Een slechte gewoonte doorbreken: 7 tips die werken

Psyche & spiritualiteit door Fleur

We proberen het maar al te vaak: een slechte gewoonte doorbreken. Minder snoepen, stoppen met roken, kappen met nagelbijten… Het is niet eenvoudig. Maar ook niet onmogelijk. Wij geven je 7 tips om van je bad habit af te komen!
 
Het is iedere keer weer een struggle: van je rook-/shop-/kauwgum-/nagelbijtverslaving komen. Hoe pak je het nu een keer zó aan dat het daadwerkelijk klaar is met je slechte gewoonte? Met deze tips kom je een heel eind.
 

 
1. Bedenk je goed waaróm je ergens mee wilt stoppen
Goed, je wilt dus stoppen met drinken/roken/iedere dag snoepen/iedere week shoppen/nagelbijten/dat weggewaaide dakraam van een ex bellen. Maar waarom? Het is belangrijk dat je dit goed uitpluist. Op die manier heb je namelijk je motivatie heel helder voor ogen, wat je helpt je doel te bereiken. Dus: wat maakt dat je iets niet meer of minder wilt doen?
 
Stel, je wilt stoppen met roken. De reden die je hiervoor misschien hebt, is dat het ongezond is. Maar waaróm is het ongezond voor je? Omdat de kans op verschillende aandoeningen, waaronder longkanker, toeneemt. Daarnaast is het ook geestelijk een no-go: je laat namelijk je leven bepalen door een sigaret. En waarom is dát weer slecht? Omdat je daardoor stress ervaart. En waarom is dát niet goed? Omdat je daar ongelukkig van wordt. Jouw uiteindelijke reden om te stoppen, zou dus kunnen zijn: omdat de lichamelijke en geestelijke gevolgen mij ongelukkig maken. Kijk. Dat is duidelijker dan ‘omdat het nu eenmaal slecht is’. Pluis je motivatie dus uit. Het zal je helpen.
 
2. Onderzoek wat je trigger is
Iedereen heeft een trigger die een bepaalde gewoonte uitlokt. Sommigen steken die sigaret op na een kop koffie, anderen gaan shoppen na slecht nieuws en weer anderen bijten hun nagels er zowat af als ze iets spannends gaan doen. Door te onderzoeken wanneer jouw gewoonte wordt getriggerd, kun je er ook iets aan doen om je bad habit te doorbreken. Een veelgehoord advies is dat je je triggermoment moet vermijden. Dit werkt alleen lang niet altijd. Je kunt bijvoorbeeld moeilijk nooit meer zenuwachtig worden als je wilt stoppen met nagelbijten. Wat beter werkt, is iets ánders gaan doen op het moment dat je getriggerd wordt. En daarmee komen we bij het volgende punt.
 
 
3. Koppel een andere activiteit aan je trigger
Je weet nu als het goed is precies wanneer je naar je pakje peuken grijpt, je tanden in je nagel zet of je shopping bag om je schouder slaat. Nu is het de kunst om op dat moment een andere activiteit te gaan doen. En dan niet zomaar een activiteit, maar eentje die stukken beter past bij de emotie die je op dat moment voelt. Ben je bijvoorbeeld zenuwachtig? Doe een ademhalingsoefening, maak een wandeling of trek je hardloopschoenen aan. Word je gewoonte getriggerd door verveling? Zorg dan dat je iets doet wat je écht graag wilt. Is er bijvoorbeeld iets wat je al langere tijd van plan bent, zoals leren websites bouwen, een blog starten of Frans leren? Werk daar dan aan op het moment dat je voor jouw gevoel niets te doen hebt.
 
4. Bekijk je drang objectief
Voel je de drang om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt weer opkomen? Probeer dan eens objectief te kijken naar datgene wat je zo graag wilt doen. Waar verlang je bijvoorbeeld naar als je wilt shoppen? Dat zijn misschien kleren. Is die ene trui waar je naar snakt alleen niet gewoon slechts een stuk stof? En die schoenen, zijn dat niet gewoon lappen leer in een mooie vorm? Door te bekijken waar je nu feitelijk naar verlangt, kun je je drang relativeren.
 
5. Laat het verlangen er zijn
Misschien heb je dit advies weleens gehoord: op het moment dat je iets wilt wat niet ‘mag’, moet je snel afleiding zoeken. Maar waarom zou je niet gewoon ondervinden wat je voelt als je weer eens snákt naar een zak chips? Gevoelens zijn er nu eenmaal, en ook de minder leuke horen daarbij. En het allermooiste? Ze gaan vaak vanzelf weer over. Zo snel als die trek in een sigaret opkomt, zo rap kan hij ook weer weggaan. Ervaar het zelf maar eens.
 
 
6. Raak niet in paniek
Mocht je tóch een keer toegeven aan je drang, raak dan niet in paniek. Het kan gebeuren en het is menselijk. Ga voor jezelf na wat er misging, schrijf dit uit voor jezelf, onthoud het en ga weer door. Haal die motivatie, dé reden waarom je dit doet, weer voor ogen. En blijf ademhalen; één keer de mist in gaan betekent niet altijd de mist in gaan.
 
7. Zorg voor een back-upplan
Zorg ervoor, tot slot, dat je een back-upplan hebt voor als het je niet lukt van je gewoonte af te komen. Wat doe je als je je belofte aan jezelf een keer niet nakomt? Zijn er mensen die je kunnen helpen als het meer dan eens niet lukt? Zo ja, wie? Wanneer schakel je die mensen in? Als je je dit bedenkt en het op papier zet, kun je bij het terugvallen direct tot actie overgaan. Hierdoor wordt de kans dat je misstappen weer tot een gewoonte leiden, veel kleiner.
 
Hoe doorbreek jij een slechte gewoonte?