9 bijgelovige gewoonten die je stiekem hebt

Psyche & spiritualiteit door Rosanne
O jee dames, zoek dekking! Niet alleen februari heeft een vrijdag de 13e,

 maar de maand maart ook. Als dat maar goed gaat, twee ongeluksdagen zo vlak bij elkaar. Onzin dat bijgeloof! Maar ondertussen denken we stiekem: wat als?

Niet de zoutpot omgooien, even op hout kloppen als we niet willen dat iets gebeurt en vooral niet onder die ladder doorlopen. Eigenlijk zijn we best nog een beetje bijgelovig. In welke dingen herken jij je?

Rechtsomkeert maken als een zwarte kat je pad kruist 
Shit, er is vast een heks in de buurt. Zwarte katten zijn namelijk volgens de oude traditie kleine demoontjes die heksen dienen. Yikes! Volgens het christelijk geloof zijn black cats, maar ook black dogs een personificatie van de duivel. Die kun je dus maar beter niet in de weg lopen.

 
Even op hout kloppen om het kwaad af te weren 
Vroeger geloofde men dat hout heilig was en dat er allemaal geesten in leefden. Niet al die spookjes waren goed. Als je op het hout tikt, schud je de slechte monstertjes los en geven de goede geesten je geluk. Ook hier komt het christendom om de hoek kijken. Hout zou namelijk bescherming bieden als je erover wrijft, omdat Jezus voor iedereen aan het kruis gestorven is. Hou maar wat hout bij de hand dus, ladies.

Niet onder een ladder doorlopen

In het oude Egypte vormde een ladder die tegen een muur stond een heilige driehoek. Als je daar onderdoor loopt, verstoor je de heilige plek en zal ongeluk je volgen. Oppassen met driehoeken, dus!

Het getal 13 vermijden 
Dit is misschien wel het hardnekkigste bijgeloof: het getal 13 brengt ongeluk. Als je naar veel hotels kijkt, zie je dat er geen 13e verdieping bestaat. Zo diep is dit bijgeloof doorgedrongen in onze maatschappij. Het vindt onder andere zijn oorsprong in het christendom, waarbij Judas (de verrader van Jezus) de 13e discipel was. Jezus werd gekruisigd op Goede Vrijdag en dit werd gelinkt aan de 13discipel. Vrijdag de 13e is dus een echte ongeluksdag. Dat wordt nog wat de komende maanden, want ook november heeft een vrijdag de 13e...


Iemand gezondheid wensen na het niezen

‘’Hatsjoe – gezondheid!” Eigenlijk wensen we alleen iemand nog maar gezondheid om beleefd te zijn. De oorsprong hiervan zit echter ook diepgeworteld in het bijgeloof. Dit gebruik kom je overal ter wereld tegen. Veel oude culturen geloofden namelijk dat je ziel verbonden is met je adem en dat als je niest, je het risico loopt om je ziel te lanceren! Whoops, binnenhouden die nies, anders raak je nog je soul kwijt. Behalve roodharigen, 'because Gingers don’t have souls'. Da's dan weer mazzel.

Zout over je schouder strooien als je het vaatje hebt omgegooid

Zo, nu is de demoon achter je mooi verblind! Watte? Ja, daarom gooi je zout over je schouder. Zout is namelijk ook al een soort van heilig. Je kunt er immers een boel mee bewaren en je kunt er ook mee mummificeren. Goed spul dus. Maar owee als je het potje omgooit, dan zit je diep in de penarie: zomaar dat heilige zout omstoten, foei! Mocht je nu trouwens die zwarte kat zijn tegengekomen, strooi dan maar een zoutcirkel om je huis. Kunnen heksen er mooi niet meer in. Die moeten namelijk eerst alle korrels tellen voordat ze naar binnen kunnen.

Een voorwerp hebben wat geluk brengt

Veel sporters doen hetzelfde ritueeltje of hebben hetzelfde voorwerp bij zich als ze beginnen aan een wedstrijd. Meestal is zoiets ontstaan nadat ze bijvoorbeeld een keertje wit in plaats van zwart ondergoed droegen tijdens een game die geweldig ging. Er wordt een associatie gelegd met het object en de kans op succes. Uiteindelijk kan het zelfs zo je psyche beïnvloeden dat je daadwerkelijk zonder je voorwerp veel slechter presteert. Dat zit tussen je oren, of denk jij daar anders over?


Naar een klavertje vier zoeken

Als je een klavertje vier hebt gevonden, heb je wel iets heel speciaals in handen. Het is namelijk een symbool voor de heilige drie-eenheid (God, de zoon en de Heilige Geest), bedacht door St. Patrick. Hij was een religieuze man die leefde in de tijd van de middeleeuwen. Hij werd op jonge leeftijd ontvoerd door piraten en wist na vele barre avonturen op zijn zestigste weer terug te keren naar Ierland. Hij had altijd een klavertje bij zich waaruit hij troost putte. Nu staat het klavertje zelfs symbool voor Ierland en wordt er St. Patricksday gevierd. 

Duimen draaien voor een goede afloop

Als het echt spannend wordt, ga je even duimen draaien, zodat je een magische bezwering loslaat die het lot gunstig zal stemmen. Ja echt, duimendraaien blijkt ware magie te zijn. Als je je vingers kruist voor hetzelfde doel, sla je eigenlijk een Angelsaksisch kruis. Volgens folkore heeft dit kruis een goddelijke macht. Hierbij maak je eigenlijk ook al een bezwering tegen het kwaad. Een en al magie in ons leven dus. Waar blijft die brief van Zweinstein?
 
Aan welke bijgelovige gewoontes maak jij je schuldig?