Vernoemen: hot or not?

Kinderen door Yvette
Vroeger bestond er geen twijfel over: je vernoemde je kind naar opa, oma of een ander familielid. Tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend. Slechts een handjevol hecht waarde aan het vernoemen. Wat vind jij: Hot or Not?

 
Je kan het je nu haast niet voorstellen, maar eeuw na eeuw werden ouders met regelmaat gedwongen om vervroegd afscheid te nemen van hun kind. Zeker in de Middeleeuwen was dat niet uitzonderlijk. Allerlei ziektes vol gevaren voor moeder en baby lagen op de loer. Een gezond kindje dat later ter wereld kwam, kreeg dezelfde voornaam als de baby die het leven liet. Gelukkig is de medische zorg inmiddels met sprongen vooruit gegaan. Tot aan de vorige eeuw was het eerder regel dan uitzondering om namen door te geven.


Niet alleen eigen familieleden, maar ook leden van de koninklijke familie en andere beroemdheden worden vernoemd. Zo was het tijdens de Tweede Wereldoorlog een teken van verzet om je kinderen koninklijke namen te geven. De Oranjes kunnen er zelf ook wat van. Zo kozen prins Maurits en prinses Marilène de naam Lucas voor hun enige zoon. Dat is een anagram voor Claus, de in 2002 overleden echtgenoot van prinses Beatrix.

Een anagram kan stijlvolle oplossingen bieden. Hiermee hussel je de letters van een naam die al bestaat door elkaar om er vervolgens wat moderners van te maken. Een soort toveren met woorden dus. Zoiets bewijst dat vernoemen op verschillende manieren kan. Ouders hoeven hun kind niet onnodig op te zadelen met oudbollige namen als Marietje of Katelijne. Ook niet als die oudoom er echt op staat dat de kleine spruit zijn naam krijgt.

Flitsende, opvallende namen maken tegenwoordig veel meer de blits. Die springen er uit. De sterren geven daar het goede voorbeeld van. De zoon van zanger Gers Pardoel draagt bijvoorbeeld de naam Goud. Martijn Krabbé en zijn ex Amanda noemden hun zoon Bikkel.


Niet alle bekende ouders laten het vernoemen van hun kinderen voor wat het is. Presentatrice Nicolette van Dam besloot bijvoorbeeld om haar oudste dochter Lola-Lily de naam van haar oma Lily te geven. Zangeres Madonna vernoemde haar dochter Lourdes naar de gelijknamige plaats in Zuid-Frankrijk.

Veel ouders willen hun zoon of dochter wel vernoemen, maar vinden het ook belangrijk om met een originele naam te komen. Vandaar dat ze hun kinderen dan vernoemen door middel van de tweede naam en dus niet via de roepnaam. Van deze mogelijkheid wordt veel gebruik gemaakt.

Wat vind jij: is vernoemen Hot or Not?