Baby?s met een oudere moeder zijn gezonder

Kinderen door Sabine
Vroeger werd je op het hart gedrukt dat je vooral niet al te laat aan kids moest beginnen omdat je vruchtbaarheid na een bepaalde leeftijd afneemt. Maar uit onderzoek is juist gebleken dat vrouwen die ouder zijn gezondere baby’s baren!

Een van de eerste dingen die er tijdens de voorplantingslessen werd ingeramd was dat de vruchtbaarheid van een vrouw op een bepaalde leeftijd achteruitgaat. Je werd bang gemaakt met allerlei aandoeningen die je kind weleens zou kunnen oplopen als je op latere leeftijd aan kinderen begint. Maar uit onderzoek is nu gebleken dat baby’s met oudere moeders gezonder zijn!



30 is de nieuwe 20

Uit onderzoek is gebleken dat een vrouw die haar eerste kind tussen haar 30ste en 39ste mag krijgen een gezonder kind krijgt dan een vrouw die tussen haar 23ste en 29ste bevalt van haar eerste baby.  Bovendien waren de kinderen van de oudere moeders ook slimmer. Maar, er zit natuurlijk wel een addertje onder het gras. Mevrouw Dijkstra van biologie had toch wel een puntje toen ze vertelde dat je niet al te laat aan kinderen moet beginnen. Baby’s van moeders die hen pas kregen na hun veertigste, hebben een grotere kans op obesitas.



Verklaring

Allemaal leuk een aardig, maar hoe zit dat nu precies? “Moeders die hun kind op latere leeftijd krijgen, hebben meer levenservaring dan jongere moeders. Ook hebben ze vaak een hoger inkomen, een stabielere relatie, gezondere leefstijl en bovendien hebben zij hun zwangerschap vaak gepland”,  legt onderzoeker Alice Groisis uit. Het is dus (gelukkig) vooral een kwestie van goed opvoeden, dames! 

Hoe oud was jij toen jij je eerste kind kreeg?