Hoe verdeel je de kosten als je gaat samenwonen?

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Elke avond samen in bed kruipen, boodschapjes doen, samen onder een dekentje op de bank een Netflix marathon houden: it’s all better together! Samenwonen met je lief is hartstikke leuk. Maar doe je dat met geld? Je leest het hier! 

Samenwonen is leuk! Maar hoe gaan jullie de kosten verdelen? Het belangrijkste is om een manier te kiezen die jullie allebei prettig vinden. Inspiratie nodig voor de mogelijkheden? How 2 Spend It legt het hieronder allemaal uit. 

 
Voorbereiding
Allereerst is het goed om de kosten goed op papier te zetten. Maak hierbij onderscheid tussen de vaste lasten (vaste bedragen die steeds terugkomen, zoals huur, verzekeringen, etc.), variabele lasten (kosten die steeds verschillen, zoals boodschappen, uitgaan, kleding) en onvoorziene uitgaven (de naam zegt het al, denk aan die wasmachine die het ineens begeeft).
 
 
Kies een verdeling
Als je de kosten op een rijtje hebt, is de volgende stap om een financiële verdeling te kiezen. De meest voorkomende verdelingsvormen onder samenwoners zijn:
 
1. De 50/50 verdeling: De 50/50-deal is een hele duidelijke. Je legt allebei de helft in van wat er nodig is om de lasten te betalen. Het kan alleen ongunstig uitpakken als jullie een significant inkomensverschil hebben of één van jullie bijvoorbeeld (tijdelijk) geen baan heeft.
 
2. Verdeling naar rato: Als jij 40% meer verdient dan jouw partner, betaal je ook 40% meer. Deze variant is populair en voelt qua verdeling eerlijker dan de 50/50 deal. Er wordt wel even wat rekenwerk vereist.
 
3. Hetzelfde Spending-budget: Je kunt natuurlijk ook allebei de inkomens bij elkaar optellen. De totale lasten er van af trekken en wat je dan over hebt onderling verdelen. Neem hierbij een vast budget voor de variabele lasten, aangevuld met wat extra’s. 
 
Tip: spreek duidelijk met elkaar af wat wel/niet van de gezamenlijke rekening mag. Biertjes met zijn vrienden? Jurkjes in de sale? Kadootjes voor vrienden? Als je hier geen afspraken over maakt en ieder zijn eigen interpretatie hanteert, kunnen er irritaties of ruzie ontstaan.
 

 
Bankrekeningen
Dan is nu tijd om de gezamenlijke rekeningen te openen. Denk hierbij aan: 
1. Betaalrekening voor de vaste en variabele lasten
2. Een spaarrekening voor onvoorziene uitgaven
3. Een spaarrekening voor jullie bucketlist
Yes, je ziet het goed, twee spaarrekeningen. Anders kun je je al snel rijk rekenen en de pot ‘onvoorziene uitgaven’ uitgeven aan een droomreis naar de Bahama’s. 
 
Controleer regelmatig of de situatie nog hetzelfde is
Welke verdeling jullie ook kiezen, het is belangrijk om structureel te kijken of alles nog klopt. De situatie kan namelijk veranderen. Misschien krijgt één van jullie wel een andere baan met meer salaris, of krijgen jullie een andere verdeling wanneer er kids komen. Afhankelijk van de verandering, kan het handig zijn om voor een andere financiële verdeling te kiezen. 
 
De SamenwoonApp 
Voor alle samenwoners heeft How 2 Spend It een hele handige en leuke app: De SamenwoonApp. Deze app is gratis te downloaden (IOS en Anroid) en het laat je zien wat je financieel en juridisch moet regelen als (toekomstig) samenwoner. En…. hij is ook nog eens gratis! En er is nog meer voor de samenwoners! De week van 21 tot 27 september staat bij How 2 Spend It namelijk geheel in het teken van samenwonen. Blogs, winacties en de gelegenheid om al je vragen te stellen over bijvoorbeeld samenlevingscontracten! Hou de website en onze social media goed in de gaten. 

Hoe hebben jullie het thuis geregeld? 

_____________________________________________________________________________
 
Vanaf nu kun je elke twee weken op Ze.nl een artikel lezen over een financieel onderwerp afkomstig van de dames van How 2 Spend It. How 2 Spend It is opgericht door Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden en is een digitaal platform waar je artikelen, video’s en handige tools kunt vinden over geldzaken en alles wat daarmee te maken heeft. Daarnaast biedt How 2 Spend It nog meer leuks, zoals de 6-weekse Financiële Detox Challenge waar je gratis aan mee kunt doen. Of de SamenwoonApp die je precies laat zien wat je moet regelen als je gaat samenwonen. Meer info? Neem een kijkje op de site