5 menselijke gedragingen die je nooit hoeft te pikken

Psyche & spiritualiteit door Fleur

We houden van mensen. Je leven ziet er met sociale activiteiten en een knuffel als je het nodig hebt, namelijk stukken leuker uit. Soms vertonen ze alleen gedrag wat niet kan. Wij noemen 5 voorbeelden én geven je de oplossing.

Op je werk, in je vriendenkring, naast je in bed: de hele dag kom je in aanraking met mensen. Meestal vind je het heerlijk dat ze er zijn, maar soms doen ze dingen die je kwetsen. Hoe je voorkomt dat ze het weer doen? Door af te rekenen met bepaald gedrag. Vijf soorten gedragingen waar je meteen korte metten mee moet maken. 
 

Manipulatief gedrag
The case: je bent vastberaden ‘nee’ te zeggen op iets wat iemand je vraagt. Als de vraag wordt gesteld (“Kun je overwerken?”/”Wil je toch een latexpak aantrekken?”), klinkt er inderdaad een ‘nee’, maar vijf minuten later werk je tóch over. Of sta je in een latexuniform voor je lover. Je kon die grote ogen en dat zielige lipje namelijk niet negeren.
What happened? Je bent niet vastberaden genoeg geweest en degene die de vraag stelde, heeft daar dankbaar gebruik van gemaakt. 
The cure: oefen met ‘nee’ zeggen. En daarmee bedoelen we: met standvastig ‘nee’ zeggen. Zorg dat het woord er kort en krachtig uitkomt en kijk niet weg als je het zegt. Een reden van je ‘nee’ hoef je niet te noemen, maar wil je toch iets zeggen, hou het dan kort. Zeg bijvoorbeeld: “Nee, dat kan ik niet doen; dat past niet in mijn schema.” Probeert iemand je alsnog over te halen, blijf dan consistent herhalen wat je hebt gezegd. Verzin geen nieuwe excuses, want dan raak je nooit uitgepraat.
 
Gierigheid
The case: iedere keer als je met die vriendin/collega/je partner uitgaat, draai jij (voor een groot deel) van de kosten op. Vervolgens zie je je geld niet meer terug. Vraag jij een keer of je iets mag lenen, dan weten ze niet hoe snel ze ‘nee’ moeten zeggen.
What happened? Je hebt te maken met een gierigaard. Iemand die zogenaamd iedere keer zijn portemonnee vergeet, vraagt of jij voor kunt schieten (“Ik betaal het later terug, hoor!”) of wegsneakt voor het afrekenen. En wat ook happened: jij vergeet er wat van te zeggen.
The cure: voorkomen is beter dan genezen. Zodra je weer met de gierigaard op stap gaat, stuur je een app of sms met de tip dat hij zijn portemonnee niet weer moet vergeten (“Ik heb zin in het etentje morgen! Vergeet je portemonnee trouwens niet! ;-)”). Klinkt er toch een “Ik ben mijn portemonnee vergeten”? Je kunt moeilijk iemands tas controleren, maar sta erop dat je het geld de dag erna terugkrijgt. Je kunt zo zeggen: “Ik wil best voorschieten, maar ik heb het geld hard nodig. Daarom wil ik het wel graag morgen terug.” Flikt de gierigaard wel erg vaak trucjes? Ga dan gewoon niet meer met hem of haar op stap.
 

 
Onbetrouwbaarheid
The case: je hebt een van je grootste geheimen toevertrouwd aan iemand. Diegene zwoor je big secret voor zich te houden, maar nu hoor je via via alles over jezelf terug… Ook niet erg loyaal: een lover die in de kadetten van een ander knijpt.
What happened? Simpel: je hebt te maken met een onbetrouwbaar stuk vreten.
The cure: confronteren. Met jou valt niet te sollen, en dus vertel je de zogenaamde verrader wat je hebt gehoord of gezien. Klopt dat? Maak dan duidelijk dat je er niet van gediend bent en stel, naar jouw eigen gevoel, duidelijk een grens. Als je wilt, kun je meteen de relatie afkappen, als je iemand nog een kans wilt geven, kun je dit onder door jou gestelde voorwaarden doen. Laat alleen wél merken dat het de laatste keer is geweest (en hou je daaraan).
 
Neerbuigendheid
The case: je hebt iets bereikt waar je heel blij mee bent. Je hebt promotie gemaakt, het is jou en je vriend gelukt dat droomhuis te vinden of je hebt je eigen bedrijf opgezet. De reactie van je vriendin of partner als je het blijde nieuws vertelt? “Nou, leuk voor je. Die veranderingen gaan er flink inhakken.” 
What happened? Simpel: afgunst happened.
The cure: we willen allemaal weleens iets wat een ander heeft, maar dat betekent niet dat je je als een weggewaaid dakraam hoeft te gedragen. Je kunt de afgunstige gerust confronteren met zijn reactie door te vragen wat hij of zij ermee bedoelt. Vaak wordt dan wel duidelijk dat je niet op je achterhoofd gevallen bent. Zegt diegene er niets mee te bedoelen, of gebeurt het vaker? Spreek uit dat de reacties je niet lekker zitten. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb het idee dat je niet blij voor me bent, klopt dat?” Valt het niet uit te praten of gebeurt het daarna alsnog, deel belangrijk nieuws dan alleen nog met mensen die het goed met je voorhebben.
 
 
Egoïsme
The case: iedere keer als je die ene vriendin of je vriend nodig hebt, krijg je nul op het rekest, terwijl jij dag en nacht voor je vrienden klaarstaat. Of: het begint je op te vallen dat die ene vriendin alleen maar over zichzelf praat als jullie afspreken. Niet één keer, maar altijd, ook als er niets speciaals aan de hand is.
What happened? Dat is niet zo moeilijk: je hebt te maken met egoïstisch gedrag.
The cure: geef je grenzen aan. Dit gaat niet stoppen als je dat niet doet. Heb je die vriendin of je partner nodig? Spreek het uit: “Ik voel me niet goed en ik zou het fijn vinden als je me even een luisterend oor biedt.” Je kunt ook voor de confrontatie kiezen: “Ik heb het gevoel dat het vaak draait om jou, terwijl ik ook ruimte nodig heb.” Meestal is dit genoeg om een goed gesprek te starten. Mocht het gedrag aanhouden, vraag je dan af of je nog energie in de vriendschap wilt steken.

Met welk gedrag heb jij weleens te maken gehad?