5 originele steden voor een stedentrip

Reizen door Marleen_S
Londen, Parijs of Rome? Nee, voor een stedentripje met vriendinnen of je lover wil je natuurlijk wel iets originééls! De wereld is gelukkig groot genoeg en je portemonnee hoeft niet eens enorm gevuld te zijn voor deze unieke steden!

Antwerpen heb je al minstens drie keer bezocht om te shoppen en Milaan is eigenlijk te duur. Tja, waar moet je dán naartoe als je een lang weekend weg wil? Denk je alles te hebben gezien? Aan deze steden heb je vast nog niet gedacht.
 
Boedapest
Als je een echte cultuursnuiver bent, is deze stad helemaal jouw ding. Op dat gebied is er namelijk meer dan genoeg te bewonderen. Het parlementsgebouw, de brug die er naartoe leidt en de Gellértheuvel waarvan je een a to the mazing uitzicht hebt over de stad. De stad is groot (of klein, net hoe je het ziet) genoeg om alles precies in één weekend te kunnen afvinken. Boedapest heeft niet alleen lekkere, goedkope eettentjes, wat het helemaal niet erg maakt dat je elke avond uit eten moet, ’s avonds kun je er ook nog eens goed stappen! En heb je de laatste dag nog een restje energie over? Eat your heart out in het winkelcentrum, waar je winkels in overvloed hebt. En als je tijd over hebt of het lekker rustig aan wilt doen, bezoek dan het Széchenyibad. Eén van de prachtigste kuuroorden die je ooit zal zien.


 
Valencia
Valencia is één van de grootste steden in Spanje en mag eigenlijk niet ontbreken in je lijstje met citytrips. Boek een hotelletje in het hart van de stad en vermijd de buitenwijken, die zijn namelijk nét even wat minder mooi, en vergaap je aan alle mooie bouwwerken in de grote stad. In de wijk Barrio del Carmen kun je heerlijk eten bij de tientallen eettentjes die je er kunt vinden. Bestel als je er bent zeker een bord paëlla, want het beroemde Spaanse gerecht komt hier namelijk vandaan! Doordat Valencia aan zee ligt, kun je er altijd wel naartoe. In de zomer is het er niet te heet en in de herfst of lente bloeit de stad helemaal op. En ook hier geldt: als je flink los wilt gaan tijdens het winkelen, ben je in Valencia aan het juiste adres!
   
Riga
Ri-watte? Riga ligt in het mooie Letland. Inderdaad, niet het eerste beste land waar je aan denkt voor een citytrip. Zonde! De stad heeft namelijk ontzettend veel te bieden. Als je een weekendje rust en reinheid wilt en even helemaal wilt bijkomen, is Riga jouw plek. Het centrum, Vecriga, is heel erg leuk met haar huisjes die in alle kleuren van de regenboog zijn geschilderd. Zeker in de lente lopen de terrasjes daar over van de mensen. Goedkope winkels, check, een centrale markt voor de koopjesjagers, check, en restaurants die zijn te betalen én de plaatselijke gerechten serveren, dubbelcheck. Een ouderwets weekend eten, wandelen en ’s avonds een wijntje drinken in één van de leuke bars, dat is een weekend Riga. En, erg handig, Ryanair vliegt er spotgoedkoop naartoe en ook de hotels daar kosten niets. Een echte budgetvriendelijke wereldstad.


 
Gent
Denk je aan België, dan denk je aan Antwerpen en Brussel. Dat zijn hele mooie steden, maar een stad die net zo prachtig is, is Gent. Gent is voor België wat Groningen is voor Nederland; de stad zit tjokvol studenten. En dat is erg fijn, want daardoor kun je er hele lekkere cocktails scoren voor een prikkie bijvoorbeeld. Ook het eten en het winkelen is er niet schrikbarend duur. Naast de grote modeketens, vind je in Gent ook leuke, kleine boetiekjes. Perfect voor de fashionista’s die op zoek zijn naar iets speciaals. Het fijne van deze stad is dat het makkelijk bereikbaar is vanuit Nederland. In een paar uurtjes ben je er zo met de auto, maar in de trein is het ook goed toeven als je geen zin hebt in een autoritje.
 
Edinburgh
And last, but not least: Edinburgh. Natuurlijk staat Londen hoog op je bucketlist, het is een walhalla voor alle hippe modekippen, maar de Schotse plaats Edinburgh doet niet onder voor de hoofdstad van Engeland. Je kunt goedkoop een vliegticket boeken, maar net zo leuk is een boottocht er naar toe. Let wel: alleen geschikt voor de echte zeebonken! Als je er eenmaal bent, moet je echt even naar Edinburgh Castle gaan. Deze publiekstrekker ligt bovenop een vulkaan (!) en eenmaal binnen waan je jezelf in het oude Schotland. Als je vanuit hier naar beneden loopt, kom je terecht in ‘The Old Town’. Hier vind je de lekkerste eettentjes, souvenirwinkeltjes waar je een Schotse kilt kan scoren en kun je een ‘pint’ drinken in één van de gezellige cafeetjes. Naast veel (!) winkels, vind je in Edinburgh ook een hoop warenhuizen. En als je voeten nog geen pijn doen na al het lopen, ook in Edinburgh kun je erg goed stappen!

Welke unieke wereldsteden heb jij al bezocht?