De 5 leukste zelfhulpboeken

Media door Fleur
Af en toe heb je zin om het écht anders aan te pakken. Weg met dat oude gedrag, op naar een nieuwe jij! Verandering is alleen niet eenvoudig. Gelukkig zijn er boeken om je een flinke zet te geven. Dit zijn volgens ons de 5 leukste!

Omdat het nodig is. Omdat je gewoon graag wilt weten waarom je doet zoals je doet. Omdat je nieuwsgierig bent naar hoe je zo effectief mogelijk iets aan jezelf kunt veranderen. Er zijn allerlei redenen op te noemen waarom je zelfhulpboeken zou willen lezen. Maar welke zijn nu écht de moeite waard? De volgende 5 vinden wij absolute aanraders!

 
1. Brené Brown – De moed van imperfectie
Tegenwoordig moeten we vanalles van onszelf: we willen een leuke partner, lieve vriendin en een goede moeder zijn, maar natuurlijk wel in combinatie met een fijne carrière of een bezigheid waar je in uitblinkt. Kortom: we willen dat anderen een prachtig beeld van ons hebben. En dat is enorm vermoeiend. Gaan jouw mondhoeken ook spontaan naar beneden als je denkt aan hoeveel werk je nog te verzetten hebt voor het stempel ‘perfect’? Dan is Brené Browns De moed van imperfectie voor jou. Brené, hoogleraar Maatschappelijk werk aan de Universiteit van Houston, beschrijft in haar boek hoe je het streven naar perfectie (en de stress die ermee gepaard gaat) los kunt laten en hoe je uiteindelijk kunt zeggen: “Ik ben goed genoeg!” Brené Browns boeken (en haar Tedx-filmpje over de kracht van kwetsbaarheid) slaan enorm aan bij het publiek, en dat is niet voor niets: ze schrijft toegankelijk en met humor, en weet je in een paar honderd pagina’s écht anders tegen dingen aan te laten kijken. Dat is ook het geval met dit boek. Must-read!
 
2. Jon Kabat-Zinn – Mindfulness en bevrijding van depressie
Mensen zijn meesters in piekeren, wat weer leidt tot meer piekeren, wat er weer voor zorgt dat je soms nog dieper die put in zakt. Gelukkig is er een manier om beter met die stroom van gedachtes om te gaan: mindfulness. In Mindfulness en bevrijding van depressie legt onder anderen bioloog Jon Kabat-Zinn uit hoe je middels mindfulness je gedachten je gedachten kunt laten, zodat ze niet met je aan de haal gaan en je minder piekert. Het boek is gericht op mensen die een depressie hebben, omdat piekeren inherent aan deze ziekte is. Toch kan wat ons betreft iedereen die te veel piekert en dit als een belemmering ziet dit boek lezen. Het is geen boek om in één ruk uit te lezen; het is niet supersimpel geschreven. Het verhaal is echter heel helder, en door voorbeelden uit de praktijk en oefeningen, extra boeiend.
 
3. Berthold Gunster – Ik ben oké, jij bent een sukkel
Last van die vervelende gewoonte van je vriend? Altijd in de weer om die moeilijke collega tevreden te houden? Ach, zo erg zijn ze niet. Sterker nog: ze zijn je goudmijn. Hè? Ja, lees maar waarom in Ik ben oké, jij bent een sukkel van Berthold Gunster. Hierin wordt dé truc om van problemen mogelijkheden te maken uitgelegd: omdenken. Is dat niet hetzelfde als positief denken? Nee. Omdenken is niet zeggen dat het glas halfvol is, maar weten waar de kraan is. Het is niet uitgaan van hoe het móet zijn, maar je kijkt naar de situatie zoals deze nú is. Hoe je precies doet, legt Berthold Gunster, oud-regisseur en theatermaker, op humoristische en heldere manier uit in dit boek. Verplicht leesvoer voor iedereen die chronisch gillend gek wordt van die bemoeizuchtige schoonmoeder, die achterbakse collega of die eeuwig slingerende sokken van je lover.
 
4. Ben Tiggelaar – Dit wordt jouw jaar!
Al een tijdje droom je ervan om je ambities écht waar te maken. Daarnaast zoek je al eventjes naar een betere balans tussen werk en privé. Vol goede moed ga je aan de slag om je wensen te realiseren, maar het lukt niet. Hoe kan dat? En waarom slagen sommige mensen er wél in? In Dit wordt jouw jaar! van bedrijfskundige Ben Tiggelaar, ook wel ‘managementgoeroe’ genoemd, wordt dat duidelijk. De auteur beschrijft heel bondig wat belangrijk is wil je bepaalde veranderingen goed doorvoeren en geeft daarnaast ook praktische tips. Ben je van plan iets helemaal anders te gaan doen, maar zoek je wel een no-nonsenseboek wat je daarbij kan helpen? Dan zit je met Dit wordt jouw jaar! goed: het is lekker to the point geschreven, waardoor je binnen no time ook echt aan het veranderen kunt slaan.
 
5. Stephen R. Covey – De zeven eigenschappen van effectief leiderschap
Wereldwijd zijn mensen er lyrisch over: de boeken van managementgoeroe Stephen R. Covey. Deze man, die een expert was op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en management, heeft vele levens veranderd met zijn heldere visie op effectief werken. Met De zeven eigenschappen van effectief leiderschap is dat niet anders. In dit boek vertelt hij, zoals de titel van het boek al zegt, op een heel overzichtelijke manier welke eigenschappen iemand een effectieve leider maakt. Hoewel het lijkt of dit boek alleen over de ontwikkeling van je zakelijke kant gaat, kun je het ook prima toepassen op persoonlijke situaties. Je gaat immers niet alleen op je werk met menen om! Naast heel overzichtelijk, is het boek een tikkie Amerikaans én hier en daar niet helemaal passend vertaald, maar de inspiratie die je eruit zult halen, maakt dat 100% goed.

Wat is jouw favoriete zelfhulpboek?