Dingen die je moet onthouden als je onzeker bent over jezelf

Psyche & spiritualiteit door Rosanne

Soms dan vinden we onszelf eigenlijk helemaal niet zo leuk. Dan denken we dat we niet goed genoeg zijn en worden we onzeker. Nergens voor nodig! En dat zul jij ook inzien na het lezen van deze kleine wake-up call.

 
Elke sterke vrouw heeft een klein onzeker meisje in zich dat af en toe naar buitenkomt. Vergeet niet om haar ook weer op tijd op bed te leggen.
 
Jezelf haten heeft nog nooit iemand beter gemaakt
Je bent wie je bent en zelfverzekerdheid begint met acceptatie. Je doet je uiterste best en meer kun je niet doen. Maar raad eens? Je bent goed zoals je bent. Zeg dat maar eens elke dag tegen jezelf in de spiegel.

“We can’t hate ourselves into a version of ourselves we can love.” ~Lori Deschene

 
Iedereen is wel ergens bang voor
Bang zijn is heel normaal. Iedereen heeft haar eigen angsten. Juist alleen als je bang bent kun je moedig zijn. En iedereen weet dat moed veel belangrijker is dan onbevreesd zijn. Alleen een gek is nergens bang voor.
 
De mensen waar jij tegenop kijkt vergelijken zich ook met anderen
Vaak zien we van anderen alleen de sterke buitenkant, maar ook superhelden hebben hun onzekerheden en vergelijken zich met anderen. Het gras lijkt nu eenmaal altijd groener bij de buren. Hoogstwaarschijnlijk vinden de buren jouw gras ook veel mooier. Het enige waar je jezelf mee hoeft te vergelijken is je oude versie en de persoon die je nu bent.
 
Anderen hebben het niet continu over jou
Als je langs een groep lachende vrouwen loopt zou je toch zweren dat ze je uitlachen. Waarom weet je niet maar ze moeten het wel over jou hebben. Die gedachte is eigenlijk best egocentrisch. Jij hebt het toch ook niet continu over andere personen? Meestal zijn die lang niet zo boeiend. Waarom zouden anderen het dan wel de hele tijd over jou hebben?
 
Richt je op hoeveel je al hebt gedaan in plaats van hoe ver je nog moet
Om nog een lange weg voor de boeg te hebben kan behoorlijk deprimerend zijn. Kijk liever naar wat je al bereikt heb en put daar kracht uit.
 
Tot nu toe heb je 100% van je leven overleeft
What doesn’t kill you makes you stronger.
 
Er is altijd een oplossing
Komt het vandaag niet goed, dan morgen. Geef niet op en blijf zoeken naar een oplossing, hij is er altijd. Maar niet altijd op de manier waarop jij denkt dat het moet. 

 
Er is meer goed aan je dan fout
Soms kun je zo inzoomen op je slechte kanten dat je vergeet dat je überhaupt nog een goede kant hebt. Dat is natuurlijk niet waar. Sterker nog er zijn veel meer goede dingen aan je dan slechte, anders had iemand je allang bij het vuilnis gezet.
 
Je kunt niet altijd iets veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je ergens mee omgaat
Amen.
 
Je kunt heel goed jezelf voor de gek houden
Geloof niet alles wat je denkt. Gedachten zijn maar gedachten, je hoeft ze niet zo serieus te nemen. Adem in en uit en laat je nare spinsels met je ademhaling mee verdwijnen.
 
Vaak bekritiseren anderen iets wat ze missen in zichzelf
Veel kritiek zegt meer over de gever dan over de ontvanger. Heel vaak zijn deze mensen juist nog onzekerder dan jij al bent. Het vuil dat ze over je spuien hoeft ook nog niet eens waar te zijn. Mensen liegen namelijk ook gewoon, vaak uit jaloezie of verveling.
 
Onbegrepen maakt onbemind
Iedereen heeft zijn eigen reis en sommige zijn nu eenmaal al verder dan anderen. Het kan dat andere mensen totaal niet snappen waarom je iets gedaan hebt. Zelfs als je het goed uitlegt. Maar hoe kunnen ze het ook begrijpen als ze het nooit zelf gevoeld hebben? Trek je daarom niet zoveel van de mening van een ander aan, ze weten waarschijnlijk niet eens waar ze het over hebben. Gezegend zij de onwetende toch?
 
Wat zeg jij tegen jezelf als je onzeker bent?