Zo voorkom je dat je aankomt tijdens je kantoorjob

Werk & studie door Anniek

Ah, de struggles van een kantoorbaan. Je zit veel, vreet nog meer en beweegt nauwelijks. Wij op de redactie zijn hartstikke schuldig, want eten doen we graag. Hoe voorkom je dat je aankomt tijdens je kantoorjob? Nou, zo dus!
 
Sta iets vaker op 
Zit je de hele dag alleen maar naar dat beeldscherm te koekeloeren totdat je bijna scheel ziet? Probeer iets vaker op te staan en een stukje te lopen. Wandel naar het toilet, naar de kraan om je glas te vullen of even naar een andere collega om een praatje te maken. Handig, want zo kun je ook meteen aan je sociale skills werken.


 
Loop tijdens de lunch ook een rondje, het liefst buiten. Je zal merken dat je door de beweging en de frisse lucht nieuwe energie krijgt en je beter voelt. Bovendien verbrand je er meer calorieën mee dan als je als een zak aardappelen op een bureaustoel hangt. 
 
Snack gezond
Aiiii, wij op de redactie weten hoe moeilijk dat is. Geregeld liggen er hier zoutjes, repen chocolade en dropjes voor onze neus en probeer er dan maar eens vanaf te blijven. Een handige tip is om je collega's aan te sporen om gezond te doen. Zo kom je niet in de verleiding om iets van hun eten te jatten, want jullie zitten met z'n allen op worteltjes te knagen. 
 
Probeer ook om niet te veel te snacken. Natuurlijk is het gemakkelijk om zo nu en dan iets in je mond te steken als je aan het tikken bent, maar probeer je toch echt in te houden. Logisch denken helpt vaak ook, want het is vrij onmogelijk om een halfuur na de lunch alweer honger te hebben. Tenzij je dus echt alleen maar op een blaadje sla hebt zitten kauwen, maar dat raden we ook weer niet aan. Je wilt je lichaam tenslotte wel voldoende brandstof geven om een werkdag door te komen.


 
Doe oefeningen op je werkplek
Dit kan er een beetje vreemd uitzien, maar hé, alles voor die buikspieren. Google eens op 'fitnessoefeningen voor op het werk' en je zal zien dat er ruim 250 duizend resultaten tevoorschijn komen. Nu heb je dus geen excuus om niet meer te bewegen, want er zijn genoeg oefeningen die je gewoon met je kont op je bureaustoel kunt doen. 
 
Wat dacht je bijvoorbeeld van een goede bilspieroefening? Span je bilspieren tien seconden lang aan en neem daarna een pauze van tien seconden. Herhaal dit een aantal keer voor het beste resultaat. Je hupst misschien een beetje op en neer op je stoel, maar je kunt altijd roepen dat je het doet om een kont á la Kim Kardashian te krijgen. Daar kan niemand iets op tegen hebben. 
 
Weet wat je voelt
Heb je echt honger of ben je gewoon verveeld? Of heeft je lichaam stiekem behoefte aan water? Hoewel het makkelijk is om altijd maar te roepen dat je honger hebt, is dat niet altijd het geval. Zo kan je bijvoorbeeld enorme dorst hebben of heel moe zijn, maar denken dat je honger hebt. Het gevolg is dat je onnodig gaat snacken en oeioeioei, daar komen die kilootjes weer. Probeer voordat je naar die reep chocolade grijpt na te denken over wat je voelt. En drink eerst een glas water, dat helpt altijd om je lekkere trek tegen te gaan.


 
Beweeg ook buiten je kantoorbaan om
Misschien heb jij echt geen seconde van je dag vrij om een paar keer die billetjes aan te spannen (in theorie zou je dan ook helemaal geen tijd hebben om ongezond te eten, maar oké). Dan is het vooral belangrijk om buiten je werk om wat beweging te krijgen. Fiets naar het station, ga 's ochtends of 's avonds een stukje hardlopen of ga een halfuurtje hupsen en springen voordat je naar bed gaat. Op die manier kun je iets meer calorieën verbranden. En iets is beter dan niets!
 
Plan je 'cheat days' strategisch
Tenzij je hele egoïstische, platzak collega's hebt, kun je er je leven om verwedden dat er op verjaardagen taart zal zijn. Bedenk je van tevoren dat het niet erg is om een stukje te nemen, zolang je maar niet drie stukken aan elkaar schuift om er één geheel van te maken. Hetzelfde geldt voor de bekende vrijdagmiddagborrel: een glas wijn is echt niet erg, maar een hele fles is net iets te gek. Bovendien wil je niet dat je collega's denken dat je een drankorgel bent. De moraal van het verhaal is: houd je in.
 
Hoe voorkom jij dat je aankomt tijdens je kantoorbaan?