Handige tips tegen statisch haar

Haar door Priscilla N.
De koude maanden zijn in aantocht, de verwarming gaat weer aan en je haren lijken hun eigen leven te gaan leiden. Maar dat laatste gaan we deze nu dus niet laten gebeuren! Lees hier hoe je jouw statische lokken in bedwang houdt.

Voordat we overgaan op de tips, even een kleine uitleg over de oorzaak van statisch haar. Door een lagere luchtvochtigheid - en dat is vooral in de winter - blijft elektriciteit makkelijker aan je haren kleven. Bovendien droogt je haar makkelijker uit door de droge en koude lucht, een goede voedingsbodem voor de elektrische lading. Hoe droger het haar, des te statischer je haar is.


Verzorging

Aangezien droog haar een goede bodem is voor statisch haar, is het raadzaam om allereerst de droge lokken tegen te gaan (als je daar last van hebt). Probeer het haar zo min mogelijk te wassen en als je het wast, gebruik dan naast een vochtinbrengende shampoo een goede crèmespoeling. Dit legt een fijn vochtlaagje op de haren.


Tips

Ben je ondanks een goede haarverzorging toch slachtoffer van onbedwingbaar statisch haar? Doe dan het volgende!

1. Spuit wat haarlak op je borstel voordat je het gaat borstelen.

2. Om te voorkomen dat je haar rechtovereind gaat staan als je een muts af doet kun je er - voordat je 'm opdoet - wat haarlak in spuiten. 

3. Om de springerige lokken in bedwang te houden zou je een klein beetje wax aan kunnen brengen op het haar.

4. Geen wax in huis? Handcrème kun je er ook voor gebruiken. Verdeel wat van de crème over je handen, laat dit even intrekken en strijk vervolgens over de haren heen. 

5. Wrijf met een antistatische droogtrommeldoekjes over je hoofd. Deze doekjes zijn eigenlijk bestemd voor tijdens het drogen van de was, maar doen ook prima hun werk tegen statisch haar.

6. Helemaal niets bij de hand, of op voorraad? Water kan dan een uitweg bieden. Maak het haar een beetje vochtig en je bent in ieder geval voor eventjes verlost van de statische lokken.

7. Last but not least, zorg ervoor de luchtvochtigheid van je woning op peil is. Hang wat waterbakjes aan de verwarming of schaf een luchtbevochtiger aan.

Heb jij nog een goede tip om van statisch haar af te komen?