De irritantste kantooruitspraken

Werk & studie door Marleen_S
Als we dit terugkoppelen naar Tineke en ondertussen interchangen wanneer marketing een fast go maakt, dan stuur ik je voor nu even een cc’tje. Uhm, snap jij ook geen reet van deze kantooruitspraken? Logisch, ze zijn nogal irritant…

 
Elke dag is het alsof je de set van Jiskefet binnenwandelt. De kantoordeur valt stipt negen uur achter je dicht en vanaf dat moment begeef je je in een wereld van uitdagingen, teamplayers en dingen die hoognodig getackeld moeten worden. Nee, weet je wat jij wilt tackelen? Die managers die met hun semi-Engels kantoorjargon net zo veel indruk maken als jouw dooie bureauplant. Zucht…
 


"Even tackelen"

Die Suzanne van de vierde is er maar wat goed in: tackelen. Bij elke vergadering krijgt ze het moeiteloos uit haar strot en krijgt ze bevestiging van alle jaknikkende stropdasjes. De tegenvallende jaarcijfers, de filterkoffie die nodig moet worden bijgevuld, alles kan Suusje tackelen. Een kwestie van ‘effe’ doen. Hoe dat dan gedaan wordt, Joost van administratie mag het weten, een paar dagen later is het probleem getackeld en staat Suus weer klaar om alles en iedereen met haar tackelgrage beentjes omver te maaien.
 
"Zie het als een uitdaging"
Het leven is één grote uitdaging, helemaal op kantoor. Daar wordt niet gedacht in problemen, maar in oplossingen. En als je denkt dat iets gewoonweg niet op te lossen valt, moet je het zien als een 'uitdaging'. En als je even geen zin hebt in uitdagingen, dan kun je als teamspiritkiller je nietmachine en muismat pakken en vertrekken. Ontslagen! Wat ironisch genoeg dan ook weer een uitdaging is en de baas je dit, samen met je oprotpremie, nog als laatste advies meegeeft.
 
"Wat een bijzondere content"
In het plat Vlaams betekent het dat je ergens tevreden mee bent, maar in de Nederlandse kantoortaal ligt de nadruk van het woord content heel ergens anders. Alles is namelijk content. Niet alleen de kantoorkrant bevat content, nee, van de fluorescerende markeerstiften tot het uiteindelijke product: al-les is content. En 'content is king'. En daar moet je als kantoorguppie gewoon heel content mee zijn.
 


"Dat heef nu geen prio"

Vooral managers en adjunct-directeuren zijn er maar druk mee: woorden zomaar inkorten. En vooral onder elkaar gooien ze de ene afkorting na de andere erin. Tja, in een kring van intimi snapt natuurlijk gelijk iedereen wat er wordt bedoeld. Behalve jij, de uitvoerende kracht, die een werkdag zoet is met het uitvinden wat ‘prio’ betekent.
 
"Laten we het over het weekend heen tillen"
Een geliefde uitspraak tijdens de vrijdagmorgenvergadering. Terwijl iedereen halfgaar zich aan de eerste zwarte bak koffie vergrijpt, weet de baas al genoeg. Ook vandaag zal er niks worden opgepakt. En aangezien niemand de behoefte voelt het te doen, doet hij het wel: hij tilt het zo over het weekend heen. Niet meer naar omkijken.
 
"Een cc’tje doen"
De reden van die 546 mailtjes in je inbox op dinsdagmorgen, terwijl je net alle weekendmail hebt weggewerkt? Iedereen vindt het klaarblijkelijk nodig elkaar te cc’en. Oftewel, massaal antwoord geven op de vraag van Laura of er nog printpapier is, waarop Tim van boekhouding zegt dat hij net het laatste velletje door de papierversnipperaar heeft gehaald en Thea mailt het morgen te zullen bestellen. Waarom jij in de verzendlijst staat? Geen idéé, cc’en werkt nu eenmaal verslavend.
 
"Rachel is echt een teamplayer"
Het woord teamplayer bestaat al sinds het eerste kantoor werd geopend. Tegenwoordig moet je niet alleen een teamplayer zijn, maar ook open minded zijn en een hands-on mentaliteit hebben, wat zoiets betekent als overal ja op zeggen en elk project aannemen, ook al moet je er onbetaald voor overwerken. Want het woord teamplayer heeft, sinds de mannetjes van marketing dit iets letterlijk namen en het massaal deden met het hele team, toch een negatieve lading.
 


"Een balletje opgooien"

In het kantoorleven is het niet een kwestie van gewoon iets vragen aan je collega wat hij of zij kan doen. Nee, als een cc'tje niet mogelijk is, vanwege een technische storing ofzo, dan moet je gewoon even een balletje opgooien. Dat staat leuker dan wanneer je eigenlijk keihard om een gunst vraagt. “Michelle, ik gooi even een balletje bij je op, wil jij de jaarlijkse barbecue dit jaar organiseren voor het breng-je-man-en-zeurende-kinderen-mee-personeelsfeest?
 
"Laten we het even terugkoppelen"

“Ik ga dit stukje feedback eerst even terugkoppelen naar Timo, daarna shortcutten met de projectleiders en hopelijk creëren we dan een win-winsituatie.”Goed, dat gezegd hebbende weet jij al hoe laat het is. Over twee weken kun je Timo gaan cc’en of je eindelijk door kan. Ach ja, kun jij weer een tijdje uit je neus eten en online shoppen. Tabee!
 
"Ik leg eerst een lijntje met Sara"

Ook al weet je dat je baas inmiddels strak staat van de pep (zijn grote Bambi-ogen kan hij niet van nature hebben), je kijkt toch een beetje vreemd op als hij dit tegen je zegt. Inmiddels weet je dat hij gelukkig niet echt bedoelt wat hij zegt, hij gaat alleen maar even een ‘babbeltje’ met Sara maken. Achter gesloten deuren. Na werktijd. Hmm, juist ja.
 
Welke kantooruitspraken vind jij het irritantst?