9 manieren om je haar lekker te laten ruiken

Haar door Marleen_S
Als je haar maar goed zit, toch? Nou, als het ook nog eens lekker ruikt, sla je twee vliegen in één klap. Je haar wassen met een lekkere shampoo is niet voldoende. Met deze tips ruikt je haar naar lente en bloemen… zonder shampoo!

Na vier keer je haar te hebben gewassen met dezelfde shampoo van het supermarkthuismerk, ruik je hem al niet meer. En na een intensieve ochtend waarin je naar de bus bent gerend, een vergadering hebt gehad in een te klein hokkie en veertig keer met je handen in je haar hebt gezeten, stinkt je haardos nog erger dan een volle vuilnisbak. 

Hoe je dan toch de hele dag al harenwapperend een fijne bloemetjesgeur verspreidt? Simpel. Met deze handige trucjes blijf je 24/7 lekker ruiken.


Parfum

Ben je een dame die standaard in haar handtas haar lievelingsparfum meeneemt en af en toe een beetje bijsprayt? Spray dan ook een klein beetje in je haar. Let op: een klein beetje. In de meeste parfums zit namelijk alcohol en dat is slecht voor je haar. Spray het liefst een beetje in de punten, die zijn meestal toch een beetje dood (ja, sorry). Ga niet los op je hoofdhuid, want dan kun je nogal last krijgen van jeuk en branderigheid.

Bodyspray

Iets minder heftig dan parfum is een bodyspray. Ja, inderdaad, de naam zegt het al: alleen voor je body. Nou, vergeet het maar, want met een paar pufjes bodyspray ruikt je haar de hele dag lekker zoet.

Het leuke van bodysprays, is dat je ze in alle kleuren en geuren kunt krijgen. Kies niet voor een al te zware, maar ga juist voor een zomers luchtje. En let goed op het alcoholgehalte. Hoe minder alcohol - het liefst zonder als je dat kunt vinden - hoe minder snel je haar uitdroogt.

Droogshampoo

Sinds afgelopen zomer zijn droogshampoos niet meer weg te denken uit het shampooschap. Lucky for us, want ze zijn in allerlei prijsklassen te krijgen. Van dure kappersmerken tot het huismerk van Kruidvat. Er bestaan ook droogshampoos in zogeheten poedervorm. Hetzelfde effect, andere substantie.

Spray voordat je de deur uitgaat op je haarwortels een beetje droogshampoo. Vind je je haren stinken na je een dag in het zweet te hebben gewerkt? Spray dan nog een beetje bij. Wees wel zuinig met sprayen of poederen, want je haren worden er eerst behoorlijk droog van, maar bij te veel gebruik wordt je haar onhandelbaar en vet. En dat wil je natuurlijk niet.


Pas op met de hitte

Ben je fan van de föhn en de stijltang? Om de geur van je shampoo langer door te laten werken, kun je je haren na het wassen beter natuurlijk laten drogen. Door de hitte van de föhn droogt je haar wel lekker snel, maar vliegen de heerlijk geurende aroma's ook zo weg. En het droogt je haar uit, zeker als je het na elke douchebeurt föhnt. 

Hetzelfde geldt voor je stijl- of krultang. Zeker de krultang is lang niet altijd nodig. Op YouTube vind je duizend tutorials hoe je krullen in je haar krijgt zonder krultang. Ook wij plaatsten er een artikel over. Het kost je helemaal niet zo veel tijd én het is veel beter voor je haar.

Was het niet te vaak

We horen je denken: hè? Wassen zorgt toch juist voor een lekkere geur? Dat klopt, maar als je het elke dag wast, verliest je haar natuurlijke vetten en oliën, waardoor je haar snel uitdroogt en van nature niet meer lekker zal ruiken. Was het zo min mogelijk - één keer per drie dagen, bijvoorbeeld. Dan zul je zien dat je haar het na verloop van tijd zelf regelt en ook van nature lekker ruikt. 

Citroen

Heb je na het koken een citroentje over? Citroen helpt je niet alleen om je haar op te lichten in de zon, het ruikt ook heel fris. Mits je het doseert; een complete citroen in je haar uitknijpen is geen goed idee. Meng het met een beetje water en munt. Instant frisheid.

Rooswater

Rooswater verspreidt een heerlijke geur in je haar. Je kunt het zelf maken door rozenblaadjes te weken in lauwwarm water, maar iedere drogist heeft wel een flesje met rooswater. Kun je het niet vinden? Kijk dan eens bij natuurwinkels als De Tuinen. Daar vind je ook heel veel andere natuurlijke producten waar je haar heerlijk van zal ruiken. Meestal zijn dit ook nog eens producten zonder schadelijke chemicaliën.


Jasmijn- of hibiscusolie

Ook verkrijgbaar bij De Tuinen of andere natuurwinkels zijn speciale aromatische oliën. Met name jasmijnolie en hibiscusolie doen wonderen voor de geur van je haar. Was je haar met een geurloze en parfumvrije shampoo en druppel na het douchen gelijk wat druppeltjes in je haar.

Doordat je haarschubben door het douchen nog een beetje openstaan, neemt je hoofdhuid en je haar de olie snel op. En het wordt niet vet, mits je rustig aan doet. Een paar druppeltjes zijn genoeg. Vind je het doseren moeilijk? Maak dan gebruik van een pipetje. 

Theeblaadjes

Spoel het restje thee in de theepot niet door de gootsteen, maar gebruik het de volgende keer om je haar mee te spoelen. Zeker als je groene of witte thee drinkt; dit is een must voor je haar. De geur van thee is mild en natuurlijk. Je haar ruikt lekker, maar niet te sterk. Ideaal voor als je naar je werk gaat en niet met een te sterk geurende walm door de gangen wilt lopen. Laat de thee vooral goed en lang trekken zodat-ie lekker sterk is. Hoe sterker, hoe beter.

Wat doe jij om je haren lekker te laten ruiken?