Ons Soort Loeders: Speelafspraak

Kinderen door Alies
Het is vrijdagmiddag, drie uur. Overal lawaai. De markt van vraag en aanbod is geopend. Een kind stampt van woede. IK WIL MET IEMAND SPELEN, roept hij. Zijn moeder kijkt radeloos om zich heen of er nog iemand beschikbaar is. 
 
Bij mij hoeft ze niet te wezen. Ik heb gisteren met moeder-Bart afgesproken dat Bart vandaag met ons meegaat. Als we thuiskomen, is Tep er al. Gezellig! Haar mis ik nog het meest van iedereen. 
 
 
Niets te doen
Ze vraagt: “Wat heb je nou weer voor misbaksel mee genomen?” “Ja”, zucht ik, "ik regel maar afspraken voor Jochem, anders valt hij buiten de boot”. Mijn zus kijkt me aan alsof ik van God los ben. “Moet hij dat zelf niet bepalen? Heb jij altijd zin om met je collega’s te borrelen na een werkdag? Of vind je dat hij al een netwerk moet opbouwen om later makkelijker een baan te vinden, hahaha.”
“Mama van Jochem? Ik heb gepoept! Wil je m’n billen afvegen?” Heb ik weer. Ik ben nog niet terug van de wc of Tep roept: “Lees jij dít? Het tijdschrift voor fabulous mama’s? Heb JIJ ambities in die richting?” Ze ligt slap van het lachen. 
Bart en Jochem gooien intussen zonder enige interesse alles uit de speelgoedkist. We proberen door het kabaal heen verder te kletsen. “Mamaaa, we weten niks te doen!!!” Ik heb zoals gebruikelijk geen oplossing, dus ze sloffen naar boven. Ik vraag Tep hoe het met haar nieuwe minnaar gaat. Dan horen we opeens een enorm gekrijs. Ze hebben een kussen gesloopt. Het lijkt wel een eendenest in mijn slaapkamer. Ik hoop dat het gauw vijf uur is.
 
Kind aan huis 
Maar om vijf uur meldt zich niemand. Om half zes nog niet. Tep en ik nemen nog maar een biertje terwijl de jongens de rest van het huis slopen. Soms moet je dingen loslaten. Eindelijk gaat de bel. Hee, Baardaap staat voor de deur. Oh, dát was de vader van Bart! Maar die moeder leek me best normaal! Misschien zijn ze gescheiden? Vergissen is menselijk.
Hij staat al binnen voor ik het weet. “Zo, was het gezellig met de mannen? Ah, de dames zitten al gezellig aan de drank. Lekker, ik lust er ook wel eentje. Heb je ook rood?” Hij werpt Tep een joviale hand toe en settelt zich genoeglijk op mijn bank. Hopelijk denkt zusjelief nu niet dat deze sukkel hier kind aan huis is. Ik doe net of ik hem niet gehoord heb over die wijn en roep de jongens. Ze verstoppen zich. “Het is denk ik de bedoeling dat je Bart gaat zoeken.” zeg ik. “Oh nee joh, laat ze lekker spelen. Kunnen wij elkaar een beetje leren kennen.”
 
 
Houdgreep
Baardaap vraagt wat wij doen. Als hij hoort dat ik bij een chicklituitgeverij werk, lacht hij keihard. Om me daarna geduldig uit te leggen dat dat heeeeeel iets anders is dan literatuur. Of studieboeken. En dat is meteen een mooi bruggetje, want hij heeft dus een boek geschreven. Een echt boek. Iets waar de wereld op zit te wachten. Iets over management en IQ ofzo maar forgive-me-if-I’m-wrong. Hij weidt ook uit over zijn baas, die het zo moeilijk met hem heeft omdat hij (Baardaap dus) zo snel denkt. “Tja, ieder krijgt zijn portie in het leven”, zegt Tep bloedserieus. Ik houd mijn kaken met moeite op elkaar. Hij heeft niets door en lult vrolijk verder. 
“Gaap”, zegt Tep opeens. Ik moet ingrijpen voordat ze nog gekker gaat doen. Tenslotte zit ik nog zeven jaar met deze eikel opgescheept. Ik sta op, zeg dat ik nog boodschappen moet doen en haal de jongens. Met Bart in een houdgreep gooi ik zijn jas zo’n beetje aan. Hè hè, ze vertrekken. 
 
Tep is inmiddels languit op de bank gaan liggen om bij te komen. Jochem krijgt de iPad en ik bestel pizza’s. “Ik begrijp het wel hoor, dat jij die afspraakjes voor je zoon maakt. Zie je ook nog eens leuke mannen”, zegt Tep met een grote grijns. 

Lees ook de vorige verhalen van Alies!



Een helemaal niet zo roze wolk, oude vrienden die je niet meer ziet, keiharde concurrentie tussen moeders, opdringerige vaders, schoolpleinaffaires, etiket-plakkende professionals en tegen je zin de juf helpen: een greep uit de onderwerpen in de serie ‘Ons Soort Loeders’.

Hierin beschrijft Alies haar leven als moeder in het over het paard getilde Utrecht-Oost. Haar nieuwe vriendinnen, waaronder een jaloerse MILF en de Opper-Vagina van het schoolplein, lijken vooral bezig te zijn met de kinderen. Maar gaandeweg komen hun werkelijke behoeften aan het licht. Meer Alies? Kijk op Facebook.com/OnsSoortLoeders
Alies is gecreëerd door Anne-Marie de Ruiter.