Tong verbrand? Zo verhelp je het!

Eten door Sabine

Een lonkende loempia, een verleidelijk stuk pizza of een dampende biefstuk. We laten ons allemaal verleiden tot het eten van heerlijk voedsel. Alleen soms verbrand je in het proces je tong, big time. Gelukkig kun je er wat aan doen!

Nu de temperatuur buiten weer is gedaald tot -30 graden Celsius (gevoelsmatig dan), voelen we ons genoodzaakt om liters warme chocolademelk te tanken. Wanneer je verkleumt binnenkomt, grijp je naar die dampende beker. Zonder erover na te denken neem je een flinke slok om er een milliseconde later achter te komen dat het niet je beste idee was. Het gevolg: een verbrande tong en een naar gevoel in je keel. Gelukkig zijn er een paar manieren waarop je het leed kunt verzachten!  


 
IJsblokjes
Je wereld staat vaak een paar seconden stil op het moment dat je je tong verbrandt. De tranen schieten je in de ogen en het eerste wat je wilt doen is een potje vloeken. Maar wat je het best als eerste kunt doen, is naar de diepvries rennen. Grijp zoveel ijsblokjes als in je mond passen of zoveel als jij nodig denkt te hebben en zuig hier even op. Je kunt hiermee de ergste pijn verdoven, maar zodra je ijsblokje is gesmolten, komt de pijn net zo hard weer terug. Zorg dus voor een fijn voorraadje.

Brood

Doe het de komende dagen even rustig met heet eten. We raden je aan om te kiezen voor koud voedsel of voor zacht brood. Hierdoor kan je je tong niet opnieuw verbranden. Let er tijdens een gulzige eetbui wel op dat je niet ook nog eens op je verbrande tong bijt.



Melk

Wanneer het kwaad nog maar net is geschied, is het raadzaam om naar de koelkast te rennen en er een pak melk uit te vissen. Melk zal de pijn niet blussen, maar als je een glas melk achterover slaat, laat het een beschermend laagje achter op je tong en je gehemelte. Zoals we al zeiden kan het de pijn niet verdoven, maar je eerstegraads brandwond zal dan tenminste geen tweedegraads worden.

Wat doe jij meestal als je je tong verbrandt?

Bron: HLN