan breng je als laatst een topcoat aan. Dit zorgt ervoor dat je nagellak mooi en goed blijft zitten. Er zijn topcoats te koop die een matte of glinsterende finish hebben, wat een leuk effect kan geven!



Voor de afwisseling en om af en toe eens een leuk effect te creëren, is het leuk om aan nail-art te doen ? als je het geduld en de handigheid hebt, tenminste. Maak, zoals het een kunstenaar betaamt, leuke figuren of speel met kleuren op je nagels. Op YouTube vind je tal van mooie tutorials.

Maar voordat je je nagels lakt, vijl je ze natuurlijk. Er bestaan verschillende vijlen? Maar welke is nou waarvoor? Een buffervijl is waarschijnlijk de meest agressieve in zijn soort: deze vijl haalt een laagje van je nagel af. Handig als je bobbeltjes in je nagels hebt, maar niet geschikt voor iedere dag. Gebruik de buffervijl maximaal één keer per maand. Daarnaast heb je de glasvijl, een vijl waarmee je héél fijn en voorzichtig kunt vijlen. De vijl is bovendien schoon te maken met water en zeep. Schuimvijlen zijn buigbaar en daarom ideaal voor je teennagels, maar ook lekker licht en makkelijk in gebruik voor je vingernagels. Tot slot heb je de papiervijl en de metalen vijl, de goedkoopste twee uit dit rijtje. Deze vijlen worden het meest gebruikt en niet voor niets: ze zijn makkelijk mee te nemen en werken snel. Let wel op de ?korrel? die de vijl heeft: hoe grover, hoe sneller ze je nagel kunnen beschadigen.



Verzorging

Maar naast dit alles hebben je nagels natuurlijk ook verzorging nodig. De basis is om te weten hoe het zit met nagellakremover. Dit goedje, waarmee je snel en makkelijk je nagellak weghaalt, kan je nagels uitdrogen wanneer er aceton in zit. Aceton is vrij agressief en handig wanneer je glitternagellak wilt weghalen, maar niet al te best voor je nagels. Gebruik dus, als het even kan, acetonvrije remover.

Je nagels verzorgen kun je daarnaast het best doen met olie, met name speciale olie voor de nagelriemen. Dit zijn de randjes die je vingers met je nagels ?verbinden?. Zorg dat deze niet droog worden en wanneer je niet de beschikking hebt over olie of je hebt geen zin in vette handen, hou dan altijd een handcrème bij je. Droge nagelriemen kunnen vervelend zijn en zorgen voor velletjes of ontstekingen. De grootste gevaren voor je nagelriemen zijn (extreem) koud weer, agressieve schoonmaakmiddelen of (te) heet water.

Nep
Heb je van nature niet zulke mooie nagels en denk je erover om nepnagels te nemen? Loop dan alsjeblieft voorbij de nepperds die je in het schap bij de drogist ziet hangen. Je hoeft ze ?alleen maar? op te plakken, maar 9 van de 10 keer passen ze niet mooi op jouw nagels, zitten ze niet lekker en zijn ze er binnen een dag of twee alweer af. Nee, ga voor kwaliteit ? het gaat om je nagels, je visitekaartje! Daar mag je best in investeren.



Denk bijvoorbeeld eens aan acrylnagels. Acrylnagels bestaan uit poeder, welke met behulp van een penseel met een vloeistof wordt gemengd. Hierdoor ontstaat een chemische reactie, waardoor het acryl een kneedbaar bolletje wordt. Dit wordt vervolgens op de nagel aangebracht. Na een paar minuten is het acryl al uitgehard, en zo blijven ze. Acryl staat erom bekend keihard te zijn, handig voor dames die veel met nail-art doen of zelf heel slappe nagels hebben! Acrylnagels blijven vaak zo?n drie à vier weken zitten. Nieuw kost een set zo?n ? 45,-, bijvullen zo?n ? 29,-.

Mocht je toch vinden dat acryl er iets te nep uitziet, dan zijn er ook nog gelnagels. Dit is eenzelfde soort systeem ?nepnagels?, maar wordt dus gedaan met gel. Het materiaal is vrij flexibel en voelt wat meer als een natuurlijke nagel. Het nadeel is dat gelnagels wat duurder zijn: voor een set betaal je al gauw ?55,- en om ze bij te vullen betaal je ? 35,-. Duurder, maar ook natuurlijker dan acrylnagels. Het is waar net maar je voorkeur naar uitgaat.

Verder zijn er tegenwoordig een heleboel manieren waarop je gelnagellak kan laten zetten. Er is een verschil met gelnagels en gelnagellak: waar gelnagels een paar weken blijven zitten en echt nepnagels zijn, is gelnagellak net als gewone nagellak een laagje lak (goh), alleen dan blijft deze zeker twee weken lang mooi. Gelnagellak wordt gezet met behulp van een speciale lamp waaronder het kan uitharden. Veel salons laten dit doen. Het bekende nagellakmerk OPI heeft een speciale gelnagellaklijn, maar ook met Shellac en Sensationails kun je twee weken lang genieten van een mooi kleurtje.

Wat doe jij om je nagels optimaal te verzorgen en te lakken?