5 termen die alle hardlopers kennen

Sport & gezondheid door Bo_de_Boeye
Heb jij weer: heb je net besloten te gaan hardlopen, spreekt die gast van de sportzaak Chinees. Demping? Pronatie? Waar hééft-ie het in hemelsnaam over? Relax, je slaat je er wel doorheen wanneer je de volgende termen even leert.
 
Je ziet het al helemaal voor je: bijna zwevend door de bossen hollen, gewoon verstand op nul en gaan. Heel leuk hoor, maar je moet natuurlijk niet als een losgelagen idioot te velde trekken. Knowledge is power, dus leer eerst en vooral deze termen voor je eraan begint.
 
 
Demping
Zie het als een bumper voor je gewrichten. Telkens wanneer je voet op de grond landt, veroorzaakt dit een schok in je voornamelijk je enkels en knieën. Naarmate je snelheid en loopafstand vergroot, kunnen deze schokken hardnekkige blessures veroorzaken. Dat wil je natuurlijk niet, dus zeker als beginnende hardloper zijn schoenen met een redelijke demping een must. 
 
Pronatie
Wanneer je loopt, kantelt je voet tijdens de landing naar binnen. Proneren is een duur woord voor deze afwikkeling van je voet. Op deze manier wordt de impact van de schok van het landen op natuurlijke wijze beperkt. Niet iedereen landt op dezelfde manier – sommige mensen proneren meer (overpronatie) terwijl de ander dit juist weer minder doet (onderpronatie). Hardloopschoenen zitten tegenwoordig zo ingenieus in elkaar dat ze deze afwijkingen kunnen corrigeren, dus luister vooral braaf wanneer de meneer van de hardloopwinkel je waarschuwt dat die geweldige flashy schoenen waar jij je oog op hebt laten vallen, je pronatie geen goed doen.
 
Creatine
Je lichaam maakt bij inspanning zelf creatine aan, een stofje dat belangrijk is bij de energiestofwisseling. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lichaam sneller herstelt. Veel sportzaken bieden creatine ook in supplementvorm aan om met name kortdurende inspanningen te verbeteren. Dit kan misschien net dat extra steuntje in de rug geven wanneer jij heel stoer je eerste 5k gaat rennen.
 
 
Goretex
Goretex is de Albert Einstein onder de stofsoorten. Het zorgt ervoor dat je niet doorweekt raakt tijdens een regenbui, terwijl het transpiratie langs de andere kant wel naar buiten laat. Wel jammer van al die smoesjes die je al klaar had staan om niet te gaan hardlopen wanneer het regent.
 
Hypotoon-hypertoon-isotoon
Klinken die sportdrankjes te ingewikkeld voor je? Niet nodig – de termen hebben alles te maken met aantal deeltjes die in het water rondzwerven. De deeltjes in sportdrankjes zijn vaak suiker voor energie of zout voor het vasthouden of afdrijven van vocht. De verhouding van deeltjes en vocht bepaalt hoe snel de deeltjes in jouw lichaam worden opgenomen. Hypotone drankjes worden het snelst opgenomen, bij hypertone varianten duurt dit het langst. Kies dus op basis van de tijdsduur van het hardlopen je drankje uit.
 
Welke termen ken jij nog meer?