8 mythes over zwangerschap ontkracht

Zwanger door Fleur

Draag je je buik hoog tijdens de zwangerschap, dan krijg je een meisje. Als je zwanger bent, eet je voor twee. En sporten met een buik? Dat kan niet. Toch? 8 zwangerschapsmythes ontkracht. 

Je bent zwanger en bent er dolgelukkig mee. Maar als aankomende moeder zit je ook met vragen, want je leest zó veel over wat wel en niet kan tijdens je zwangerschap. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we alvast acht zwangerschapsmythes weerlegd.

1. Zwangere vrouwen eten voor twee

Over de mythe dat je tijdens je zwangerschap voor twee eet, kunnen we kort zijn: het is allesbehalve waar. Als je zwanger bent, zul je waarschijnlijk wat minder actief zijn, waardoor je dus minder calorieën verliest. Je hoeft daarom niet te compenseren. Wel is het belangrijk dat je er extra op let gezonde voeding binnen te krijgen.

 

 


 

2. Als je zwanger bent, kun je je haar niet verven

Het is niet zo dat je tijdens je zwangerschap je haar niet kunt verven. Verf is weliswaar een chemisch goedje, maar de stoffen erin worden nauwelijks opgenomen door je lichaam. Het is volgens onderzoeken (al zijn het er niet veel) dan ook veilig om je haar tijdens de zwangerschap te verven. Neem wel de gebruikelijke maatregelen als je besluit je coupe een kleurtje te geven: draag handschoenen en spoel je haar na het verven meteen uit.

3. Zwangere vrouwen zouden niet moeten sporten

 

 

 

Als je zwanger bent, kun je prima sporten. Sterker nog: het is zelfs gezond. Wel is het belangrijk dat je een sport uitoefent waar je je prettig bij voelt. Kijk dus naar wat je nu aankunt. Een manier om tijdens je zwangerschap aan beweging te komen, is aan zwemmen, fietsen of wandelen doen. Ook fitness is prima. Het enige waar je goed mee uit moet kijken, zijn risico- en contactsporten, zoals boksen, hockey en skiën. 


4. Je kunt geen seks hebben als je zwanger bent
Je kunt in ieder geval tot de achtste maand prima seks hebben als je zwanger bent, al kan het best zo zijn dat je daar, door lichamelijke en hormonale veranderingen, minder zin in hebt. Het is dus niet zo dat de penetratie voor een miskraam kan zorgen, of op een andere manier de baby beschadigt. Die wordt namelijk goed beschermd door vliezen en een slijmprop. Ben je hoogzwanger en zit je in de achtste of negende maand, dan is er een grotere kans dat je vliezen breken. Sommige artsen raden daarom af in deze maanden seks te hebben. Als namelijk je vliezen zijn gebroken, mag er niets meer in de vagina komen. Anderen beweren dat je wel seks kunt hebben, mits je een condoom gebruikt: het sperma van je partner zou mogelijk de bevalling kunnen opwekken. Mocht je graag seks willen in de laatste twee maanden, maar twijfel je of het kan, informeer dan voor de zekerheid bij je huisarts.

5. Als je je buik hoog draagt, krijg je een meisje, draag je hem laag, een jongen

Hoe nieuwsgierig je ook bent naar het geslacht van de baby, je zult toch echt moeten wachten tot je verloskundige het je kan vertellen. De stand van je buik zegt, ondanks dat het vaak beweerd wordt, niets over of je een jongen of meisje krijgt. Evenmin juist: bij veel ochtendmisselijkheid, krijg je een meisje, en als je tijdens je zwangerschap veel last hebt van brandend maagzuur, krijg je een baby met veel haar.

 

 

 


6. Als je op je rug ligt of slaapt tijdens je zwangerschap, beschadig je de baby
Op je rug slapen in de laatste maanden van je zwangerschap is niet gevaarlijk voor je baby, maar het is wel ongezond voor jou. Lig je namelijk op je rug, dan komt er door het gewicht van de baby druk te staan op je ingewanden en bloedvaten, wat problemen met onder meer je doorbloeding, bloeddruk en ademhaling kan geven. Probeer vanaf het moment dat je buik groeit op je linkerzij te slapen.

7. Tijdens het eerste en laatste trimester van je zwangerschap mag je niet vliegen

Oké, zwangere vrouwen lopen altijd meer risico als ze met het vliegtuig reizen. Maar het is niet per definitie zo dat je in je eerste of laatste trimester het vliegtuig niet meer inkomt. Bij Transavia en KLM bijvoorbeeld, kun je tot 36 weken meevliegen, en dit zonder doktersverklaring. Andere maatschappijen zien die graag wel liever eerst voordat ze je aan boord laten. Maar helemaal niet mogen vliegen in de eerste en laatste drie maanden? Nee. Twijfel je of je wel moet vliegen met je zwangere buik, of heb je een grotere kans op bepaalde aandoeningen (zoals trombose)? Raadpleeg van tevoren dan je arts.

8. Je kunt geen sushi eten als je zwanger bent

Het is geen probleem om tijdens je zwangerschap sushi te eten, mits de vis die erin zit versgerookt is. Eet daarom liever geen sushi uit het koelvak van de supermarkt. Niet-verse, voorverpakte makreel, paling en zalm worden ook afgeraden. 

Welke zwangerschapsmythe hoor jij vaak?